Geen Zwarte Piet bij intocht Sinterklaas in Zaanstad

Een zware slag voor de pietofielen: Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht in Zaanstad vergezeld door ‘roetveegpieten’. Dat meldt omroep NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie.

De keuze voor roetveegpieten is gemaakt in overleg met de gemeente, die er waarschijnlijk veel aan gelegen is het jaarlijkse gedonder rond de intocht te voorkomen. Vorig jaar verhinderde extreemrechts rapalje dat tegenstanders van Zwarte Piet konden demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum.

Sommige Pieten hebben veel roet op hun gezicht, omdat ze al vaak door de schoorsteen zijn gegaan. Anderen zijn nog niet zo ervaren en hebben dus minder roet op hun gezicht….Verder dragen de Pieten handschoenen en maillots die wel goed passen bij wat voor kleur pak ze aan hebben. Ook het haar verschilt per Piet en net als vorig jaar dragen zij geen gouden oorbellen meer.

Ongetwijfeld zal het besluit van NTR/Zaanstad voor de nodige onvrede zorgen in het racistische kamp. De NVU heeft eerder deze week aangekondigd te komen demonstreren vóór behoud van de traditionele Zwarte Piet, dus ongetwijfeld wordt het ook in Zaanstad dit jaar weer heel gezellig bij de intocht van de goedheiligman.

Bron