Geen strafrechtelijk onderzoek betrokkenen toeslagaffaire

De procureur-generaal bij de Hoge Raad adviseert de regering om geen strafrechtelijk opsporingsonderzoek te laten doen naar ministers en staatssecretarissen die betrokken waren bij de kinderopvangtoeslagaffaire.

De regering neemt dat advies graag over en minister Grapperhaus heeft dan ook al laten weten geen opdracht tot vervolging te geven.

“De aangifte is grotendeels gebaseerd op de ondervraging van de bewindslieden door de parlementaire ondervragingscommissie, schrijft de Hoge Raad. Die ondervraging mag wettelijk niet als bewijs worden gebruikt in een strafvervolging. “De procureur-generaal geeft aan dat in een systeem van parlementaire democratie de politieke verantwoording voorop hoort te staan. Voor een strafrechtelijk onderzoek zijn er volgens hem geen aanknopingspunten.” (NOS)

Ja, die politieke verantwoording, die werkt immers helemaal perfect. Die politici, die zijn wel zo speciaal, die mogen alleen door hun eigen speciale soort aangepakt worden, wat dan ook vrijwel nooit gebeurt. Een paar mensen zijn teruggetreden, Staatssecretaris van Financiën Wiebes en Lodewijk Asscher, en dat is het dan. Maakt verder niet uit wat voor een rampen je hebt aangericht, die commissariaten komen er toch wel.

(Afbeelding: Tingey Injury Law Firm, West Charleston Boulevard, Las Vegas, NV, USA)