Existentiële desintegratie staat dreigt in Macedonië

Corrupte politici en nationalistische retoriek: de politieke crisis in Macedonië blijft zich verdiepen. Nu de president ook de vorming van een nieuwe regering tegenhoudt, dreigt de jonge staat zelfs te desintegreren. Macedonië, tot 1991 nog een deel van Joegoslavië, dreigt zonder functionerende overheid te vallen.

De tv staat hard in een hamburgertent in Sjutka, een voorstad van Skopje, met eeen grotendeels etnisch Albanese moslimbevolking. Het parlementaire debat wordt hier live gevolgd. De blikken zijn vol minachting. Terwijl de uitbater een goed gevuld broodje klaarmaakt, voor nog geen euro, schudt hij moedeloos zijn hoofd. “Het wordt alleen maar nationalistischer in de politiek”, legt een van zijn klanten uit.

Buiten klinkt de oproep tot gebed, maar de moslimbevolking in Sjutka lijkt er niet echt van onder de indruk. Een Romavrouw met roodgeverfd haar staat in haar marktkraam met spijkerbroeken, voor tien euro per stuk. Een man met lange salafistenbaard en gebedsbroek verkoopt prullaria, van gezichtsmaskers en wierook tot Korans in het Albanees, onder een parasol van Zlatan Dab Pils, een lokaal Macedonisch bier.
Filibuster

Het lijkt geneuzel, wat er op tv gebeurt, maar dat is het niet. Wat we zien is een zogenaamde filibuster, bekend uit de VS. Daarbij kunnen politici de besluitvorming stilleggen door continu aan het woord te blijven. De rechtse partij VMRO-DPNME wil niet dat er een linkse regering wordt gevormd omdat die te veel rechten zou geven aan de Albaneessprekende minderheid.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be