Gejank en gejammer van Walmart en ander nieuws uit Chili

De kleine lettertjes in een proces dat aan de gang is: er zijn 120 vestigingen van Walmart in Chili in de fik gestoken of geplunderd de afgelopen maand. Dat er meer dan 120 vestigingen zijn is al opmerkelijk, en dat het concern nu langs gerechtelijke weg bescherming door de politie eist tekent de mondiale verhoudingen.

Inmiddels echter heeft de president moeten verklaren dat wangedrag van de politie vervolgd zal worden.
Het dodental is opgelopen tot 23, het aantal gewonden is meer dan duizend en er zijn duizenden mensen gedetineerd. In het metrostation Baquedano, bij wat nu Plaza de la Dignidad is gedoopt, is tijdelijk een martelcentrum ingericht. Het voorbeeld bij uitstek van de rust van het graf in de neoliberale wereld is grandioos door het ijs gezakt.
Door het gehele land zijn volksvergaderingen opgezet die een nieuwe grondwet bespreken, in afwijzing van het door het parlement vastgelegde schema dat werkzaamheden hieraan pas voor september 2020 voorziet.

Zoals ook in Hong Kong, een fraai staaltje van Ondernemerschap: demonstranten die laserstralen inzetten tegen de staatsmacht op straat: