Fascisme salonfähig maken een onderschat gevaar

Wat fascisme is valt niet zo heel erg precies te definiëren. Er zijn boeken over vol geschreven om te onderzoeken en signalen en kenmerken te kunnen aanwijzen. Vóór fascisme evident is gaat er een heel proces aan vooraf. En tijdens alle stadia in dat proces kan een afslag genomen worden waardoor het potentieel gevaar kan worden afgebogen.

De gebeurtenissen in Charlottesville maken ineens duidelijk dat het proces, dat volgens de oplettende waarnemer, al enige decennia aan de gang is, al ver is gevorderd. Onder het mom van protest werd door de “verenigde extreem-rechtsen” gewelddadig ingehakt op ongewapende tegenstanders. Geweld als oplossing en superioriteitsdenken vormen een belangrijk onderdeel van de manier van werken van fascisten.

Ineens staat het fascisme open en bloot op straat.

Ontwikkelingen in Nederland wijzen in dezelfde richting. In de VS culmineerde dit tot een aanval op ongewapende betogers. Dit is iets wat (theoretisch) uit zou kunnen groeien tot een burgeroorlog. Burgers die tegen elkaar vechten op straat, dat is niet iets wat je in de straten in je woonplaats mee wil maken.

Hopelijk is ’t nog niet te laat en kunnen we de afslag in een betere richting nemen door redelijkheid en moraliteit in stand te houden. We kunnen geen afstand nemen van het besef van gelijke rechten, mensenrechten en de morele plicht je medemensen te steunen.

Hassnae Bouazza doet uit de doeken hoe eenvoudig het is:

De waarheid …….. is dat er wel degelijk iets is als goed en kwaad. Goed is het om mensen als je gelijke te zien, om mensen niet te onderdrukken of verdacht te maken vanwege hun huidskleur, geloof, seksuele voorkeur of om wat voor onzinnige reden dan ook. Het kwaad is als je mensen haat, weg wilt of onderdrukt vanwege hun huidskleur, geloof, seksuele voorkeur.