Franse documentaire belicht extreem-rechtse onderbuik van revolutie Oekraïne

De Oekraïense regering heeft gepoogd een uitzending op 2 februari 2016 door de zender Canal+ tegen te houden van de documentaire ‘Ukraine: Les Masques de la révolution’. Daarin komt journalist Paul Moreira terug op een aantal volgens hem onderbelichte aspecten van de Oekraïense revolutie van 2014, zoals de slachting van Odessa op 2 mei 2014.

Frans journalist Paul Moreira keerde voor de zender Canal+ terug naar Oekraïne, waar hij twee jaar eerder reeds was geweest en maakte er de documentaire ‘Ukraine: les masques de la révolution’ (zie trailer en de documentaire onder dit artikel). De Oekraïense regering heeft gepoogd zijn documentaire tegen te houden.

Kort: wat voorafging
Eind 2013 liet Oekraïens president Viktor Janoekovitsj weten dat hij een economisch samenwerkingsakkoord met de EU niet zou ondertekenen. Daar had zijn regering nochtans drie jaar lang over onderhandeld met de Europese Commissie, sinds hij verkozen was als president – met goedkeuring van de EU die hem toen feliciteerde met zijn verkiezing. Het akkoord was rond en behoefde enkel nog zijn formele ondertekening. Meer dan waarschijnlijk weigerde hij onder zware Russische druk.

Janoekovitsj’ bestuur werd – net als dat van al zijn voorgangers sinds de ontbinding van de Sovjet-Unie en de onafhankelijkheid van 1991 – gekenmerkt door openlijk nepotisme, onbeschaamd cliëntelisme, bruut machtsmisbruik en vooral corruptie, enorme corruptie. Zijn beslissing om geen overeenkomst met de EU te sluiten bleek de druppel teveel voor de bevolking in het hele land, vooral in het armere, agrarische westen. De mensen daar werden altijd maar armer en zagen in een economische toenadering tot de EU een mogelijke uitweg uit de impasse.

In het oosten en zuiden van Oekraïne, de etnisch Russische machtsbasis van Janoekovitsj, bleef men de president steunen, maar in de rest van het land braken spontane volksprotesten uit. Die werden zeer hardhandig onderdrukt. Achter die volksprotesten zagen een aantal bewegingen met andere doelstellingen hun kans (met ruime Europese maar vooral Amerikaanse steun).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be