Fractieleiders pinnen Wilders eindelijk eens vast #APB2016

Het weerzinwekkend gebral van Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen bracht op zichzelf weinig nieuws met zich mee. Eindeloos onzinnig gehamer op het verlies van ons land, onze vrijheid, de afgrijselijke onveiligheid op straat en de verondersteld voortschrijdende islamisering. De voortdurend herhaalde vraag “Waarom heeft niemand het daarover?” terwijl iedereen het daar al vijftien jaar over heeft. Die bizarre omkering van de werkelijkheid die een beproefd recept is van domrechts over heel de wereld, zoals het gehuil over die vreselijke linkse media, terwijl ook die al zeker tien jaar niets anders doen dan extreem-rechts faciliteren.

Ik heb het hele uur uitgezeten en het was afzien, zo’n vol uur haatspraak. Kan die man trouwens ook eens afleren om voortdurend de eerste helft van zijn zin te herhalen? Hij begint te lijken op Foghorn Leghorn (“What a beautiful – I say what a beautiful day!”)

Over misthoorns gesproken, al na 27 seconden plaatste Halbe Zijlstra een interruptie, en alhoewel ik bepaald geen Zijlstrafan ben was deze over het volume van Wilders wel een voltreffer (op 0’27’’ dus). Zijlstra plaatst ook de laatste interruptie in deze opname van het debat, waaraan ik nog diverse malen zal refereren.

En eigenlijk was dat het enige dat wèl opmerkelijk was bij dit hele betoog van Wilders: de af en toe wel degelijk rake en effectieve interrupties die werden geplaatst. Vreemd genoeg dit jaar niet zozeer door Alexander Pechtold, die vaak de enige was die Wilders aanpakte, maar deze keer een veel te belerende en vaderlijke toon aansloeg – iets dat nooit werkt bij straattuig als Wilders.

Maar daar was dus ten eerste Jesse Klaver, die wel vaker punten scoorde tegen Wilders. Wilders laat daar nooit iets van merken natuurlijk, maar wat Klaver zegt is wel degelijk vaak precies waar het om gaat.

Vooral waar hij Wilders vraagt naar de overeenkomsten tussen Erdogan en hemzelf, waarop Wilders natuurlijk antwoordt dat die er niet zijn. Waarna Klaver hem er fijntjes op wijst dat Wilders zelf in het verleden regelmatig geroepen heeft om het ontslag van hem onwelgevallige leraren en rechters, en bovendien geen moslims in het leger wil toelaten omdat hij ze niet vertrouwt. Precies de maatregelen die Erdogan na de coup massaal heeft getroffen zoals Klaver zegt. (38’20’’)
“Meneer Wilders, u bent de Erdogan van de lage landen” concludeerde Klaver dan ook terecht.

Goed, van Klaver wist ik wel dat hij scherp kon zijn, maar ik werd vooral aangenaam verrast door Sybrand Buma, of all people, die precies op het juiste punt dóórvroeg, op zijn typerend zeurende toontje, maar in dit geval zeer raak en effectief.

Hij wilde nu namelijk wel eens concreet weten van Wilders hoe hij dat moskee- en koranverbod praktisch wilde uitvoeren. Een zeer goede vraag, omdat Wilders bij uitstek het bespreken van de praktische gevolgen van zijn uitspraken steevast vermijdt. “Kom in verzet!” Natúúúrlijk moet dat geweldloos, maar hij weet verdomd goed dat het daar niet bij blijft, getuige zijn uitspraak van jaren geleden dat er niet noodzakelijkerwijze een negatieve werking van rassenrellen hoefde uit te gaan. En het is daar dan ook niet bij gebleven.

Ook van jaren geleden was zijn uitspraak in een interview te Denemarken dat er desnoods tientallen miljoenen moslims gedeporteerd moesten worden. Gruwelijk als dat al klinkt, is hem nooit gevraagd hoe hij zich dat praktisch voorstelde. Zonder zwaar geweld en razzia’s kan dat namelijk nooit uitgevoerd worden.

En precies dat was waar Buma zich ineens als een terriër op vastbeet, en waarop Wilders als gevolg alle kanten uit moest kronkelen om maar geen antwoord te hoeven geven. Daarom verandert Buma op zeker moment van taktiek en begint mogelijke scenario’s te schetsen waarop Wilders dan wel moet reageren. Wilders blijft aanvankelijk op zijn bekende wijze de vraag negeren en nog wat doortoeteren over de koran en de islam, en wat voor een positieve effecten het allemaal wel niet zal hebben zal hebben als die verboden worden, maar Buma wijst hem terecht dat dat niet is wat hij vroeg. Niet overdreven eloquent, maar wel precies terzake, vanaf 1.00’20’’.

Ik plaats hieronder een samenvattende transcriptie, omdat het nauw komt, waar het erom gaat wat Wilders wel en niet bevestigt van wat Buma voorstelt. En Buma maakt de totale hysterie waarin de PVV-leider in verzeild is geraakt op die manier expliciet duidelijk:

Buma: “Dit is Nederland, daar gaat dat gebeuren”

Wilders: “zeker”

Buma: “Als u bij honderdduizenden mensen thuis die koran zal moeten wegnemen, honderden moskeeën – ik weet niet of dat vreedzaam zal gaan – zal moeten sluiten”

Wilders: “zeker”

Buma: “Maar ik wil weten, als u anderen mee wilt krijgen, hoe u dat gaat doen, wetende dat heel veel mensen dat wel als hun geloof zien”

Wilders: “Weet u, dat maakt mij eerlijk gezegd helemaal niets uit”

(…)

Buma: “Onthoud wel even wat u zegt; “we doen de mensen niks aan, we nemen alleen hun moskeeën af”

(…)

“U wilt niet zeggen hoe het Nederland dat u wilt er uit ziet, en ik wil dat u dat wel zegt. Gaat u de politie naar alle moskeeën sturen, gaat u de politie naar huizen sturen om daar de korans uit te halen? Zo niet, dan is het gewoon een farce dat u zegt alle moskeeën te sluiten of de korans weg te halen. Als u het wel doet dan is dat het eerlijke verhaal van uw Nederland, maar ik zeg tegen al die Nederlanders die denken dat het verhaal van Geert Wilders zo mooi is: in dat land waar de politie daarvoor ingezet wordt wil je niet wonen”

Wilders: “Nou ik denk dat je juist in dat land wil wonen, ik denk dat je juist in dat land je vrijheid houdt. En ja u heeft het over de Koran en ik stel voor dat we met de Koran doen wat we nu al met Mein Kampf doen. Het is een boek dat verboden is, ik vraag niets meer en niets minder dan dat we dat hetzelfde behandelen”

(…)

“En als het gaat om moskeeën, ja, de islam is in mijn oordeel in strijd met de openbare orde. Voorlezen uit een boek vol haat en geweld is in strijd met de openbare orde. Nederland zal er een beter land van worden.”

Buma:”Ja ik ga nog even door met deze interruptie omdat dit wel toch bloot legt wat het land echt is, want tot nu toe had ik het niet zo voor de geest en ik dacht ik vraag het maar eens want hij zal het wel niet menen, dat u werkelijk bedoelt dat de politie in Nederland, met geweld zonodig, want dat gaat natuurlijk niet vanzelf, moskeeën gaat sluiten, 300 ongeveer. Dat werkelijk naar mensen thuis, naar mensen hier in de kamer, ikzelf trouwens ook, gegaan moet worden om een Koran weg te halen. Weet u wel wat u doet met dit land? Dàt maakt het land kapot. En vervolgens zeggen wij tegen Saoedi-Arabië ‘ja, je moet wel christenen toelaten, die mag je niet vervolgen’. Dit is gewoon precies hetzelfde”. 

Wilders: “Mevrouw de voorzitter, dit is de enige methode om een vrij land te houden”
[en nog wat obligaat gereutel over de islam; red]
 

Zijlstra: “Voorzitter, dat heet een dictatuur”

Wilders: “Voorzitter, dat heet vrijheid”

1 gedachte over “Fractieleiders pinnen Wilders eindelijk eens vast #APB2016”

  1. Pingback: Wilders: bezorgde burger heeft demografisch verlangen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.