Extreemrechts krijgt geen poot aan de grond bij Ierse verkiezingen

Ireland1Fianna Fáil en Sinn Féin zijn met respectievelijk 22,9% en 14,9% van de uitgebrachte stemmen de grote winnaars van de parlementsverkiezingen in Ierland. Voor Sinn Féin  is het veruit de beste uitslag ooit, voor Fianna Fáil betekent het een opmerkelijke comeback na het zware verlies tijdens de vorige verkiezingen.

Ierland lijkt immuun te zijn voor extreemrechts: Identity Ireland, de politieke tak van de fascistische Pegida-beweging, kwam zelfs niet in de buurt van een zetel. De Groenen – die tijdens de verkiezingen van 2011 volledig weggevaagd werden – maakten een bescheiden comeback en keren met 2 zetels terug in het parlement.

De regeringspartijen Fine Gael en Labour zijn de grote verliezers en beschikken niet langer over een meerderheid in het parlement. Een ‘grote coalitie’ van Fine Gael en Fianna Fáil  is door de leider van Fine Gael inmiddels uitgesloten. Dat leek toch al onwaarschijnlijk, gezien de historische rivaliteit tussen de beide partijen die helemaal teruggaat tot de oprichting van een onafhankelijke Ierse staat  in 1922.

Het vormen van een nieuwe regering lijkt nu vrijwel onmogelijk, waarschijnlijk zijn in de nabije toekomst nieuwe verkiezingen noodzakelijk.