Geen reggae&ganjaregering in Duitsland: Neinmaika!

“Einde tijdperk-Merkel lijkt nabij.” Een landelijk dagblad in het land van Zwarte Piet toont weer eens zijn gedegen kennis van het grote buurland waarvan Nederland nog steeds een economisch aanhangseltje is. En natuurlijk wil men in het land van Zwarte Piet graag bondskanselier Merkel kwijt, want “wir schaffen das” en wat dat precies inhield hoeft niet uitgelegd te worden. Het is een minimale zin in een taal die men liever niet begrijpt in Nederland.

Al met al: de zogenaamd liberale FDP heeft coalitieonderhandelingen met Groenen en christen-democraten afgebroken, omdat hun “hervormingsplannen” niet tot hun recht zouden komen in een dergelijke coalitie (“Jamaica”-coalitie noemt men haar, omdat de partijkleuren samen de vlag van Jamaica zouden vormen).
Bondkanselier Merkel staat nog steeds aan het hoofd van de grootste partij in Duitsland. Een coalitie zonder CDU is ondenkbaar. De overweging van de SPD, dat de neonazi’s van AfD niet de grootste oppositiepartij mogen zijn, moet misschien opzij gezet worden.
Doen ze het niet, dan komen nieuwe verkiezingen in zicht.

taz.