Extreemrechts eist (weer eens) het ontslag van Peter Breedveld

De Nederlandse alt-right eist bij monde van Jan Dijkgraaff maar weer eens het hoofd van Peter Breedveld, de hoofdredacteur van het blog Frontaal Naakt. Breedveld is al jaren één van de felste – en meest welbespraakte – critici van extreemrechts, wat er met enige regelmaat toe leidt dat rioolrechts zich wendt tot zijn werkgever, de Vrije Universiteit in Amsterdam, met de eis hem op staande voet te ontslaan.

Directe aanleiding tot Dijkgraaff’s oproep is het voornemen van de VU ‘in gesprek te gaan’ met een medewerker die een volstrekt idiote vergelijking maakte tussen de nazi-ideologie en de ’transgenderideologie’ (!) waar men in christenfundamentalistische kringen zo bang voor is. In een discussie over het Nashvillemanifest zei theologiedocent Pieter de Vries: “Er wordt te weinig onderwijs gegeven over wat de Bijbel zegt over het huwelijk en seksualiteit. We moeten ons geluid laten horen. Toen de nazi-ideologie zich opdrong, zwegen de kerken. Nu dringt de genderideologie zich op en zwijgen de kerken weer te vaak”.

Voor de VU aanleiding De Vries op het matje te roepen. In tegenstelling tot hetgeen Dijkgraaf op het extreemrechtse hoaxblog TPO suggereert, dreigt de VU niet met het ontslag van De Vries. Wat in mijn ogen ook onterecht zou zijn: Berufsverbote moeten we in Nederland niet willen.

Voor Dijkgraaff is dit echter aanleiding het ontslag van Breedveld te eisen, want Breedveld noemt op zijn site nazi’s daadwerkelijk nazi’s. Dat is pas écht erg, volgens Dijkgraaff, die spontaan in tranen uitbarst bij het zien van zoveel onrecht.

Zélf heeft Dijkgraaff overigens niet zoveel moeite met nazi’s. Bij het door Dijkgraaff ‘geleide’ protest van de Gele Hesjes in Den Haag waren o.a. de nazistische NVU, Voorpost en de fascistische knokploeg Pegida aanwezig. Wat natuurlijk de oproep Breedveld te ontslaan voor een flink deel verklaart: Dijkgraaff heeft er alle belang bij zijn politieke bondgenoten zo onschuldig mogelijk af te schilderen. Iemand die er bijna dagelijks op wijst in welke kringen Dijkgraaf en zijn vriendjes (Wierd Duk, Jan Roos, Ebru Umar) verkeren, kan hij daarbij missen als kiespijn.

Neem ook eens een kijkje op Frontaal Naakt. Van harte aanbevolen. Breedveld beschikt over een vlotte pen/toetsenbord en is niet bang voor een beetje polemiek.

Omdat wij niet linken naar extreemrechtse blogs als TPO in het bovenstaande geen link naar het bewuste artikel van Dijkgraaff. Google is your best friend.