Feministen voor verzetsspray: een collage

spijkenisse23jan2016Te mooi dan dat we deze niet zouden vastleggen, achteraf – van de Facebookpagina Feministen voor verzetspray:

Geert Wilders is duidelijk een militante feminist, oprecht bezorgd over de veiligheid van vrouwen en hun bescherming tegen seksistische aanvallen. Daarom deelt hij spuitbussen nep pepperspray, of “verzetsspray”, uit aan vrouwen op de markt in Spijkenisse aanstaande zaterdag.

Namens alle vrouwen in Nederland, willen wij hem toejuichen en bedanken voor zijn bondgenootschap. Aangezien hij kennelijk geïnteresseerd is in het verdedigen van onze rechten, zal hij het zeker verwelkomen dat wij opkomen voor onszelf, tegen alle vormen van agressie en paternalisme door mannen, en ons toestaan voor onszelf te spreken. Wij verwachten dat hij bereid is en geïnteresseerd is om te luisteren naar de verklaring die wij zullen voordragen tijdens zijn “verzetsspray interventie”.

Wij denken dat het een duidelijk signaal aan vrouwen in Nederland zou afgeven als Wilders openlijk ons gebruik van zijn “verzetsspray” (en andere legale middelen voor zelfverdediging), tegen alle mannen die ons onveilig doen voelen, zou steunen. Zaterdag 6 februari komt er een groep blanke mannen naar Amsterdam, bekend als PEGIDA (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland), die bekend staat om vreemdelingenhaat en geweld. Veel vrouwen voelen zich niet veilig bij dit idee. Daarom zijn we blij dat Wilders ons tegen hen wil bewapenen! Bedankt Geert!

Wij zouden het dan ook vreselijk vinden als iemand de indruk zou krijgen dat Geert vrouwenrechten misbruikt om zijn agenda van zwartmaken van vluchtelingen en moslims vooruit te helpen, en te stijgen in de peilingen door angst voor minderheden te zaaien.

Sluit je aan en heet Geert welkom! Kom hem duidelijk maken dat hij zaterdag vrij moet nemen en niet voor jou als vrouw moet spreken.

Dit was de oproep tot de demonstratie bij de photo-op die Wilders voor zichzelf georganiseerd heeft over de hoofden van de Spijkenissenaren heen, afgelopen zaterdag 23 januari. Een aardige omkeringstruc, die geen enkele PVV-er zelfs maar zal geloven.
Vice heeft een interview met vijf van de tien gearresteerden, van wie niemand protesteert tegen het seksistische en ageistische “omaatje” van de interviewer (over een vrouw van 73 die dacht dat Wilders echt iets uit te delen had)
:

VICE: Wie zijn jullie?
Feministen voor verzetsspray: We studeren en geven les op de universiteit en we besloten bijeen te komen als collectief, om te protesteren tegen die publiciteitsstunt van de PVV. We zijn samengekomen als feministen, om onze zaak terug te claimen. Seksisme is niet iets dat alleen onder vluchtelingen voorkomt.

Waren jullie hiervoor ook al met de vrouwenzaak bezig?
Ja, in tegenstelling tot de PVV’ers, die de gebeurtenissen in Keulen aangrepen om zich opeens om seksisme te bekommeren. Het is niet dat vrouwenrechten ze daadwerkelijk iets kan schelen. We waren boos vanwege de hypocrisie van een rechtse politicus die opeens vrouwen gaat verdedigen – zeker aangezien de PVV een wetsvoorstel voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen heeft verworpen. Het feit dat hij van een seksismeprobleem een vluchtelingenprobleem maakte, inspireerde ons om het daar juist van los te koppelen. We worden niet bedreigd door hen, maar juist door iemand als Wilders, die zorgt voor meer racisme en seksisme.

Verder lezen.

Socialisme had een interview met een van de initiatiefneemsters, lid van de Internationale Socialisten:

– Waarom gingen jullie naar Spijkenisse?

– Wilders is het tegenovergestelde van een feminist. Hij kaapt feminisme om haat te zaaien en migranten en vluchtelingen het leven zuur te maken. Hij doet dit openlijk en in het openbaar. Dat is schandalig. Samen met vrienden, kennissen en medeactivisten uit mijn netwerk heb ik daarom deze actie opgezet. Uiteindelijk deden er tien vrouwen mee. We hebben ons bewust als vrouwen georganiseerd omdat Wilders niet in onze naam spreekt.

Wij stonden daar om de mensenrechten van migranten en vluchtelingen te verdedigen. Maar we willen ook dat seksisme erkend wordt als een structureel probleem in Nederland en wereldwijd. Wilders geeft alleen vluchtelingen de schuld en ontkent daarmee het algemene probleem. Er was al seksisme voor de komst van vluchtelingen. In 2013 kwam al naar buiten dat vrouwen in Nederland 24 keer per week aangifte deden van verkrachting. Maar niemand deed daar iets mee. Er waren geen mediastunts. Niemand eiste pepperspray.

Verder lezen.

2 gedachten over “Feministen voor verzetsspray: een collage”

  1. Pingback: 18:00 uur op de Dam : Feministen in verzet tegen PEGIDA | Krapuul

  2. Pingback: Tien ‘Feministen in verzet’ gaan vrijuit | Krapuul

Reacties zijn gesloten.