Europe or die – een jaar na de moorden bij Ceúta

Vrijdag 6 februari is het precies een jaar geleden dat de Spaanse Guardia Civil bij Ceúta 15 migranten vermoordde, door op ze te schieten met rubber kogels en traangasgranaten, terwijl de migranten zwemmend de Spaanse kust probeerde te bereiken. De publieke verontwaardiging was groot en de Spaanse autoriteiten hielpen de ene na de andere leugen de wereld in. Eerst hadden ze ‘helemaal niet geschoten’, toen hadden ze wel geschoten, maar ‘niet op de vluchtelingen’ en uiteindelijk hadden ze ‘uit zelfverdediging’ geschoten omdat de vluchtelingen ‘stenen en stokken’ hadden (best een prestatie, als je zwemt).

Uiteindelijk kwam er een wettelijk decreet en werd het de Spaanse Guardia Civil verboden om met rubber kogels te schieten. En de Spaanse autoriteiten zagen van hun plan af om een hek met scheermesdraad te plaatsen.
Heeft het de situatie voor de migranten in Ceúta verbeterd? Allesbehalve. Illegale push-backs zijn nog steeds aan de orde van de dag, zowel de Spaanse als de Marrokkaanse gebruiken extreem geweld waar regelmatig zwaargewonden en doden bij vallen en na een dealtje met de Marokkaanse autoriteiten kwam er alsnog een hek met scheermesdraad. Aan de Marokkaanse zijde.

VICE publiceert een jaar na dato een korte documentaire ‘Europe or die’.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Dhjana