Familie Xhafa uit Groesbeek speelbal van IND en Leers

De familie Xhafa, van oorsprong afkomstig uit Kosovo, moet na 18 jaar in Nederland gewoond te hebben, terug naar Kosovo. Ongewenst want voldoet niet aan de regels. Wat dat met een gezin doet, dat hier een bestaan heeft gebouwd, zal iedereen bij de IND, het ministerie en in de regering een worst zijn. Regels zijn regels en befehl ist befehl.

Dinsdagavond moeten ze op het vliegtuig, ik wil niet denken aan de angst en wanhoop die deze mensen moeten meemaken. Tofik Dibi van GroenLinks gaat er wel Kamervragen over stellen, maar ben bang dat het standaardantwoord zal zijn: “Voldoen niet aan de regels, dus weg ermee.” Of iets van die strekking.

Hoe komt het dat een land met zijn bewoners zo onmenselijk kan worden? Of waren we het altijd al en komt het nu alleen meer naar buiten?

 

2 gedachten over “Familie Xhafa uit Groesbeek speelbal van IND en Leers”

 1. Echt té bizar dit… het gezin kwam dus doordat de vader ten onrechte (volgens andere berichten “tevergeefs”; ook bij de familie Pasic lukte uitzetting niet omdat de Kosovaarse autoriteiten niet wilden meewerken en Verdonk heeft ze toen maar illegaal in een buurland gedropt) was uitgezet (Nawijn?) en ten onrechte was meegedeeld dat ze waren uitgeprocedeerd niet in aanmerking voor het generaal pardon. 😐

  Maar goed, Leers hoeft nu niet meer voor iedere verblijfsvergunning toestemming aan Sint Geert te vragen, dus wie weet durft hij nu wél.

  (ben op zoek geweest naar meer achtergrondinfo, heb al wel deze uit 2008 gevonden http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/3581803/School-in-actie-voor-Kosovaren.ece maar echt veel meer staat daar niet)

 2. De Kamervragen: http://www.degroesbeek.nl/wp-content/uploads/2012/04/kv-164643.pdf

  Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel over de op handen zijnde uitzetting van een Kosovaarse familie die al 18 jaar in Groesbeek woont (ingezonden 20 april 2012)

  1.Kent u het bericht [1] dat het echtpaar Xhafa en hun vier in Nederland geboren kinderen na een verblijf van 18 jaar in Groesbeek volgende week zullen worden uitgezet naar Kosovo? Zo ja, klopt dit bericht?

  2. Is het waar dat de heer Sejdi Xhafa in 2002 lopende zijn asielprocedure tevergeefs is uitgezet naar Kosovo? Zo ja, waarom is hij destijds uitgezet? Waarom wordt het verblijf van de heer Xhafa in Luxemburg aan het gehele gezin tegengeworpen bij de toepassing van het generaal pardon?

  3. Wat vindt u van het bericht [2] dat uit een recente UNICEF-publicatie blijkt dat de uitzetting van minderjarigen naar Kosovo ernstige risico’s op lichamelijke en psychische gezondheidsschade oplevert?

  4. Deelt u de mening dat er in dit geval, gezien het langdurige verblijf van de familie in Nederland en de mate van inburgering in de Groesbeekse samenleving, voldoende argumenten bestaan om te berusten in het definitieve verblijf van deze familie in Nederland? Zo nee, waarom niet?

  5. Bent u bereid om af te zien van onomkeerbare stappen rond de uitzetting totdat deze vragen zijn beantwoord?

  [1] ‘Groesbeekse familie na 18 jaar uitgezet’, De Gelderlander 19 april 2012.
  [2] ‘Abgeschoben ins Kosovo. Jugendliche im elend’, http://www.dw.de/dw/article/0,,15885651,00.html.

Reacties zijn gesloten.