Femke Merel stapt uit Tweede Kamerfractie PvdD

Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen is uit de Tweede Kamerfractie van de partij gestapt. Merel heeft de zetel niet teruggegeven aan de partij, waarop de PvdD haar heeft geroyeerd als lid (wat natuurlijk terecht is).

In een wat vage verklaring op Facebook zegt Merel zich niet langer te kunnen verenigen met de koers van de PvdD:

Ik wil als volksvertegenwoordiger strijden voor dier, natuur, milieu én mens. Tegen achterstelling en voor rechtvaardigheid. Voor gelijke kansen. Voor een samenleving waar iedereen zich veilig en thuis kan voelen. Deze verantwoordelijkheid voelde ik tijdens de verkiezingen in 2017 en is sindsdien alleen nog maar sterker, niet in de laatste plaats omdat ik nu behalve volksvertegenwoordiger ook moeder geworden ben. In de strijd voor een leefbare aarde voor toekomstige generaties mogen de mensen die nú leven niet vergeten worden.

Bij die onvrede kan ik me heel wat voorstellen, gezien de capriolen van Trump-fanboy Ewald Engelen en  het Amsterdamse gemeenteraadslid Van Lammeren:

Persoonlijk zou ik dood nog niet in de de buurt van Van Lammeren en Engelen aangetroffen willen worden, maar Merel’s actie blijft zetelroof. Het Nederlandse staatsrecht houdt nog steeds de fictie in stand dat parlementariërs op persoonlijke titel gekozen worden. In feite worden Kamerleden natuurlijk gekozen als vertegenwoordiger van een politieke partij, niet op persoonlijke titel.

Daar komt nog bij dat Merel weigert mens en paard te noemen. Wanneer je dan tóch besluit zo’n rigoureuze stap te zetten, vertel ons dan in élk geval waar je het concreet mee oneens bent. Met het racistische gezwatel van Van Lammeren die een zwarte vrouw opdraagt ’te gaan zitten’? Met Engelen’s bewieroking van Trump en zijn warme relatie met extreemrechtse tweeps? Op welke ‘versmalling’ doelt Merel? Teveel op dieren en ecologische vraagstukken gericht, te weinig op sociale? Het blijft raden. Leden en kiezers van de PvdD hebben recht op een duidelijker motivatie van dit rigoureuze besluit. Hopelijk komt Merel snel met een verklaring waarin niet langer om de hete brij heen gedraaid wordt en mens en paard duidelijk benoemd worden.

Uitgelichte afbeelding: Wikipedia, Tweede Kamer der Staten-Generaal • CC BY 3.0