Ga voor brede informatie naar alternatieve media

Onderzoekers van de UGent sterken mij in de missie om regelmatig internationaal en EU-nieuws te duiden. Het gaat in de link weliswaar over de Vlaming maar die kan zonder omhaal worden vervangen door de Nederlander.

Het beeld dat de Vlaming krijgt over het steeds groter wordende buitenland wordt paradoxaal steeds kleiner. Het dagelijks aanbod internationaal nieuws wordt thematisch gekleurd door een focus op zogenaamd hard en negatief nieuws over economie, politiek en rampen in combinatie met een portie entertainment en human interest. Onderwerpen als milieu, onderwijszaken, migratie en ontwikkelingssamenwerking halen moeilijk het nieuws. (DeWereldMorgen)

De alternatieve media moeten lacunes vullen, er is geen alternatief.

6 gedachten over “Ga voor brede informatie naar alternatieve media”

 1. [ Onderzoekers van de UGent sterken mij in de missie om regelmatig internationaal en EU-nieuws te duiden ]

  Hè fijn zeg, een objectieve (?) duider van het internationale- en EU nieuws.

 2. Als er geen alternatief is, wat zijn dan de alternatieve media, Sjaak?

  Ik ben er volledig voor om je eigen zo breed (en waar mogelijk) zo diep mogelijk te informeren. Maar zijn veel mensen niet vatbaar voor kul? Iets aannemen omdat het op het internet staat, en dus is het waar?

  Let voor de gein maar ‘es op hoeveel mensen refereren aan de ‘New World Order’ wat niet meer is dan een door henzelf opgedrongen angstbeeld; of linken naar de sites van complottertjes (xandernieuws/ godlikeproductions/ infowars etc. om er een paar te noemen.)

  Mensen weten veelal niet met objectiviteit/ objectieve berichtgeving om te gaan. Kijk maar naar de reacties op de telegraaf. Of geenstijl.nl

  Hoeveel nemen bijv. de berichten op http://www.speld.nl/ voor waar aan, terwijl het overduidelijk een satirische site is?

  Alternatieve media, een leuke naam voor iets wat al langer bestaat dan het publiekelijk beschikbaar maken van het internet.

  Over internet gesproken. Mede door het ‘personaliseren’ van je “surfplek”, komen mensen in een informatiebubbel. Enkel dat nieuws waar men veelal naar zoekt/ kijkt/ leest, en zo hun kennis juist vernauwen i.p.v. te verbreden.

  En Sjaak ziet zich geroepen om op de digitale snelweg als verkeersregelaar te gaan staan? Good luck with that.

  Even voor alle duidelijkheid: Het dagelijks aanbod internationaal nieuws verkrijgt men, hoewel in beperkte mate, toch veelal via het internet…tegenwoordig.

 3. @2 Marc:

  [ objectiviteit/ objectieve berichtgeving ]

  Bestaat die eigenlijk? Is alle berichtgeving over “werkelijkheid” niet ingekleurd door de verslaggever?

  En zo ja, of zo nee, is dat erg? Als ik zeg een racist te zijn of een kapitalist, of een weet-ik-wat, is dat eigenlijk wel zo duidelijk vind ik. Zo toets ik mijn belevingen bijvoorbeeld aan socialisme, humanisme, anarchisme, en dan maak ik mij al dan niet boos of ben ik tevree, en besluit ik mij wellicht met de boel te bemoeien.

  Wat ik vervelend vind is als mensen werkelijkheid zeggen te beschrijven, maar in feite wel degelijk een – bijvoorbeeld liberale- agenda hebben van waaruit geschreven wordt, en dit dan presenteren als de objectieve duiding van..etc.

 4. Ik had die zin anders moeten formuleren, zie ik nu. Het zal mijn griepje zijn geweest. Er valt uit te lezen dat ik daar stel , dat geenstijl aan objectieve berichtgeving zou doen. Wat dus zeker niet het geval is. Mede krachtens hun eigen uitspraken.

  Le Roi, er is een hele overlap tussen objectiviteit en subjectiviteit. Niets mis mee om je aan het e.e.a. ’te toetsen’, lijkt me alleen maar goed toe.

  Sjaak als die overdrachtelijke verkeersregelaar op de digitale snelweg (zoals hier op Krapuul, alsook de andere plekken van/ voor publicatie) gaat dan ook niet lukken. Roepende in de woestijn, noemt men dat volgens mij ook wel.

  ECHTER, blijft onverlet staan, dat hij er wel actief mee bezig is. En dat siert hem, los van enig agenda. Het is aan ‘ons’ (de lezers van) om te bepalen hoe objectief, of juist subjectief, het gebrachte is. En da’s verrekte lastig.

  Eens met je afsluiter, hoor. Mede daarom verafschuw ik dat ‘astroturfing’ ook zo. ( zie bijv.: http://arstechnica.com/tech-policy/2013/10/wikipedia-editors-locked-in-battle-with-pr-firm-delete-250-accounts/ – of de politieke astroturfers)

 5. @4:

  Voor brede objectieve alternatieve informatie over Zwarte Piet moet je zijn bij???? 😉

Reacties zijn gesloten.