Nederland exporteert te veel in vergelijking met de import. Dat is al lange tijd zo. Maar nu is er eindelijk een krimp van de export.
De waarde van de export bedroeg in de maand mei 35,5 miljard euro. Dat is 4,8 procent minder dan in mei 2013. De importwaarde lag met 32,2 miljard euro 1,1 procent lager in vergelijking met een jaar geleden. Het handelsoverschot was 3,3 miljard euro, tegen 1,4 miljard euro vorig jaar.
(RTLnieuws)
Een gezonde economie streeft naar een evenwicht op de handelsbalans. Een exportoverschot betekent dat de Nederlandse arbeider te goedkoop produceert en dus te weinig krijgt voor zijn inspanningen.
Sjaak, met alle respect, ík snap het niet, leg uit: ‘Een exportoverschot betekent dat de Nederlandse arbeider te goedkoop produceert en dus te weinig krijgt voor zijn inspanningen’.
Enkele vragen:
– wat exporteren wij, waarheen en welke proportionele bijdrage levert de Nederlandse arbeider aan die export? Bestaat een groot deel niet uit doorvoer van bulk materiaal, evt bewerkt, veredelde landbouwproducten en allerlei dienstenexporten?
– wat importeren wij en van waar vandaan en wie zijn de gebruikers of consumenten van die importproducten? Importgoederen (kapitaalgoederen) kunnen worden gebruikt voor productie van consumptiegoederen of export goederen.
Nou ja, leg eerst maar uit, als je wil. Ik snap het niet.
@Leo,
Ik kan het niet goed kort en bondig uitleggen, maar ik schrijf toch een paar zinnen op. Hopelijk heb je er iets aan.
Het kan ook (mede) samenhangen met een tekortschietende binnenlandse consumptieve vraag. Dan zou het eerder als een indicatie van een onvoldoende binnenlandse groei kunnen worden gezien. (wikipedia)
Een handelsbalans komt haast nooit precies op nul uit. Maar jarenlang exportoverschot duidt op het in wikipedia genoemde. Bovendien houdt het in dat er andere landen zijn die een (langdurig) importoverschot hebben. Dat zorgt voor gevaarlijke onevenwichtigheden in de economische relaties. Ooit moet de negatieve handelsbalans toch weer in evenwicht worden gebracht anders gaat een land failliet. Denk aan Griekenland. Zo’n land in problemen kan ook weer flink negatieve gevolgen hebben voor het land met aanvankelijk een exportoverschot.
@Sjaak, van mijn kant vind ik het meerdere malen belangrijker dat jij iets zegt, indien mogelijk, over de 10 – stappen plan dat Jean-Claude Juncker voor ogen heeft voor de ontwikkeling van Europa.