Europadag stilletjes voorbij

Gisteren (9 mei) was Europadag. De dag waarop de Schumanverklaring werd getekend, het plan dat de basis legde voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en de aanzet vormde voor de Europese integratie.

Aan de dag is weinig aandacht besteed. De EU zit in een crisis en er is weinig reden tot jubel. PressEurop toont nog wel wat interesse met drie artikelen.

Niall Ferguson mag klagen dat het Europese project mislukt is. Dat is het ook volgens zijn criteria. De Europeanen willen geen neoliberaal monstrum.
Joss Joffe is het met Ferguson eens. De Europeanen willen hun natiestaat niet opgeven.
Gian Paolo Accardo is een optimist. Hij meent:

Niemand in Europa, met Duitsland voorop, wil nog dat de munt gaat verdwijnen. De eurozonelanden lijken ook te hebben begrepen dat het niet mogelijk is een munteenheid te delen zonder het economisch beleid onderling op elkaar af te stemmen.

5 gedachten over “Europadag stilletjes voorbij”

  1. Accardo is een optimist.
    Niemand wil die munt nog kwijt.
    Nou, ik ben zo iemand.

  2. “De eurozonelanden lijken ook te hebben begrepen dat het niet mogelijk is een munteenheid te delen zonder het economisch beleid onderling op elkaar af te stemmen.”
    Beter laat dan nooit.
    Komt er (eindelijk!) een gemeenschappelijk economisch beleid, dan is dat inclusief belastigen heffen en uitgaven doen.
    Ferguson vergeet voor het gemak de opkomst van China en andere economische machten, als hij met zijn groeicijfers-staatje komt. Hij levert mij daarmee juist het argument voor het doorzetten van een economisch geintegreerd en dien ten gevolge, uiteindelijk federatief Europa.
    Nog steeds zijn er hopen mensen die vasthouden aan hun ‘eigen’ nationale culturele identiteit. Deze mensen moeten zich eens afvragen, waaruit die dan precies bestaat. Culturele tradities, voorzover niet weggespoeld door Noord-Amerikaansr ‘cultuur’-uitingen, zijn allermeest regionaal, niet nationaal. Het idee van nationale, souvereine staten is sowieso slechts een paar eeuwen oud.

  3. @2 – Cornelis

    Dé economische faalhazen zoals jij moeten zich eens afvragen in welke pas ze lopen, die van de kapitalistische bedrijven, of in de pas van de zogenaamde “europese federatieve burger”!

  4. “Dé economische faalhazen zoals jij..”
    Leg eens uit wat je hier in Godsnaam mee bedoelt, misschien dat dan de rest van je commentaar ook zin maakt.

Reacties zijn gesloten.