Frankrijk: wanneer jongeren liever in opstand komen dan te stemmen

Kan Le Pen dan toch nog voor een nieuwe nachtmerrie zorgen? En zal dat dan de schuld zijn van de jongeren en kiezers van Mélenchon die zich onthouden tijdens de tweede ronde?

Minder dan een week scheidt ons nog van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. In de eerste dagen na de eerste ronde werd veel duidelijk. Macron deed zondagavond alsof de buit al binnen was. Hij zwaaide met het V-teken en dineerde met zijn gevolg van medewerkers en een kransje people (zoals de Fransen hun BV’s noemen) in een chique brasserie.

Op papier kan Macron niet verliezen. Hij stak in de eerste ronde uitdager Marine Le Pen al de loef af. FN haalde een lager percentage dan in de regionale verkiezingen van 2015 en lijkt meer dan ooit op het glazen plafond voor extreemrechts in Frankrijk te botsen. Macron heeft ook de steun van de vroegere heersende partijen en zowat heel weldenkend Frankrijk achter zich. Wat kan er dan mislopen?

Het incident aan de poorten van de Whirlpool-fabriek in Amiens was veelbetekenend. Een 300-tal werknemers wordt daar brutaal op straat gedumpt. De multinational wil voortaan de Franse markt en die van de Benelux bedienen vanuit Polen. Meer vervuilende transportkilometers maar lagere lonen en dus meer winst. Eén van de sterke mannen achter Macron, Jacques Attali, had die ochtend al de toon gezet in een radio-interview. “Ach, dat is een anecdote in de context van de globalisering en sluitingen. We gaan de kiescampagne toch niet over anecdotes laten gaan”, zei hij op de minachtende toon van de Franse elite.

Terwijl Macron in een kille zaal in de buurt van de fabriek wat algemeenheden uitwisselde met enkele vakbondsvertegenwoordigers, spurtte Le Pen naar de poorten van het bedrijf waar ze enkele selfies nam met stakende arbeiders. Macron rende haar achterna maar werd op gejoel en een fluitconcert onthaald. De slachtoffers van de anecdote namen wraak. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be