Facebook blijft doen alsof Trump niet hun schuld is

directory-1187128_960_720De Volkskrant berichtte vanmorgen dat Sheryl Sandberg -CEO van Facebook- in een interview met NBC heeft gezegd dat via haar website verspreid nepnieuws niet de absolute afgang van Hillary Clinton heeft kunnen veroorzaken.

Hoe krijgt iemand het in vredesnaam gezegd? Niet alleen is het duidelijk dat het overgrote deel van de klinkklare nonsens die door domrechts geloofd worden via Facebook tot hen komen, maar de site is ook nog eens een van de grootste aanbieders van advertenties in de wereld. Hoe kun je uit je ene mondhoek roepen dat mensen bij jou moeten komen adverteren, omdat je publiek makkelijk beïnvloed kan worden door wat er in hun tijdlijn aan commercials verschijnt, om vervolgens uit je andere mondhoek te beweren dat de stortvloed aan leugenachtige meuk die door onscrupuleuze Macedoniërs over de hele breedte van je site wordt geplempt geen enkele invloed heeft?

Waanzinnig hypocriet, en slecht voor je geloofwaardigheid. Neem nou #pizzagate, dat zelfs door mensen binnen team Trump werd geloofd en verspreid. Zulk soort shit komt bij de gevaarlijk labiele types niet binnen via een echte krant, maar via de de shit die Facebook klakkeloos verspreidt. Wat natuurlijk hun goed recht is, op censuur zit niemand te wachten, maar wees dan in ieder geval eerlijk. Geef gewoon toe: “Ja, mensen gebruiken onze site om onzin te verkopen, denk na voor je iets gelooft.” Dan kun je misschien beginnen met het bestrijden van de golf van stupide “ik hep ut op feesboek gesien“-types die onze maatschappij in een houdgreep dreigen te nemen.

Zelfs Hillary, van wie ik niet verwacht had al zo snel weer iets te vernemen, heeft zich in het openbaar uitgesproken en haar zorgen geuit over deze breinvirussen:

Wordt het dan niet tijd dat je je als wereldwijd informatiekanaal eens flink achter de oren krabt?