Geheel verzorgd aangetekend verzet, incl. doodsbedreiging

Ook vandaag is er weer een verse doodsbedreiging geleverd aan het adres van ‘s-lands enige vrijheidsstrijder en waarzegger Geert Wilders. De Telegraaf meldde bij monde van Harald Doornbos dat hij op de vierde plaats staat op een dodenlijst van “een web forum.” Dit belangrijke nieuws verspreidde zich als een vuurtje via sociale media en andere nieuwsdiensten. Een uitstekend resultaat dus voor onze politieke atleet die vandaag over het Binnenhof wandelde met een bord waarop stond dat de PVV verzet aantekende, omgeven door een leger journalisten en beveiligers. Zo’n bord met zware boodschap kun je als fractievoorzitter van een eenmanspartij niet alleen dragen, dus mocht die andere fractievoorzitter, Drs. M.J.R.L. de Graaff van de eerste kamerfractie van de PVV het verzet tegen het kabinet van de baas ook even vasthouden.

wildersdegraafftelegraaf
Wilders en De Graaff tekenen verzet aan

Na enig onderzoek — u moet weten, ik doe dit niet betaald of voor mijn plezier — werd het duidelijk dat het lijstje was gevonden in Inspire, het zogenaamde Al-Qaeda Glossy. De eerste uitgave was enkele jaren geleden ook in Nederland in het nieuws. Al snel bleek na een onderzoek van Wired uit de header van Inspire — een pdf-bestand — dat het hiervoor een cupcake-recept was geweest van Ellen DeGeneres. Inspire is naar alle waarschijnlijkheid een hoax. De SITE Intelgroup, distributeur van dit ‘nieuws’, is een Amerikaans particulier bedrijf dat terrorisme ‘onderzoekt’. Je kunt je als individu voor een paar honderd dollar per jaar abonneren op een deel van de uitgaven van Al Qaeda en andere terroristische organisaties van mensen die zich een ware moslim (laten) noemen. Voor bedrijven en organisaties gelden andere tarieven en voor echte smeuïge berichten kun je contact opnemen met de sales afdeling.

Geert Wilders staat hoog op een nieuwe dodenlijst van al-Qaeda. De terreurorganisatie plaatst de PVV-leider op nummer vier van een lugubere lijst met internationale “ongelovigen” die zo snel mogelijk moeten worden gedood. Ook Ayaan Hirsi Ali staat op de lijst.

Het rijtje namen is onlangs gepubliceerd in een magazine voor jihadisten, zo meldt journalist Midden-Oosten Harald Doornbos. ,,Yes we Can. A bullet a day keep the infidels away”, zo luidt de huiveringwekkende tekst waarmee de dodenlijst wordt ingeluid (vrij vertaald: een kogel per dag, houdt de ongelovigen weg) (Telegraaf)

Islamofobie en moslimhaat zijn verworden tot industrie. SITE Intelgroup is maar één speler in het spel. Natuurlijk is het noodzakelijk om terrorisme te bestrijden, maar dat doe je niet door propaganda en media van terrorisme te verspreiden. Wat is de intentie van dit soort dreigende zaken via de media te verspreiden in plaats van naar de veiligheidsdiensten? Het veiligheidsprobleem wordt hiermee niet opgelost maar eerder vergroot. Het probleem in Nederland is dat we regelmatig over niet-verifieerbare bedreigingen horen en dat enige transparantie omtrent de bedreiging van Wilders ontbreekt, onder het mom van veiligheid. Zijn bedreiging is daarmee tot een zichzelf waarmakende voorspelling geworden. RTL wist ons zelfs te melden dat het niet eerste keer was dat de heer Wilders op een dodenlijst stond.

Wilders zegt met afschuw kennis genomen te hebben van het bericht. „Maar wat er ook gebeurt, ik zal altijd de waarheid over de islam blijven spreken.”

Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is het „niet de eerste keer dat de heer Wilders op een dergelijke lijst staat”. Volgens de woordvoerder houden de inlichtingen- en veiligheidsdiensten „een vinger aan de pols”. Of de lijst gevolgen heeft voor de beveiliging van Wilders wil de woordvoerder niet zeggen.(Telegraaf)

Wij moeten leven in een land waar één enkele, zwaarbewaakte, en permanent door media omgeven politicus altijd en overal wordt bedreigd. Wilders heeft zichzelf tot het perfecte make-up slachtoffer gemaakt. Hij zal altijd worden bedreigd, en overal waar hij komt, vorige week nog in Australië en eerder in Duitsland. En hij vertegenwoordigt de groeiende groep in de samenleving die zichzelf net als hun voorbeeld als slachtoffer ziet, maar die niet langer in staat is zelf het probleem te beschrijven. Het gevolg van de berichtgeving is een brij van uitlatingen en mediaberichten die maken dat het allemaal heel erg is. Bedreiging als politiek mandaat. Er gebeurt natuurlijk verder helemaal niets mee, want er is ook niets. Het eigenlijke probleem is dat de media mensen angstig en onzeker maken door een dagelijkse stroom van berichten, waarvan de betrouwbaarheid, laat staan de waarheidsgetrouwheid, op zijn minst twijfelachtig is.

Maar waarom dames en heren journalisten? U bent toch vrij om te onderzoeken en ons te informeren?

@wltrrr heeft geen geld voor zo’n duur abonnement, dus ik ben niet deskundig. Maar als iemand een abonnement wil doneren houdt hij zich van harte aanbevolen. Gelukkig zijn er buiten Nederland wel journalisten die door zo’n ‘nieuwsfeit’ heen kunnen prikken.

Update 2 maart 2013. Harald Doornbos is niet gecharmeerd van kritiek op zijn rol in dit verhaal. Tegenover BBC correspondent in Nederland Anna Holligan noemt Doornbos, die zijn carrière ooit begon bij De Waarheid, wltrrr “some obscure ultra leftie loony” en later een “rattige figuur”. Op de vraag aan hem of Huffington Post, Wired en The Atlantic ook “obscure ultra loony left” zijn hebben wij nog geen antwoord mogen ontvangen. Doornbos werkt voor Geassocieerde Pers Diensten (GPD) die geen klachtenprocedure kennen.

En nog een update. Ondertussen berichten ook andere media over de verschijning van de nieuwste Inspire. Der Spiegel en Wired hebben het over de adviezen voor “Jihadi wannebees” hoe je blikschade kunt veroorzaken, geparkeerde auto’s in brand kunt steken en welke spijkers het beste zijn om autobanden lek te maken, en dat zonder sporen achter te laten (“Laat geen schoolboeken achter.”)! Mother Jones en Salon noemen het artikel in Inspire waarin men teleurgesteld is dat Barack Obama homohuwelijken wil toestaan en waarin voormalig homoseksueel congreslid Barney Frank “symbool van de Amerikaanse droom” wordt genoemd. Dat moet toch als muziek in de oren klinken van christenfundamentalisten en aartsconservatieven. Alleen Der Spiegel vermeldt de dodenlijst, in de laatste alinea.

haralddoornbostweetUpdate 3 maart 2013. Zondag, de dag waarop traditioneel de meeste Nederlanders naar de kerk gingen. Twijfel aan de echtheid van een online glossy van een terroristische organisatie wordt door meneer Doornbos gekwalificeerd als “conspiracy gekkie.” Om dit te onderbouwen verwijst hij naar de PR afdeling van de Amerikaanse denktank Foundation for Defense of Democracies, een neoconservatieve club van lobbyisten die in 2001 werd opgericht om Amerikaanse sympathie te wekken voor Israel’s reactie op de Palestijnse intifada. Vroeger werd als je criticaster van samenzweringstheorieën beschuldigd van deelname aan het complot. Tegenwoordig word je uitgemaakt voor iemand die gelooft in samenzweringen als je verder kijkt dan je neus lang is en de media kritisch volgt.

An English version of this article can be found here.

NB. Toevallig verscheen vandaag ook dit informatieve stuk van Martijn de Koning: Het Al Qaeda Spook – De Intieme Ideologische Relatie tussen Inspire en Wilders. Dit en bovenstaande artikel weerhoudt de media en het publiek er niet van het bericht over doodsbedreiging van Wilders eindeloos te herkauwen.

Leesvoer:

 

17 gedachten over “Geheel verzorgd aangetekend verzet, incl. doodsbedreiging”

 1. Mooi stuk, as usual.
  Toen ik de poster bij de Telegraaf zag, vermoedde ik al een hoax. Bedankt voor het bevestigende onderzoek.
  Het is zo jammer dat die Eurabia-aanhangers niet in willen zien, hoeveel geld er uit hun zakken geklopt wordt met deze onzalige onzin. Wilders is allang een deel van deze industrie geworden.
  En over het Vaderlandsche Journaille heb ik elders hier al duidelijk mijn mening weergegeven.

 2. Ah, het is dus SITE Intelgroup die Wilders en die andere beroepsleugenaars op een dodenlijst heeft gezet.

  Sowieso neem ik dit soort berichten met een karrenvracht aan zout. Het internet wordt al tijden gebruikt om deze en gene “te vangen”. CIA die meerdere fora gebruikt, om potentiële terroristen in de gaten te houden, en wat al niet meer.

  De info op de volgende twee links, geeft tevens een beeld hoe het domrechtse deel van de bevolking zich een oor laat aannaaien.

  http://www.irr.org.uk/news/the-truth-about-far-right-violence/
  http://www.americanprogress.org/issues/religion/report/2011/08/26/10165/fear-inc/

  Altijd wel grappig wanneer ik zo’n domrechts figuur 1:1 berichten zie kopiëren, waarvan ik weet dat het niet meer is dan propaganda dat ze nablaten. De sukkeltjes die niet doorhebben dat ze worden bespeelt, door een (relatief) klein groepje mensen. De wereld is stukken groter dan 140 lettertekens. 😆

 3. “…Once they turned hijacked airplanes into missiles. Now al-Qaida is encouraging jihadist wannabes to set your car on fire and blow out your tires on the highway.

  That’s the advice from the DIY jihad section in the latest issue of al-Qaida’s English-language web magazine, Inspire. The new “Open Source Jihad” (.pdf) is all about vehicular vandalism…”

  http://www.wired.com/dangerroom/2013/03/qaida-cars/

 4. De reactie van @HaraldDoornbos die inmiddels @wltrrr mij en andere kritische volgers heeft geblokkeerd is samen te vatten met het woordje “Doei”, hetgeen doet vermoeden dat hij zich ervan bewust is dat hij moedwillig dan wel op verzoek deze hoax heeft gereanimeerd. Bah!

 5. @4 Hij is duidelijk niet gewend aan de (soms misschien inderdaad wat overmatig) confronterende wijze waarop krapuul-redacteuren en -afficionado’s communiceren, hij is daar blijkelijk wat van geschrokken.

  Nou moet ik zeggen dat termen als ‘eigenpijper’ mij ook in het verkeerde keelgat zouden zijn geschoten hoor. Dat dan weer wel.

 6. @25 Als eigenpijper je in het verkeerde keelgat schiet ben je slachtoffer van je eigen productie .. toch ???

 7. @5 Ik sprak Doornbos aan op zijn citaat in de Telegraaf waar hij in eerste instantie sprak over “een webforum”, dat werd later veranderd in “een magazine voor jihadisten.” Het begon allemaal met deze tweet: https://twitter.com/HaraldDoornbos/status/307405714060632064

  Op mijn vraag wat zijn bron was wilde hij geen antwoord geven. Even later ontdekte ik dat het om de nieuwste uitgave van de Inspire glossy ging. Ik heb al eerder over Inspire geschreven en hoe dit in Nederlandse pers wordt gebruikt. Veel journalisten twijfelen aan de echtheid. Alleen journalisten die hun geld verdienen met berichten over terreur en zogenaamde (commerciële) antiterreur-organisaties nemen dit soort verhalen serieus. Logisch, ze leven ervan.

  Mijn artikel werd vervolgens gelezen door andere journalisten, tegenover wie Doornbos mij probeerde te discrediteren. Ik heb helemaal niets vervelends tegen hem gezegd, behalve dat ik het jammer vond dat zijn bericht niet te verifiëren was en dat er al langer getwijfeld wordt aan de authenticiteit van Inspire.

  Het is niet voor niets dat vrijwel geen enkele respectabele krant of nieuwsmedium buiten Nederland hiervan melding gemaakt heeft. En als ze er al melding van gemaakt hebben dan op de wijze zoals ik heb beschreven in de tweede update. Alleen in Nederland werd het ‘nieuws’ breed uitgemeten, omdat Wilders genoemd werd. Het is diep treurig dat in Nederland geen enkele journalist meer bereid lijkt bronnen te verifiëren en dat ‘nieuws’ alleen nog een politiek doel lijkt te hebben. Daaronder valt dagelijks Wilders portretteren als slachtoffer voor een naar mijn idee verzonnen bedreiging.

 8. @7 Vooraf wil ik zeggen dat ik het met je standpunt dat Inspire een hoax is en dat bedreiging van Wilders fictief is volledig eens ben. Verder heb ik de uitwisseling van tweets gelezen maar wil hier beslist geen discussie voeren over wie er al dan niet is begonnen met ongepast gedrag of wie er de meest erge dingen heeft gezegd, die discussie voerde ik vanochtend al over een altercatie tussen mijn vier-jarig zoontje en ons vijf-jarig buurjongetje.

  Wat ik slechts constateer en je wil meegeven is dat de onomvloerste wijze van communiceren die krapuul zo siert en wij allen zo waarderen niet door iedereen op prijs gesteld wordt. Wil je ook buiten de muren van krapuul serieus genomen worden dan zul je de toon wat moeten matigen en moeten conformeren aan de daar algemeen geldende fatsoens- en omgangsnormen.

  Ik lees net als iedereen hier ook liever reacties zoals die van @9 of de framende en demoniserende stukjes over b.v. Rutte et al. Ik houd ook erg van die krachttermen en beledigingen. Ik vind ook dat die een argument juist ondersteunen en de inhoud meer kracht meegeven en dus helemaal niet zinloos zijn. Sterker nog, vaak zijn ze hier juist de inhoud! Dat maakt krapuul nu juist krapuul en daarom zijn wij hier zo graag met z’n allen!

 9. @10,Sander,

  “Wil je ook buiten de muren van krapuul serieus genomen worden dan zul je de toon wat moeten matigen en moeten conformeren aan de daar algemeen geldende fatsoens- en omgangsnormen.”

  Met alle respect voor je gedachtengang heb je de dynamiek van de gebeurtenissen uit het oog verloren. Het is niet erg want sommige zaken gebeuren vanzelf.

  Voorbeeld: Beppe Grillo in Italië werd jarenlang door de gevestigde Establishment niet serieus genomen wegens taalgebruik, kleding, stijl en vul maar zelf in.
  Ze zaten hem met de rug aan te kijken.

  Nu schijnt dat 25% van de Italianen zijn hem aan het volgen.
  Ze delen ook zijn afkeer tegen de gevestigde politieke Maffia.

  Iemand moet het durven zeggen, toch?

 10. @ all De wat ruwere taalvormen bij Krapuul zijn niet zo het probleem. Vaak gaat het tot het randje van wat nog fatsoenlijk is, maar zelden eroverheen.
  Maar als vuistregel zou ik willen voorstellen, dat we mensen niet aanspreken op wat ze zijn, maar op hoe ze zich gedragen. Iemand die loopt te zeiken, hoeft nog niet perse een zeikerd te zijn, maar je kan wel zeggen dat hij niet moet lopen zeiken. Iemand die blank, zwart of geel is, Nederlander, Duitser, Marokkaan, Amerikaan, etc,, kan je zijn kleur of afkomst niet verwijten. Eventueel wel, dat hij onwenselijk gedrag aan de dag legt.
  Moeilijker wordt het met religie. Dat is mogelijk geen gedrag, maar de uiting ervan in ieder geval wel.
  Dit voorstel doe ik niet alleen aan de scribenten bij Krapuul, maar aan iedereen die graag onfatsoenlijk discussieert en argumenteert.

 11. @14 🙂 Pardon!
  “Moeilijker wordt het met religie. Dat is mogelijk geen gedrag, maar de uiting ervan in ieder geval wel.”
  En daarbij geloof ik aan niks. Niet geloven is ook geloven, zullen we maar zeggen.

Reacties zijn gesloten.