Finaal inzicht van een linkse gelovige zonder geloof

Dit is een gastbijdrage van Sjuul van Dissel.

Ter linkse kerke gaan is een geloof beleiden. Nee, niet met een lange ‘ij’, dat welhaast net zoveel consistente zelfopoffering in het volgen van je principes vereist, als het martelaarschap dat in neoconservatieve kerken van gelovigen en in de neoliberale partijpolitiek van haar slachtoffers wordt verwacht.

Het overkómen van de infantiele, individualistische geloofsvoorschriften en partijprincipes is de eerste les die je, in een oceaan van individuen die je trachten te overweldigen, door trial and error aanleert. Eigen verantwoordelijkheid nemen door als individu, dat zich overweldigd weet, nog individualistischer te manifesteren als autonoom en oorspronkelijke bron van daden die solidair zijn, met het lot van de elkaar overweldigende zeeën van individuen. Lotsbepalend voor elk individu, die het leven gegeven is zonder dat het om dit leven werd bevraagd of het dat wel wil. De lotsverbondenheid ontdekken die de bron is van het eerste gebod, de solidariteit met alles wat leeft. Dat is ter linkse kerke gaan. Mens zijn gebiedt dit. Ter linkse kerke gaan, is ter kerke gaan in jezelf.

Vanzelfsprekend is dit alleen voor de gelovige zo. Voor de linkse kerkleiders is dit geen uitgemaakte zaak. Zij bepalen/vertalen hun eigen verantwoordelijkheid naar eigen goeddunk gelijk alle leiders doen.
Parasitair ziektes verwekkend in de discours van solidaire gelovige gemeenschappen die alleen kunnen voortbestaan in een onaangetast gaaf [symbiontisch leven] —-leven als van symbionten—-.
Maar vanzelfsprekend hebben leiders door te leven als een symbiont en door middel van hun parasiteren op gelovigen zoveel meer, zo niet alle, taal en middelen tot hun beschikking om hun achterbakse hypocrisie en schijnheiligheid, zo fijn als gemalen bruine poppenstront, bot te vieren van macht op hun slachtoffers, de gelovigen. Dit is het tweede gebod voor wie ter linkse kerke gaat. Wie niet solidair is, dwing je het af.

Het derde gebod voor wie ter linkse kerke gaat, gaat over censuur maar wellicht was dit beter het eerste gebod.

Het vierde gebod voor wie ter linkse kerke gaat is, verwijt slachtoffers hun slachtofferschap. Maar tegen die tijd is een gelovige die met het ter linkse kerke gaan zijn m/v beleidenis, nee, niet met een lange ‘ij’ in geloof verloren en is dat geloof een weten geworden. Een weten als in ‘geweten en wetenschap’.

Het vijfde gebod voor wie ter linkse kerke gaat, is wat uit de voorgaande vier geboden volgt. Verdelg leiders met hun machts …misbruik …monopolie …oefening en hun functionarissen/essen. Tegenwoordig ook in van staatswege in de opheffingsuitverkoop geprivatiseerde instanties en ondernemingen aanwezig en vooral ook hun boodschappers als parasieten.

By the way, mooi dat nieuwe logo. Zou zo mooi zijn, als bij het eerste verschijnen ervan op mijn scherm het geluid van brekend glas uit de speakers kwam. Doet mij denken aan een one in a life time incident. Ramsey Nasr – mi have een droom: http://www.youtube.com/watch?v=6EGKUm6pF0I is echter veel beter dan al dat, in kromme taal, ruiten ingekinkel van mij. Toen deed ik het met een voorhamer en dat gaat veel beter.

3 gedachten over “Finaal inzicht van een linkse gelovige zonder geloof”

 1. Sorry voor de “redigeur/esse”.
  Heb mijn moerstaal altijd al een klotetaal gevonden en hier wordt weer eens duidelijk waarom. Er zijn het ontbreken van woordjes en de grammaticale voorschriften die nog uit de tijd stammen dat mensen als ik als ketters op de brandstapel eindigden die een bouwvakker parten kunnen spelen als zijn stukje taalpuristisch wordt geredigeerd.

  Finaal inzicht van een linkse gelovige zonder geloof.

  Ter linkse kerke gaan is een geloof beleiden nee niet met een lange ij dat welhaast net zoveel consistente zelfopoffering in het volgen van je principes vereist als het martelaarschap dat in neoconservatieve kerken van gelovigen en in neoliberale partijpolitiek van haar slachtoffers wordt verwacht. Het overkómen van de infantiele individualistische geloofsvoorschriften en partijprincipes is de eerste les die je in een oceaan van je trachten te overweldigenden individuen door try and error aanleert. Eigen verantwoordelijkheid nemen door als individu dat zich overweldigd weet nog individualistischer zich te manifesteren als autonoom en oorspronkelijke bron van daden die solidair zijn met het lot van de elkaar overweldigende zeeën van individuen. Lotsbepalend voor elk individu die het leven gegeven is zonder het om dit leven werd bevraagd of het dat wel wil. De lotsverbondenheid ontdekken die de bron is van het eerste gebod de solidariteit met alles wat leeft. Dat is ter linkse kerke gaan. Mens zijn gebiedt dit. Ter linkse kerke gaan is ter kerke gaan in jezelf.

  Vanzelfsprekend is dit alleen voor de gelovige zo. Voor de linkse kerkleiders is dit geen uitgemaakte zaak. Zij bepalen/vertalen hun eigen verantwoordelijkheid naar eigendunk gelijk alle leiders doen. Parasitair ziektes verwekkend in de discours van solidaire gelovige gemeenschappen die alleen kunnen voortbestaan in een onaangetast gaaf symbiontisch leven. Maar vanzelfsprekend hebben leiders doormiddel van hun parasiteren op het symbiontische leven van gelovigen zoveel meer zoniet alle taal en middelen tot hun beschikking om hun achterbakse hypocriesie en schijnheilige als fijngemalen bruine poppestront bottevieren van macht op hun slachtoffers de gelovigen. Dit is het tweede gebod voor wie ter linkse kerke gaat. Wie niet solidair is dwing je het af.

  Het derde gebod voor wie ter linkse kerke gaat gaat over censuur maar wellicht was dit beter het eerste gebod.

  Het vierde gebod voor wie ter linkse kerke gaat is verwijtt slachtoffers hun slachtofferschap. Maar tegen die tijd is een gelovige die met het ter linkse kerke gaan zijn m/v beleidenis nee niet met een lange ij in geloof verloren en is dat geloof een weten geworden. Een weten als in geweten en wetenschap.

  Het vijfde gebod voor wie ter linkse kerke gaat is wat uit de voorgaande vier geboden volgt. Verdelg leiders met hun machts …misbruik …monopolie …oefening en hun functionarissen/essen tegenwoordig ook in van staatswege in de opheffingsuitverkoop geprivatiseerde instanties en ondernemingen aanwezig en vooral ook hun boodschappers als parasieten.

  By the way, mooi die nieuwe logo. Zou zo mooi zijn als bij het eerste verschijnen ervan op mijn scherm het geluid van brekend glas uit de speakers kwam. Doet mij denken aan een ones in a life time incident. Ramsey Nasr – mi have een droom: http://www.youtube.com/watch?v=6EGKUm6pF0I is echter veel beter dan al dat in kromme taal ruiten ingekinkel van mij. Toen deed ik het met een voorhamer en dat gaat veel beter.

 2. Sjuul van Dissel Schreef:

  Ter linkse kerke gaan is ter kerke gaan in jezelf.

  Mooi gezegd.
  Het is een beetje vergelijkbaar met het truukje wat ik ooit heb geleerd als je in conflict kom met een geloof/gelovige. Vervang het woord “God” met “je geweten”. Ook het Bijbel-gebod “Eert uw vader en uw moeder maar God boven alles” kun je vertalen als: “Leer van de ouderen, mensen die je zijn voorgegaan, maar oordeel zelf”.
  De Koran kent overigens ook iets dergelijks “Laat je geloof niet verhinderen het juiste te doen”.

 3. ` De lotsverbondenheid ontdekken die de bron is van het eerste gebod, de solidariteit met alles wat leeft. Dat is ter linkse kerke gaan. Mens zijn gebiedt dit. Ter linkse kerke gaan, is ter kerke gaan in jezelf.’

  Zo is het. Interessant stuk verder!

Reacties zijn gesloten.