Familiezaken in het land dat naar zijn dynastie genoemd wordt

Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld dat overal wordt aangeduid met de naam van de heersende dynastie (die door Britse en later door VS-oliemaatschappijen op de troon gezet en gehouden is, en dit niet terzijde). Verwacht geen “hervormingen” anders dan die in de zin van D’66 van deze dynastie: het gerommel met arrestaties is geheel een familie-aangelegenheid.
De huidige koning Salman bin Abdulaziz Saud, nog steeds een zoon van de stichter van de dynastie, of diens favoriete zoon Mohammed bin Salman trekt de touwen aan door familieleden op te pakken “in de strijd tegen de corruptie”. Bij gebrek aan voor prinsen geschikte gevangenisaccomodatie zijn de gearresteerde prinsen vastgezet in het Ritz Carlton Hotel in Riyadh. Het zal dus wel meevallen met de detentie.

Een dag na de arrestaties is een helikopter met onder anderen de zoon van een voormalige kroonprins neergestort. Neerstortende helikopters zijn zelden toeval als er Belangrijke Mensen aan boord zijn. Of prins Mansur bin Muqrin op de nominatie stond ook opgepakt te worden zullen we niet meer horen.

Het belangrijkste dat over de staatsgreepachtige familietoestanden te zeggen valt is dat het om de beheersing van media-imperia lijkt te gaan: MBC en OSN. De huidige monarch wil deze media, eigendom van familieleden, in handen hebben. Dat is zo ongeveer de hervorming.
Als u zich in de luren wilt laten leggen over het o zo belangrijke recht van vrouwen om achter het autostuur te zitten dan trapt u ook in een val van het regime. Maar misschien vindt u automobilisme (de kurk waar het regime op drijft) echt zo belangrijk.

– Gedaan na raadpleging van Juan Cole en Angry Arab.