Extinction Rebellion Amsterdam houdt deze zaterdag de tweede Die-in op Schiphol

Op Zaterdag 22 september om 11:30 zal de actiegroep Extinction Rebellion haar tweede die-in houden op het plein voor Schiphol. Hiermee wil de groep een signaal geven dat verdere uitbreiding van de luchtvaart ongewenst is. De stad Amsterdam, aandeelhouder van Schiphol, heeft recent de Klimaatcrisis uitgeroepen.Maar zij spreekt zich niet uit tegen de verdere uitbreiding van Schiphol die gepland wordt. De Gemeente Amsterdam moet gevolg geven aan de door haar uitgeroepen Klimaatcrisis.

Eerder dit jaar gaf Groenlinks aan dat ze juridische stappen overwoog tegen de verdere uitbreiding van Schiphol. Extinction Rebellion vraagt Groenlinks en de raad om met hernieuwde moed dit ook daadwerkelijk te doen. Dat is niet alleen mogelijk zoals twee advocaten in dit artikel betogen. Maar ook uiterst noodzakelijk.

Extinction Rebellion: “We zien overal ter wereld bossen in brand vliegen, oceanen die verzuren en koraalriffen die afsterven. We weten dat dit veroorzaakt wordt door C02-uitstoot en we weten dat de luchtvaart een grote bijdrager is aan de CO2-uitstoot. Laten we ons verenigen achter deze wetenschap en voorkomen dat Schiphol verder zal groeien.”

Een die-in is een vreedzame protest vorm waarbij mensen op de grond gaan liggen alsof ze dood zijn om te laten zien waar het huidige beleid toe zal leiden; een massaal afsterven van mensen en dieren. De die-in zal 30 minuten duren en er zal een toespraak worden gehouden door Extinction Rebellion. Iedereen is welkom om aan te sluiten. De actie is aangekondigd bij de plaatselijke autoriteiten.

De actie vindt plaats in de opbouw naar de internationale Rebel Without Borders-Actie. Extinction Rebellion zal dan met meer dan 1000 mensen de brug voor het Museumplein in Amsterdam bezet houden. Tijdens die week zullen in tientallen steden wereldwijd acties plaats hebben in een poging overheden te dwingen de klimaatcrisis adequaat te adresseren.

Extinction Rebellion is een vreedzame burgerbeweging die zich inzet voor het klimaat.