Gelekte documenten onthullen bestaan Chinese heropvoedingskampen voor moslims

Uit interne documenten van de Chinese Communistische Partij (CCP) die gelekt zijn naar o.a. de Guardian, de New York Times en de BBC blijkt dat tenminste een miljoen moslims gevangen zit in kampen in China. De gevangenen zijn in meerderheid afkomstig uit etnische minderheden als de Oeigoeren. 

De documenten zijn in handen gevallen van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). De echtheid is inmiddels bevestigd door onafhankelijke experts. Volgens China is er –  voorspelbaar – allemaal niks van waar en zijn de documenten “gefabriceerd” door mensenrechtenactivisten en andere verfoeilijke tegenstanders van het regime.

Het is al langere tijd bekend dat de Communistische Partij moslims in kampen zet. In eerste instantie werd dat door China ontkend. Toen het bewijsmateriaal zich ophoopte en het bestaan van de kampen niet langer te ontkennen viel, claimde China dat de gevangenen zich vrijwillig hadden opgegeven voor de kampen, iets wat zelfs Stalin naar mijn weten nooit beweerd heeft.

Uit de documenten blijkt dat China dissidenten, leden van etnische minderheden en – vooral – moslims achter de tralies zet en onderwerpt aan een indoctrinatie/hersenspoelings-programma. Contact met de buitenwereld is niet toegestaan, mishandeling is aan de orde van de dag en familie en vrienden hebben vaak geen idee waarom hun familieleden/vrienden plotseling van de aardbodem verdwenen zijn.

Volgens de gelekte documenten heeft CP zich voorgenomen de cultuur van de Oeigoeren  met wortel en tak uit te roeien. Partijleden dienen daarbij ‘zonder genade’ op te treden.

Binnen de partij stoot de strategie van de partijtop overigens op de nodige weerstand. De partij zou ‘disciplinaire maatregelen’ hebben getroffen tegen duizenden partijleden die zich te weinig enthousiast betoonden. Enkele hoge functionarissen die actief verzet pleegden zijn met de noorderzon verdwenen.

Bron: ICIJ

Uitgelichte afbeelding: By Dong Fang – http://www.voachinese.com/content/ccp-congress-reps-proposals-measure-20121111/1543623.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22649337