Finland zet internettrollen achter de tralies

De tijd dat Russische internettrollen ongestraft hun gang konden gaan lijkt geschiedenis, in elk geval in Finland. Een Finse rechtbank veroordeelde Ilja Janitskin – een Fin van Russische afkomst die de anti-immigranten-sites MV-lehti en Uber Uutiset leidde – tot een gevangenisstraf van 22 maanden. Daarnaast moet hij een flinke schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van zijn online lastercampagnes. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd.

Janitskin hetzte op zijn sites niet alleen tegen migranten en – uiteraard – joden, hij voerde ook lastercampagnes tegen critici. Uiteindelijk koos Janitskin het verkeerde slachtoffer toen hij onderzoeksjournaliste Jessikka Aro ervan beschuldigde een veroordeelde drugsdealer te zijn. Aro besloot Janitskin voor de rechter te slepen, met als gevolg dat Janitskin nu voor een kleine twee jaar achter de tralies verdwijnt.

In het vonnis zegt de rechtbank dat Janitskin en een andere verdachte, de bekende Poetintroll Johan Backman, zich schuldig hebben gemaakt aan laster waarbij letterlijk alle fatsoensnormen overschreden werden. Zo behoorden racisme, antisemitisme en seksisme tot het standaardrepertoire van de verdachten.

Janitskin en Backman begonnen hun lastercampagne tegen Aro in 2015, kort nadat de journaliste onderzoek ging verrichten naar de beruchte Russische ’trollenfabriek’ Internet Research Agency, wat natuurlijk geen toeval is.

Volgens de veroordeelden is het allemaal een complot van de NAVO. Tot nu toe is de naam ‘Soros’ niet gevallen, maar dat gaat ongetwijfeld nog komen. Ze kondigden aan in hoger beroep te gaan.

Bron: The Sunday Morning Herald