Doe 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels rode wijnazijn, 3 eetlepels sojasaus en
een half theelepel gedroogde Spaanse pepers, tabasco of sambal is ook prima, in een wok. Ik maak gebruik van een elektrische wok omdat je daarmee de temperatuur zo goed kan regelen.
Snipper een ui, 2 teentjes knoflook, of meer als u dat lekker vindt en een eetlepel verse gember, liefst met een te scherp Albert Heijn mes, en doe dat bij het mengsel. Snij stevige tofu in handzame blokjes, in plaats van tofu kunt u ook champignons gebruiken, en voeg die toe. Alles even mengen en de deksel erop doen. Nu kunt u de okra die u inmiddels gewassen hebt in schijfjes snipperen. Topje en kontje niet toevoegen. Alles weer mengen en dan een paar uur laten staan voor het beste resultaat.
Ongeveer 45 minuten voor u gaat eten verhit u de wok, en laat u het mengsel zachtjes koken, liefst net niet koken als u begrijpt wat ik bedoel, zo nu en dan even roeren, gedurende een half uur of tot het geheel gaar is.
Als de okra bijna gaar is verhit u een flinke koekenpan en doet u er een flinke scheut olijfolie in, een snuif zout en een eetlepel saffraan, ook wel geelwortel of kurkuma genoemd, in de pan. Alles even door elkaar roeren.
Nu kunt u de (zilvervlies)rijst toevoegen die u eerder al gekookt hebt. Mocht u geen rijst voorhanden hebben, voorgekookte macaroni is ook prima. Alles goed door elkaar roeren tot alles heet is.
Nu kunt u de okra en toebehoren toevoegen en het geheel mengen.
Tenslotte voegt u een handvol of zoveel u lekker vindt, taugé toe, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Alles even 10 minuten laten inwerken.
Pingback: Gebakken rijst met okra | Defrysk's Blog