Excuses gevraagd voor gedrag slachter Raymond Westerling

In die goede oude tijd, toen Indonesië nog lekker een uit te buiten kolonie was van Nederland, waren er wel eens wat ‘problemen’. Dan werden er mensen als Westerling heen gestuurd om de inlanders even in het gareel te rammen. Zo deden de Nederlanders dat in die tijd, en misschien nog wel steeds. Want wat doen al die Nederlandse militairen in al die buitenlanden? Officieel zorgen dat er vrede is/komt en mensen het beter zullen krijgen. Van wat ik er over lees, is dat toch niet helemaal het geval.

Waar het op lijkt is dat het alleen maar gaat om de belangen van diverse grootmachten te beschermen en Nederland voelt zich dan vereerd dat ze ook mee mogen doen om de plaatselijke bevolking de enige goede beschaving bij te brengen van het kapitalisme.

Maar excuses lijken geheel op zijn plaats. Kijken wat die Rosenthal er van gaat bakken, zal het wel laten liggen voor zijn opvolger, de zwakkeling.

12 gedachten over “Excuses gevraagd voor gedrag slachter Raymond Westerling”

 1. Tja, maar goede oude VOC mentaliteit he, wij blanken zijn goed en zij niet blanken moeten doen wat wij zeggen.

 2. Het Indonesische leger – Indonesië is een leger met een land, niet andersom – heeft zoveel op zijn eigen kerfstok (massamoord op “communisten” ’65-’66), Oost-Timor, Papua Barat, Aceh – dat het kan zeggen: ach, kan iedereen gebeuren.
  Je zou ook kunnen zeggen: ze hebben het “van ons” geleerd…

 3. Het is alsof het over de Nederlandse Mladic gaat, of is er een verschil ermee?

 4. Ohja, ik begrijp het nu – indien Mladic zou Westerling heten, zou hij nooit in Den Haag voor een tribunaal komen te staan.
  Duidelijk.

 5. Het lijkt me een terecht excuus, maar aangezien de koloniale tijd hier nog steeds wordt doodgezwegen, kan het wel een tijd duren. Westerling lijkt mij een soort avonturier, die meer deed voor kick en daar een soort sausje overheen gooide, om het voor zichzelf te verkopen.

 6. “Westerling lijkt mij een soort avonturier, die meer deed voor kick..”

  Een rechter zal dit verklaring nooit geloofwaardig vinden vooral als het om moordpartijen, slachtingen en genocide van volkeren gaat. De tijden van de slavernij zijn voorbij.

  Bedoel je misschien dat het ook op Breivik van toepassing zou zijn?

 7. Wat denk je dan van die mannen die zich voor het vreemdelingenlegioen aanmelden? Breivik kun je hier niet mee vergelijken, dat is een solist (of niet). Westerling heeft zich nooit verontschuldigd, en je kunt natuurlijk niet het post-kolonialisme vergelijken met Breivik. Ons Indië leeft nog steeds bij een aantal Nederlanders.

 8. Helaas weten velen niet waar over ze praten. Raymond Westerling heeft voor velen in Batavia, Djakarta. kunnen voorkomen dat ze werden uitgemoord. Maar voor mijn vader niet die werd vermoord door de Pemuda’s en zijn lichaam is nooit gevonden en met hem heel veel vrouwen en mannen. Ik had het met eigen ogen zien gebeuren en kon niets doen als kleine jongen. Ben ook een erkend burger oorlogs slachtoffer. En heb tot op heden heel veel Indonesische vrienden in Jakarta. Had ze vorige maand nog bezocht.

 9. #11, Dit is ook het excuus van Mladic. (Dat-ie voorkomen heeft dat burgers door oorlogsmisdadigers zouden vermoordt worden)

  Wat is het verschil dan alweer?

Reacties zijn gesloten.