Fascistische Braziliaanse presidentskandidaat neergestoken

Bolsonaro

De fascistische presidentskandidaat Jair Bolsonaro  is gisteren neergestoken terwijl hij campagne voerde in de stad Juiz de Fora. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij met spoed geopereerd werd. Zijn toestand is stabiel.

Bolsonaro is kandidaat namens de ‘sociaal-liberale’ PSL, een partij die overigens nóch sociaal nóch liberaal is. Bolsonaro staat in de peilingen op de tweede plaats, vér achter de linkse kandidaat Lula. Die mag echter niet meedoen omdat hij na een rechtse coup werd vastgezet op beschuldiging van corruptie. Volledig verzonnen, maar dat maakt in het Brazilië van president Temer niks uit.

Medelijden hoeven we niet te hebben met Bolsonaro. De man is een expliciete fascist, die regelmatig zijn bewondering uitspreekt voor de militaire junta die van 1964 tot 1985 het land terroriseerde en enkele duizenden mensen liet vermoorden. Het folteren van politieke tegenstanders is volgens Bolsonaro ook helemaal ok. Moeten ze maar niet links zijn, toch? Het spreekt vanzelf dat Bolsonaro tegen abortus, tegen homo’s, tegen vrouwenrechten, tegen landhervormingen en tegen secularisme is. Hij is vóór de doodstraf en vóór ‘ingrijpen van het leger in het politieke proces, wanneer dat nodig is’. M.a.w: Bolsonaro zou het liefst een militaire dictatuur instellen. Zijn aanhang vindt deze reïncarnatie van Franco voornamelijk onder de ‘hardwerkende middenklasse’, al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw de klasse waarbinnen fascisten hun aanhang rekruteren.

De dader is gearresteerd. Tegen de politie heeft hij naar verluid verklaard dat hij ‘handelde in opdracht van God’. Dat heeft God dan goed gezien.