Een feest voor boze mensen

Het was stormachtig weer de afgelopen dagen. Er knapten bomen om, er vielen twee doden. De schade wordt door de verzekeraars geschat op 100 miljoen euro, maar men verwacht dat dit nog zal oplopen. En dan waren er nog wat akkefietjes zoals Anouk, die voor van alles en nog wat werd uitgemaakt omdat ze Zwarte Piet maar niks vindt. De PVV dreigt niet de grootste oppositiepartij te worden nu politieagent b.d. Louis Bontes uit de school geklapt heeft over de ondeugdelijke financiële huishouding bij de grootste eenmanspartij ooit. Hij wil helemaal niet uit de PVV, laat hij weten, maar wordt desondanks toch uit de partij gezet. Om het onderwerp niet uit het oog te verliezen biedt de Volkskrant die andere dienstklopper, Hero Brinkman, vandaag ruimte om over zijn voormalige werkgever Wilders zijn mening te geven over de gang van zaken bij de PVV. Pleidooien voor transparantie en openheid uit de marge van de politiek, de pers smult ervan. Dat dezelfde heren in lijn met hun politieke overtuiging ook pleiten voor discriminatie en geweld tegen minderheden is dan even niet belangrijk. Als je het niet benoemt bestaat het gewoon niet. Bontes gaat alleen verder, Nederland is weer een politieke partij rijker.

Eerder werd op Veronica ‘je bent jong en je knipt wat aan elkaar’ Radio een bijdrage in elkaar geknutseld, waarbij een ooggetuige van enkele uitspattingen op het Malieveld afgelopen zaterdag woorden in de mond gelegd werden, door heel creatief dingen weg te laten. Op Powned verscheen een filmpje waarin enig lid van het extreemrechtse Identitair Verzet, Paul Peters — ooit veroordeeld voor het schenden van een Joodse begraafplaats — enthousiast “Sinterklaas wie kent hem niet. Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet (…)” zong om de enige demonstrant op het Malieveld die voor een niet-fictieve zaak demonstreerde te intimideren. In de traditie van volslagen krankzinnigen probeerde een aantal omstanders te argumenteren onder begeleiding van beschimpingen, dat het toch echt beter was dat mevrouw geen gebruik maakte van de publieke ruimte om haar stem tegen onrecht te laten horen. Mensen die zich vrijwillig in een oranje hesje hesen — bij zulke manifestaties is dat voor 10% verplicht — krijgen in zulke situaties meteen de neiging de gezaghebbende autoriteit na te spelen om zo’n vrije stem op wat voor manier dan ook te smoren. Mevrouw kende haar plaats niet en dat moest ze horen. Ze moest maar in haar eigen land demonstreren, werd ze toegesnauwd door witte wijven in Zwarte Piet-outfit.

Geen middel wordt tegenwoordig nog geschuwd om de eigen cultuur en identiteit te verdedigen. Het is voor veel mensen een wanhopige strijd om ergens bij te kunnen horen in een wereld die ze niet meer kunnen bevatten en waarin iedere verandering gevaar betekent. Mensen in zo’n situatie spannen graag samen om de enige homo in een flatgebouw te verjagen, want alles wat afwijkt is immers een bedreiging. Zo werd in Engeland een week geleden een gekleurde man door boze buren levend verbrand, omdat hij door de buurt beschuldigd werd van pedofilie. De man had foto’s gemaakt van kinderen die zijn bloembakken hadden vernield. Boze ouders belden daarop de politie met de valse beschuldiging dat de man vieze plaatjes van de kinderen had gemaakt. De man werd gearresteerd, de buurt schreeuwde “Pedo, pedo!” Toen de politie doorkreeg dat de melding vals was liet men de man weer gaan. Na twee dagen treiteren zonder politieaanwezigheid werd hij door twee boze witte mannen tot moes geslagen en in brand gestoken. Hij had helemaal niks misdaan maar de buurt kreeg wat ze wilden. De twee mannen zijn inmiddels gearresteerd, de rest van de buurt die deze moord zo enorm graag wilde mag zich schamen. In Nederland wordt ondertussen gediscussieerd of de politie nou wel of niet racistisch is en sprak de politie van een groot feest, nadat men de vrouw van het Malieveld had verwijderd voor haar eigen bestwil. Wat zijn we toch een afschuwelijk beschaafd land.

6 gedachten over “Een feest voor boze mensen”

 1. Mooi en helder geschreven stuk, Walter. Wederom dank.

  Dat filmpje van Powned had ik overigens nog niet gezien. Maar de stuitende & verbijsterende opmerkingen van die agresieveling Jan Mattheijer, zeg…Eerst niet weten dat het niet de vlag van Amerika is om vervolgens te stellen dat de (overigens door “links” bevochten) Vrijheid van Meningsuiting tevens inhoudt dat je maar kan doen wat je wil?! Echt, onder welke steen is die onbenul vandaan gekropen? Man, man.

  @1, betere educatie is het middel daartegen.

 2. @2 Marc,

  “betere educatie is het middel daartegen.”

  Is dat zo? De scholing in Nederland heeft in vergelijking met de jaren dertig van de vorige eeuw een enorme vooruitgang geboekt. Toch blijken de Nederlanders nog even vatbaar voor populisme en erger te zijn als in de tijd van Mussert.

 3. @3, vooruitgang? Ik zie juist op essentiële zaken achteruitgang. En dan doel ik niet alleen op de kennis v/ d Nederlandse taal, welke uitermate gebrekkig is te noemen. Maar zeker ook op zaken zoals het leren (h)erkennen van de vele valkuilen van het populisme. Of de werking van de menselijke geest i.c.m. emoties.

  Kan heel goed zijn dat ik enorm verwend ben hoor, door m’n leraren pakweg drie decennia terug. En dat daardoor de overdrachtelijke lat bij mij iets hoger ligt. Wat ik, overigens, ten zeerste betwijfel als ik kijk naar mijn jongere broertje (ZMLK) en wat hij heeft weten te bereiken met een beetje (verdere) ondersteuning van huis uit.

 4. @4 Marc,

  De zaken liggen veel complexer dan alleen op het niveau van educatie. De invloed van religie, van dominees, priesters en imams, speelt bijvoorbeeld ook een belangrijke rol.

 5. @5, no shit, Sherlock. Waar zie je mij ontkennen dat het e.e.a. enkel voortkomt door een gebrekkig educatief systeem? Scholing/ educatie is, echter, een zeer belangrijke schakel in een zeer complex geheel. En daar ging het in deze om. Ik ben mij terdege bewust van de negatieve invloed van religie, en zij die dat ‘overbrengen’ middels indoctrinatie en de daaruit voortvloeiende, veelal negatieve, dogmas.

  Evengoed prima dat je het ter sprake brengt, aangezien het -zonder enige twijfel- mede van invloed is.

  En wat ‘religie’ aangaat, kan ik je vertellen dat het mede aan mijn leraar godsdienst (op de lagere school) is te ‘danken’ dat ik mij verder ben gaan verdiepen in religie (algemeen). Echter, niet zoals mogelijk in de lijn der verwachtingen lag. Integendeel.

Reacties zijn gesloten.