Fietstocht voor De Boterbloem

Aan de westelijke rand van Amsterdam ligt nog één akkerbouwbedrijf: De Boterbloem. Al generaties lang wordt hier door de familie Hoogendam op vruchtbare kleigrond voedsel verbouwd. Nu wordt deze biologische boerderij ernstig bedreigd door SADC, een projectontwikkelaar die van het gebied een bedrijventerrein voor Schiphol wil maken. Het vreemde is dat SADC in handen is van onder andere de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam, twee overheden die toch de mond vol hebben van duurzaamheid. Amsterdam probeert tegelijk ook nog goede sier te maken met stadslandbouw.

Hoewel het probleem al langer speelt is de situatie door een uitspraak van de rechter nu kritiek geworden. De belangen van de SADC zouden zwaarder wegen dan die van de Boterbloem. Een groot probleem in de zaak is dat de Boterbloem het land niet in eigendom heeft.

Heel binnenkort overhandigt een deurwaarder een ontruimingsbevel aan boerin Trijntje. Drie dagen later is de SADC dan eigenaar van de akker en kort daarna kunnen de vrachtwagens zand over de biologisch gecertificeerde akkers van De Boterbloem storten.

Het zou er echter niet om moeten gaat wat mag, maar om wat we willen. Willen we groene ruimte rond de stad en lokale duurzame voedselvoorziening? Of willen we meer bedrijventerreinen en nog meer groei van Schiphol? De gemeente Amsterdam (en de Haarlemmermeer en de Provincie Noord-Holland) kunnen ook kiezen voor een leefbare, klimaatvriendelijke toekomst voor de regio.

Actiecomité Red de Boterbloem vraagt jullie om massaal je stem te laten horen aan de Amsterdamse gemeenteraad. Geef op de site van de Boterbloem je ongezouten mening zodat de gebruikers van de Boterbloem zich gesterkt voelen als ze nog een keer in actie komen in de gemeenteraad!

Maar je kunt je solidariteit en zorgen om natuur en milieu ook laten blijven door komende zondag (4 maart) mee te fietsen in een protesttocht. Om 16:00 zullen we vertrekken vanaf De Fruittuin van West en naar de Boterbloem fietsen. Hier zullen we worden onthaald door de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht en door boerin Trijntje. Neem protestborden en -vlaggen mee.

Deze fietsactie vormt de afsluiting van het Reclaim the Seeds weekend dat op 3 en 4 maart plaatsvindt bij de Fruittuin van West. Er is een zadenbeurs en er zijn vele workshops. Maar je kunt gedurende het weekend ook een eigen vlag of spandoek maken om zo je solidariteit met de Boterbloem te tonen.

Datum: zondag 4 maart
Vertrektijd: 16:00
Vertrekpunt: Fruittuin van West, Tom Schreursweg 48, 1067 MC Amsterdam.

Lees meer over de strijd van de Boterbloem: https://reddeboterbloem.wordpress.com

Overgenomen van Aseed