Gaza maakt zich op voor superdemonstratie, maar er lijkt een akkoord met Israel te zijn

Zaterdag 30 maart, vandaag dus, is de dag waarop het precies een jaar geleden is dat de demonstraties van de ”Grote Mars van de Terugkeer” begonnen. Het is één van de langst volgehouden demonstraties, die anders dan door Israel steeds wordt gezegd, is georganiseerd door een comité samengesteld uit meerdere fracties in de Gaza-strook. De demonstratie bleef massaal, ondanks de ongekend wrede manier waarop de Israeli’s hem te lijf gingen. Een VN-commissie concludeerde onlangs dat Israel daarmee hoogstwaarschijnlijk een groot aantal oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan. Bij de presentatie van het rapport werd het bovenstaande filmpje vertoond, dat een aantal gevallen van het willekeurig neerschieten van ongewapende demonstranten weergeeft.

Een beetje frustrerend is daarbij het gegoochel met cijfers. Er circuleren meerder aantallen als het om doden gaat: 189, en andere getallen in die buurt. Ik heb het vanaf het begin bijgehouden op dit blog en kom tot 268. Het Bureau voor de Coördinaties van Humanitaire Zaken van de VN (OCHA) geeft vrijwel exact hetzelfde cijfer: 271. Blijkbaar heb ik drie doden gemist. Een aantal van deze 271 , namelijk 64, werden niet rechtstreeks bij de ”Grote Mars” protesten gedood, maar bij andere, soms gerelateerde incidenten of schietpartijen door de Israeli’s. Er was het exorbitante aantal van 29.187 gewonden. Het feit dat de mensen in Gaza desondanks bleven protesteren, lijkt er echter van te getuigen dat ze radeloos zijn en niets te verliezen hebben.

OCHA geeft ook een beeld van wáár de slachtoffers vielen:

Deze zaterdag wordt verwacht dat de demonstratie nog veel groter dan anders zal zijn, omdat het een verjaardag betreft. Die demonstratie vindt plaats tegen de achtergrond van het feit dat een Egyptische onderhandelingsdelegatie die probeert de kalmte te laten terugkeren, succes heeft geboekt. De Egyptenaren kwamen in actie nadat Hamas zondag blijkbaar (opnieuw) per ongeluk een raket op Israel had afgevuurd. (Dat is zelfs de mening van de Israeli’s, intussen).

Eén van de dingen die is overeengekomen, is dat de demonstranten zaterdag niet dicht bij het grenshek zullen komen. Daarop zal worden toegezien en Israel zal zich dan inhouden. Een lid van het Comité voor het Breken van het Beleg, het lid al-Haya van de Islamitische Jihad, zei dit op een persconferentie. Hij riep de demonstranten op geweldloos te blijven.
Andere zaken die zouden zijn overeengekomen zijn dat Israel de grensovergangen zal heropenen, de visserijzone zal uitbreiden, de restricties op het toelaten van goederen zal verminderen, en zal toelaten dat er geld van Qatar naar de Strook wordt overgebracht, voor olie en salarissen.
De toestand blijft echter gespannen. Het aantal militairen aan de grens is verdubbeld, er staan artillerie en tanks klaar, er er zijn 200 scherpschutters opgeroepen. Ondertussen zijn drie brigades aan het trainen in Zuid-Israel, voor het geval zij ook worden opgeroepen.

Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist