Explosieve verklaring ex-ambassadeur Bill Taylor over Oekraïne

Donald Trump blijkt wéér een foutje gemaakt te hebben. En wel met de aanstelling van Bill Taylor als speciale gezant (of iets dergelijks) in Oekraïne, nadat ambassadeur Masha Yovanovitch ontslagen was. Bill Taylor was daarvoor al ambassadeur in Oekraïne. Trump heeft overigens liever geen officieel aangestelde mensen met een zeker gezag onder zich, liever waarnemende types die niets te zeggen hebben of andere tijdelijk aangestelden die afhankelijk van hem zijn.

Bill Taylor is als ex-ambassadeur een expert wat Oekraïne betreft. Maar, wat aanzienlijk vervelender is voor Trump, ook een integere man, zoals bleek uit zijn explosieve getuigenis van gisteren.

Met stijgende verbazing moest hij, volgens zijn verslag, vaststellen dat er een geheel parallelle operatie gaande was naast het officiële VS-beleid aangaande de Oekraïne, waarbij Gordon Sondland, Kurt Volker, Rick Perry en, last but not least, Rudy Giuliani aan de touwtjes trokken.

Duidelijk werd, dat Oekraïne met een publieke verklaring moest komen dat men de vermeende praktijken van Joe en Hunter Biden in verband met het gasbedrijf Burisma wederom aan het onderzoeken was. Dit nadat allang gebleken was dat er helemaal niets aan de hand was.

De betaling van door het Amerikaanse Congres toegezegde militaire steun van 250 miljoen dollar zou worden achtergehouden als niet aan deze eis voldaan werd. Iets dat om te beginnen natuurlijk al illegaal is aangezien het door het Congres reeds toegezegd was, maar volkomen duidelijk is ook dat dit het persoonlijke politieke doel van Trump diende, en niet zogenaamd de corruptie waarover men zich zorgen zou maken. Waarom anders die publieke aankondiging geëist? Het was duidelijk ter beschadiging van Joe Biden bedoeld.

U kunt de gehele verklaring met alle afgrijselijke details van Bill Taylor hier lezen. Maar waar het grosso modo op neer komt is dat de melding van de klokkenluider en de transcriptie van het telefoongesprek tussen Trump en president Zelensky VOLLEDIG bevestigd worden door Taylors getuigenis, tot in alle details aan toe. Het blijkt ook geen slip-of-the-tongue van Trump te zijn geweest, maar allemaal zeer doelbewust te hebben plaatsgevonden met medeweten van iedereen, Vice-President Mike Pence en Minister van Justitie William Barr inbegrepen.

Dit doet alle pogingen van Trump en trawanten dit te relativeren teniet (onder andere ook het om te beginnen al volstrekt ridicule argument van stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney dat er geen sprake van een quid pro quo zou zijn geweest omdat niemand die woorden in de mond genomen zou hebben tijdens het bewuste telefoongsprek. Alsof je niet schuldig aan moord zou zijn bij het wurgen van iemand omdat je niet “Moord! Moord!” hebt geroepen terwijl je ermee bezig was).

Hoe Republikeinse senatoren dit allemaal nog menen te moeten gaan verdedigen tijdens een impeachmentproces is mij niet helemaal duidelijk. Veel gevoel voor schaamte hebben velen ervan niet dus ik durf nog niet al te zeer te hopen, maar toch denk ik dat de kans op een bevestiging door de Senaat van een impeachment weer wat groter geworden is.

Inmiddels zijn de Republikeinen in full panic mode geraakt zo lijkt het, want deze ochtend zijn enkele tientallen ervan een besloten hoorzitting van de House Intelligence Committee binnengedrongen om zodoende de getuigenis van Oekraïne expert en Deputy Assistant Secretary of Defense Laura Cooper te blokkeren. Nu het eenvoudigweg verbieden van getuigenissen blijkbaar niet meer werkt gaat men over tot het fysiek voorkomen van getuigenissen, zo lijkt het.

Voorzitter Adam Schiff had al contact gelegd met de Sergeant at Arms van het Congres, maar twee uur later waren de indringers nog niet verwijderd uit de ruimte, dus aan die vent heb je ook niets.

In feite zijn de Republikeinen al geruime tijd bezig met een poging tot staatsgreep. Al onder Obama weigerde men een nieuwe rechter voor het Supreme Court in stemming te brengen, men negeert eenvoudigweg allerlei dagvaardingen (“Wij zijn een onderzoek naar u gestart, en dagvaarden u om vragen te beantwoorden” “Ja, maar ik weiger onderzocht te worden dus ik kom niet” “Ok”), en nu dit. Wetten en democratische normen worden eenvoudigweg genegeerd.

En keer op keer blijkt dat de Amerikaanse Grondwet op dit landelijk, federaal niveau nauwelijks middelen heeft om de navolging ervan af te dwingen als het veronderstelde fatsoen van de betrokkenen zich daaraan te houden afwezig blijkt te zijn.

De Verenigde Staten verkeren in groot gevaar. Trump slaat een modderfiguur op dit moment, maar wat als de Republikeinen de gelederen gesloten houden en hun volslagen gedesinformeerde electoraat via de ge-gerrymanderde verhoudingen Trump in 2020 wéér net over de streep trekt?