Failliete Zonnehuizen jat zelfs geld van 500 bewoners…

Soms lees ik een bericht waarvan ik denk: hoe kan dit? Hoe kunnen mensen zó intens slecht zijn en er ongestraft mee weg komen? Wat is dit voor maffia die ons land bestuurt? Dan zoek ik wat verder op het web -ik kan het bijna niet geloven- en dan blijkt het inderdaad een juist bericht te zijn… Waar blijft de verontwaardiging en vooral de opstand tegen deze boeven?

Ongeveer 500 kinderen zijn de dupe geworden van het faillissement van zorginstelling Zonnehuizen in Oploo en Zeist. Het spaargeld van de kinderen, zo’n 150.000 euro, is opgeëist door schuldeisers. De kinderen komen daardoor met lege handen te staan.

Ouders en familieleden stortten jarenlang geld op de spaarrekening van hun kind. Oud-bestuurder Charles Laurey noemt de gang van zaken ‘erg triest’. Er is nu een aparte stichting opgericht, ‘Een jas voor Sterre en Tobias’, zodat de kinderen alsnog zakgeld kunnen krijgen. Het eerste geld is afgelopen weekend al gestort op de rekening 345200918.

De Zonnehuizengroep is met opzet failliet gemaakt, we schreven er al vaker over, hier en hier en hier bijvoorbeeld.

De Megazorginstellingen worden naar mijn mening met opzet financieel de nek omgedraaid om daarna voor een prikkie opgekocht te worden door wéér andere ondernemers, die daarna gewoon het spelletje opnieuw beginnen, lees de bovenstaande links maar. Wat is dat toch voor gekte? Wanneer stopt dit idiote gedoe en het rare systeem dat je op Zorg winst moet maken? Vrije Markt? Ammehoela, een paar lui, hoofdzakelijk van de VVD en het CDA, trekken aan de touwtjes en worden er rijk van. Er is werkelijk helemaal niemand die dit nog wil behalve deze paar rechtse zakkenvullers. Het gaat gewoon nergens meer over.

Afgelopen week werd er in mijn ogen een nieuw dieptepunt bereikt toen er dus bekend werd dat de Grootgraaiers- en snaaiers zelfs het privé-geld van zo’n 500 pupillen achterover gedrukt hebben. De schuldeisers willen het hebben. Viezerikken!! Lijkenpikkers!! Dieven!! Tuig van de richel!! Ik vind dit ronduit crimineel, en die lui horen in de bak thuis. Waarom zitten ze daar niet?? Steeds weer worden we met een kluitje het riet ingestuurd. Het gaat dit keer bijvoorbeeld om het kleedgeld voor de bewoners, of om geld voor activiteiten in hun vrije tijd. Het is geld van de pupillen, zelf gespaard, het is gejat, gestolen, verduisterd.

Over de hele smerige gang van zaken zijn nogal wat kamervragen gesteld maar de staatsecretaris M.Veldhuijzen van Zanten wil en kan weer eens niks. Zorg is nou eenmaal geen zaak meer voor de overheid hè. Snel snel snel die instellingen méér geld toeschuiven, pik het maar af van de mensen die nu een Persoons Gebonden Budget hebben.

Hieronder wat vragen van diverse partijen, te beginnen met de VVD:

Kan de staatssecretaris aangeven hoe groot het bedrag aan kleed- en voogdijgelden was dat op een
rekening van de Stichting Zonnehuizen stond? Is dat inderdaad 150.000 euro, zoals in het
NRC van 25 januari 2012 wordt gemeld?

De PVV, ach ja, die weet alleen iets te vragen over de banen, wat dieper ingaan op de problemen is te moeilijk hè:

De leden van de PVV constateren dat er door de aanstaande overname een groot aantal banen
op de tocht staan. Kan de staatssecretaris het aantal verdwijnende arbeidsplaatsen becijferen
nu overnamepartners bekend zijn?

De enige die zich vanaf het begin werkelijk druk heeft gemaakt om deze stinkzaak is Renske Leijten van de SP, die dan ook een hele serie juiste vragen stelde, waaronder:

Erkent de staatssecretaris dat het een politieke keus is geweest om niets te doen?
Verder willen deze leden weten hoe vaak er contact is geweest met de Landsadvocaat en
belanghebbenden (zorgkantoren, mogelijk IGZ/NZa) over de in het tweede faillissementsverslag
beschreven botsing van belangen.[..] Het is onacceptabel dat geld van zorgvragers verdwijnt
in een faillissement. De leden van de SP-fractie vragen de staatssecretaris met klem alles in
het werk te stellen om het kleed- en voogdijgeld voor kinderen en volwassenen terug te
krijgen.

Alle vragen en antwoorden staan in deze link, waar je het als .pdf kan downloaden.

Een kleine greep uit de antwoorden van de staatssecretaris:

Ik heb bij Zonnehuizen navraag gedaan over de hoogte van het kleed- en voogdijgeld en begrepen dat
het vermelde bedrag in NRC correct is. […]

Ik zal geen fonds oprichten om eventuele schade voor het personeel te vergoeden bij faillissementen. Het UWV begeleidt deze mensen bij het vinden van een nieuwe baan. Daarnaast bestaat er in Nederland een goed sociaal vangnet voor mensen die hun baan verliezen.[…]

De SP-fractie vraagt of de curator daadwerkelijk met alle geïnteresseerde partijen gesproken
heeft. De curator heeft aangegeven gesproken te hebben diverse partijen. Het zoeken van
overnamekandidaten is de verantwoordelijkheid van de curator. Ik heb daar geen rol bij.[…]

De SP-fractie vraagt waarom een bidbook zo duur moet zijn en of dit mogelijk
geïnteresseerden afschrikt. Ik kan deze vraag niet beantwoorden, ik ken immers de
geïnteresseerden niet en ken hun beweegredenen evenmin.[…]

Het is niet aan mij om een onderzoek naar mogelijke persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders
of toezichthouders te vergoeden. Dit is een private aangelegenheid.[…]

De GroenLinksfractie vraagt naar mijn mening over de gang van zaken. De curator is
verantwoordelijk voor de gang van zaken en moet zich daarover verantwoorden aan de
rechter-commissaris. Ik kan daarover niet oordelen.[…]

Ze kan en wil niet veel hè? Het liefste had ze de mensen met vragen het zwijgen opgelegd, dat kan ze zo goed, weet je nog?

22 gedachten over “Failliete Zonnehuizen jat zelfs geld van 500 bewoners…”

 1. Even tot tien tellen, geen VVD’ers en CDA’ers gaan meppen. Ook Fighterbranders met rust laten.

 2. Kinderen beroven van hun spaargeld is een van de smerigste zaken die er zijn.
  Het komt in het vaarwater van de stelselmatige verkrachting van tientallen duizenden kinderen door de katholieke instelling.

  Deze smerigheid hoort op het visitekaartje van de rijkaard die deze instelling heeft overgenomen opgehangen te worden. Deze soort mensen hebben elke menselijkheid praktisch verloren.

 3. Onbegrijpelijk, als je ziet aan welke lijst van schier onmogelijke voorwaarden een zorgondernemer moet voldoen om überhaupt maar 1 factuurtje bij de zorgverzekeraar te kunnen declareren dan vraag je je af hoe dit soort dingen kunnen gebeuren.
  Toch heb ik mijn twijfels over hoe de zorg eruit zou moeten zien, een overheid die alles centraal regelt garandeert ook niet echt dat het allemaal optimaal verloopt, een geweldig leger van topambtenaren die de zorg gaan regelen, ik weet niet.

  Over langdurige zorg gesproken, dat de marktwerking niet werkt hier komt omdat de regie volledig bij de verzekeraar ligt, het lijkt me logischer om ieder die toegang tot de zorg krijgt (of de wettelijke vertegenwoordiger) zelf zijn zorgaanbieder te laten uitkiezen, de regie zou gewoon bij de zorgvrager moeten liggen met een medische toetsing bij de huisarts/specialist.
  Op die manier moet de ondernemer ervoor zorgen dat hij goede zorg levert en het personeel respectvol en met plezier aan ’t werk gaat.
  Fraude en rare faillisementen zijn volgens mij nooit echt helemaal te voorkomen, niet bij de zorg in natura en niet bij het pgb systeem, beiden hebben een aantal zwarte bladzijden voortgebracht.
  Feit is wel dat het pgb heeft bewezen dat er meer handen aan het bed mogelijk zijn tegen 30% minder kosten, jammer dat ze dit hardnekkig tegen beter weten in blijven ontkennen hier ligt m.i. echt een realistische weg naar betere en betaalbare zorg.

 4. @4: Jan:

  Eigenlijk gaat het me uitsluitend om de slechtheid van mensen, het systeem maakt mensen ziek, en ongevoelig.

  Hieronder volgt een link die ik zeer de moeite waard vind om te lezen, een beetje een klus misschien, maar het geeft inzicht hoe mensen door het neoliberale beleid tot dit soort daden kunnen komen, zonder zelfs nog schaamte te _ kunnen_ voelen, en waarbij de menselijke maat volkomen zoek is.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/01/inleveren-voor-tegen-het-neoliberalisme

 5. @3: Laurent:

  [ Volslagen bizar, dit. ]

  Ja Laurent, een maatschappij die niets meer doet en dit laat gebeuren is tot alles in staat.
  Ik weet het, laten we niet Godwinnen, maar niet mogen Godwinnen is zelf óók onderdeel van het systeem geworden denk ik, verboden, als je dat doet ben je slecht.
  Die discussie zou ik graag eens voeren. Opnieuw, want het gaat hard met de ontmenselijking.

 6. Maar: “Interim-bestuurder Charles Laurey vindt het zó sneu voor de kinderen, dat hij een stichting heeft opgericht om geld in te zamelen. Het eerste geld is afgelopen weekend al gestort op rekening 345200918 van de stichting ‘Een jas voor Sterre en Tobias’.” – http://tinyurl.com/87duu6e
  In ieder geval een aardig gebaar inmidden van alle ellende, lijkt me…

 7. ..blijft wel staan, dat ik het “een aardig gebaar vind in midden van al deze ellende!” vind
  En dat wilde ik wel nog even benadrukken.
  😉

 8. @#5 dank je, ik ga me eraan wagen. Wat ik alleen maar wil zeggen is dat ieder systeem duistere kanten heeft en er zijn nou eenmaal mensen met slechte bedoelingen. Een volledig door de overheid gereguleerde zorg zal ongetwijfeld ook zijn wantoestanden opleveren.

  Ik ben het hartgrondig met je eens dat deze coalitie de ontmenselijking hoog in het vaandel heeft, dat de polls (voor wat ze waard zijn) aanwijzen dat het overgrote meerendeel van de kiezers het hier niet mee eens is is dan wel weer hoopgevend.

  Ik kan alleen over het gebied van langdurige zorg uit ervaring praten en ik weet dat er tegenover een zo’n akelig verhaal als dit talloze verhalen staan van mensen die met de beste bedoelingen iedere dag weer voor een habbekrats keihard aan ’t werk zijn ter ondersteuning van andere mensen met een of andere beperking.

 9. @10: Jan:

  […] [Ik weet dat er tegenover een zo’n akelig verhaal als dit talloze verhalen staan van mensen die met de beste bedoelingen iedere dag weer voor een habbekrats keihard aan ‘t werk zijn ter ondersteuning van andere mensen met een of andere beperking.]

  Zéker waar Jan, het artikel gaat juist ook dieper in op wat je schrijft.

 10. Jaren in de zorg gewerkt .. Dit is alleen een schaalverschil, Diefstal van wat tegenwoordig “cliënten “heet is zowel hier als in de USA een regulier verschijnsel , van mijn ontslagen collega’s schat ik ongeveer 1/3 .. en 1/3 wegens mishandeling of verdenking daarvan …

 11. Dit is trouwens een Antroposofische instelling , ooit de “natuurlijke achterban”van Groen Blerghhhh .. Ik vraag me trouwens af in hoeverre er verbanden zijn tussen de Neo-liberalisatie van die partij en de commercialisering en “de-idealisering “van dit soort instellingen …

 12. @13:

  Wat een lulkoek om de antroposofie de “natuurlijke”achterban van GroenLinks te noemen.
  Madame Blavatsky en Hitler, vooruit. maar wat jij beweert is *piep*.

 13. @14 , mijn ervaring met groen linksers is bakfietsrijders die hun kindjes liefst op de vrije school hebben . en de vrije school is ook Antroposofisch …. Steiner weet je wel , met zijn leuke theorietjes over rassen en zo ….

 14. Al Bakrastani@

  Jaren in de zorg gewerkt .. Dit is alleen een schaalverschil, Diefstal van wat tegenwoordig “cliënten “heet is zowel hier als in de USA een regulier verschijnsel , van mijn ontslagen collega’s schat ik ongeveer 1/3 .. en 1/3 wegens mishandeling of verdenking daarvan …

  Het is helaas zo dat zorgmedewerkers die veel energie leveren zo weinig krijgen, de grootste plaag
  (de manager) levert weinig energie maar krijgt bakken met geld.
  En die zelfde manager is heel goed in het verzinnen van regeltjes met als doel controle.
  Regeltjes die de werknemers vaak onmogelijk maken om hun werk fatsoenlijk uit te voeren.
  Ik weet niet hoe de regelzucht in de VS is, maar ik denk dat wij hun aardig benaderen.

  Grtz Robbie…

 15. [Top failliete zorginstelling verzweeg gevoelige informatie]

  [Ook bestaan sterke vermoedens dat de vertrokken raad van toezicht de slechte financiële situatie heeft willen toedekken en niet heeft gemeld aan zijn opvolger.
  Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Volksgezondheid heeft gedaan naar de teloorgang van Zonnehuizen, het grootste faillissement in de zorg sinds het bankroet van thuiszorginstelling Meavita.]

  En, zijn ze al op water en brood gezet, of hebben ze inmiddels leuke nieuwe banen toegeschoven gekregen?

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/06/top-failliete-zorginstelling-verzweeg-gevoelige-informatie-voor-toezichthouders/

 16. uit de oude doos maar nog wel actueel:
  John Luijten , Herman Bloedjes, Frans Broekhuizen, Jules de Vet, Jan van Hoof, Jutta Hodapp en Yvon Ten Brummelhuis , bestuursleden en toezichthouders die hopelijk onderdeel worden van het lopend onderzoek naar de juridische verantwoordelijkheid van het faillissement.

  Linkedin zal ongetwijfeld meer info geven op jouw vraag

 17. @18: Amstel:

  [..] [ Linkedin zal ongetwijfeld meer info geven op jouw vraag ][..]

  Nou was meer een retorische vraag hoor ; ) .

 18. Rapport schetst vernietigend beeld

  Het rapport, waarover NRC Handelsblad beschikt, schetst een vernietigend beeld van de organisatie. De administratie was een puinhoop, de zorginstelling had slecht zicht op de verleende zorg, op de facturering, de waarde van het vastgoed en de kredietportefeuille. Vaak wist men intern niet tegen welke rente leningen waren afgesloten. De leiding had beperkt zicht en beperkt grip op de organisatie. Bovendien leek er helemaal geen plan te bestaan om alle nieuw verworven instellingen tot één nieuwe organisatie te smeden.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/09/zorginstelling-zonnehuizen-was-gewaarschuwd-voor-faillisement/

 19. als je verantwoording neemt door bestuurslid te worden kun je by te grote onnozelheid wel degelijk worden aangesproken.
  maar ja de bedoelingen waren zo goed he en eigenlijk zyn sommigen te nobel van hart en geest om zich met het geld te bemoeien.

Reacties zijn gesloten.