Extreemrechtse GOP-Afgevaardigde roept op tot afscheiding (en nieuwe burgeroorlog)

De extreemrechtse Republikeinse Afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft op Twitter opgeroepen tot een “nationale scheiding” van rode (Republikeinse) en blauwe (Democratische) staten. Wat natuurlijk feitelijk neerkomt op een oproep de Amerikaanse Burgeroorlog nog eens dunnetjes over te doen.

Greene werd tot vrij recent gezien als een domme, cryptofascistische schreeuwlelijk op de rechterflank van de GOP, maar is door haar coalitie met House Speaker Kevin McCarthy in het centrum van de macht gecatapulteerd. Haar steun aan McCarthy leverde haar cruciale posities op in de invloedrijke House Oversight en Homeland Security commissies.

Greene verwierf internationale bekendheid met haar steun aan de maffe QAnon-complottheorie en de claim dat de bosbranden in Californië veroorzaakt werden door “Joodse ruimte lasers” (Jewish space lasers).

Inmiddels realiseert Greene zich dat je het jezelf met het propageren van dergelijke standpunten onnodig moeilijk maakt. Officieel heeft de geachte afgevaardigde nu afstand genomen van QAnon, maar dat is puur uit opportunistische overwegingen.

Hoe een dergelijke ‘nationale scheiding’ eruit moet zien is iedereen overigens een raadsel. Er bestaan geen zuiver ‘blauwe’ en ‘rode’ staten. Democraten hebben Republikeinse buren en andersom uiteraard ook. Een dergelijke afsplitsing is alleen om die reden al niet mogelijk, althans niet zonder etnische zuiveringen op een schaal die we nooit eerder hebben gezien. Voor de Republikeinen komt daar nog een praktisch probleem bij:

Image

Het is dus een allesbehalve realistisch standpunt, wat Marjorie uiteraard niet tegen gaat houden. De GOP is jaren geleden de greep op de realiteit al volledig kwijtgeraakt.

Uitgelichte afbeelding: By United States Congress – https://twitter.com/RepMTG, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98386260