Donald Trump blijft maar stijgen in de Amerikaanse peilingen. Enkele dagen terug gaf Sarah Palin haar goedkeuring aan de kandidaat voor het presidentschap van de VS. In een warrige toespraak van twintig minuten noemde ze dat Trump de enige is die Amerika weer groot kan maken. Trump stond er soms ongemakkelijk bij maar je zet je er overheen en glimlacht wanneer dat gewenst is. Palin is nog steeds populair in bepaalde contreien in de VS en zou zijn positie kunnen versterken. Volgens haar is Trump de beste president want hij is geen politicus.
Er worden vaak vergelijkingen gemaakt tussen Trump en Geert Wilders. Ze zijn allebei alomtegenwoordig in de media. Beiden beelden de (huidige) overheid af als vijand van de vrije burger en ondernemer, baten immigranten en moslims uit als zondebok, en laten zich bejubelen door mensen die liefst niet teveel nadenken en hun politieke held goddelijke kwaliteiten toedichten. Ze spreken zich uit in harde bewoordingen en zijn controversieel, zodat de media niet ophouden over hen te praten. Beiden zijn anti-establishment terwijl ze deel uitmaken van het establishment.
Maar er zijn ook wezenlijke verschillen en met name hoe zij de media bespelen. Trump is ondernemer, een graag geziene gast in televisieprogramma’s en heeft eigen geld. Wilders leeft al drie decennia op kosten van de Nederlandse staat, schuwt publieke optredens en bedelt in de VS om steun. Trump trekt volle zalen die rijkelijk versierd zijn met nationale symbolen en glitter. Iedere zin wordt gevolgd door gejuich. Trump zegt inhoudelijk weinig, maar gebruikt de juiste trefwoorden. Zijn zinnen zijn kort, hij herhaalt veel, plaatst accenten op woorden die herkenning oproepen, zoals dat er een probleem is dat hij gaat oplossen zonder al te concreet te worden. Trump’s optredens worden uitvoerig in beeld gebracht door talloze media en becommentarieerd door journalisten en bekende mensen met een mening.
Wilders presenteert zich als de staatsman die vanuit een onbekende locatie via YouTube oproept tot verzet tegen het establishment. Bij hem staan marmeren Romeinse zuilen in de achtergrond, die verder gespeend is van alles wat herkend zou kunnen worden. Zijn toon is streng als een scholier die een spreekbeurt houdt over de naderende ondergang, een ramp die zich in de verbeelding voltrekt. Wilders verwijt de huidige regering, de media, links en Brussel alles wat er mis is en eist dat men stopt. Hij noemt dat mensen terecht boos en bang zijn, dat alle andere politici vrouwen in gevaar brengen door de grenzen open te stellen voor asielzoekers en dat de schuldigen vervolgd moeten worden. Er is geen publiek in de zaal en geen applaus. Zijn publiek zijn gebruikers die reageren op sociale media.
Trump is niet alleen als persoon controversieel, maar doet met regelmaat controversiële uitspraken en shockeert een deel van het publiek met laatdunkende opmerkingen richting moslims, immigranten, vrouwen en gehandicapten. Dat kan hij doen, omdat hij Amerika weer groot wil maken. Dat beeld wordt bevestigt door grootse evenementen. Hij vertegenwoordigt de Amerikaanse Droom en wordt door velen gezien als iemand die met hard werken rijk is geworden, wat te zien is in zijn iconische gebouwen die her en der staan. Dat is voor zijn publiek voldoende om hen te overtuigen dat Trump tot grootse dingen in staat is.
In de VS is de president ook commandant van de grootste strijdmacht in de wereld. Wilders wil Nederland ook groot maken, maar heeft geen leger dat hij zou kunnen gebruiken om dat doel te bereiken. Wat Wilders buiten zijn op-ed’s op Amerikaanse conservatieve websites en optredens in Dresden en Australië precies doet weet niemand. Hij doet soms controversiële uitspraken die dan voor enige tijd wat ophef veroorzaken die snel weer weg ebt. Hij leeft al tien jaar onder zware beveiliging en is alleen in beeld als politicus. Zijn verhaal is iedere keer hetzelfde: hij moet boeten voor het spreken van de waarheid. Wat het is om groots te zijn zegt hij niet, maar hij waarschuwt voortdurend dat het nu niet meer is dan de naderende ondergang tenzij zijn concurrenten opstappen.
Een ander belangrijk verschil is dat er in Nederland geen Sarah Palin is die zich door een volle zaal laat bejubelen als ze haar steun geeft aan Trump. Anders dan Trump voert Wilders geen campagne voor de komende verkiezingen, maar wil hij dat de regering opstapt en er verkiezingen komen. Wilders is alleen, een beeld dat versterkt wordt in zijn laatste filmpje op YouTube. De bijeenkomsten van de PVV zijn afgeschermde optredens in winkelstraten of in achterkamertjes waar buitenstaanders geweerd worden en er geen spektakel in beeld gebracht kan worden. Er zijn geen bekende Nederlanders die met hem het podium delen om zich te laten toejuichen door een uitzinnige menigte. Wilders laat op Twitter iedere dag zijn waardering voor Trump zien, maar Donald heeft nog nooit een tweet aan of over Geert gestuurd.