ING heeft een onderzoek gedaan naar wat er met Europa zou kunnen gebeuren als de euro valt. Daar word ik niet vrolijk van. Maar ben dan ook geen afgestudeerde econoom. Wat ik droevig vind aan het geheel, is dat de euro met veel bombarie is gebracht en door de strot gestopt. Dit was DE oplossing! Vervolgens werden er regels afgesproken waar binnen de kortste keren twee grote spelers in Europa zich al niet aan hielden (Frankrijk en Duitsland, begrotingstekort kwam boven afgesproken limiet uit), dus waarom zouden anderen zich er dan wel aan houden?
Nu hebben Frankrijk en Duitsland weer een voortrekkersrol. Dit zijn de landen die het met de regels niet zo nauw nemen en ze wel aan anderen op willen leggen. Ik heb daar heel erg gemengde gevoelens over.
Wel vind ik dat er op de een of andere manier uit gekomen moet worden en dat Europa een economische eenheid moet blijven. Dit heeft tot 66 jaar vrede in West-Europa geleid, ik vind dat wel heel aangenaam en plezierig en zou het graag zo houden.
Keira schreef:
Die economische eenheid is nu juist het probleem. Alleen een economische eenheid, met verschillende politieke beslissers in de EU-lidstaten op nationaal niveau, werkt niet. Of je kiest voor een terugkeer naar het Europa van de soevereine natiestaten, of je kiest voor een politieke unie met de voornaamste bevoegdheden op economisch gebied in Brussel.
Als je vaker wat van mij hebt gelezen, weet je dat ik voor de laatste optie kies. Ik denk dat een Nederlandse arbeider meer overeenkomsten heeft met een Belgische arbeider dan met een Nederlandse kapitalist. Daarom is er niets op tegen de belangen van alle Europese arbeiders vanuit Brussel te behartigen.
Sjaax Schreef:
Inderdaad , een falende EU komt vanwege het omarmen van de neo-liberale agenda door alle betrokken partijen … en het feit dat waar de banken en bedrijven wel internationaal effectief samenwerken de vakbonden dit veel te weinig doen …
zou het niet mooi geweest zijn als de continentale bonden solidair met de Engelse bonden waren geweest en er voor gezorgd hadden dat geen boot ,trein of vliegtuig die kant op kon, om zo het bemannen van de douaneposten door het leger nutteloos te maken. Maar helaas zijn in bijna heel Europa de vakbonden een voorgeborchte van de ooit sociaal-democratische partijen waar verraders als Jongerius wachten op een openkomende positie in parlement of kabinet …
1
Sjaax
Klopt wat u schrijft.
Met dit verschil, ik kies voor terug naar eigen munt.
Overigens, vind ik dat argument van geen oorlog grote kolder.
De Euro bestaat pas 10 jaar.
Economische samenwerking heeft gezorgt voor geen oorlog.
Voor terug naar eigen munt of een VS van Europa zijn diverse voors en tegens.
Wie garandeert dat landen zich aan de begrotingsregels houden ?
Wat zijn de sancties.
Ik ga nu naar een voorbeeld, Italie.
Zij zullen drastisch moeten bezuinigen in een tijd van recessie.
Iedereen kan aan zijn klompen aanvoelen, dat dit krimp betekent.
Bovendien is de vergrijzing in Italie nog sterker dan in Nederland.
Nederland heeft een omslagpunt momenteel met pensioenen van 90 ( percentage dekkingsgraad )
Italie heeft een omslagpunt van 0.
Zij hebben niets geregeld , zoals pensioenfondsen.
Hoe moeten de Italianen dit ooit nog oplossen.
Bovendien als de economie in Italie krimpt verliest Nederland export.
Italie is ongeveer 30% te duur om concurerent te worden.
En dat is pas 1 voorbeeld.
En u en ik weten dat de VS van Europa een transfer unie betekent van geld ,van noord naar zuid tot in lengte van jaren.
En wat als die Eurocommissaris nu eens strikt zegt , bezuinigen, terwijl juist stimuleren noodzakelijk is voor de economie.
Ziet er allemaal leuk uit op papier, maar zal mijns inziens niet werken.
@3: Theo scriba:
[ ik kies voor terug naar eigen munt. ]
Mag die munt dan ook de Plof gaan heten bijvoorbeeld of moet dat ding de Gulden heten?
Anti -Internationaal links maakt één grote fout , Nederland hangt aan de wereldeconomie vast , nu nog meer dan in de jaren dertig toen een crisis in de USA al een wereldcrisis die ook Nederland zwaar aansloeg veroorzaakte …
De door de USA gepropagandeerde visie dat een crisis in één van de Eurolanden de hele gemeenschap beïnvloed dient slechts om de USA hegemonie te handhaven . De situatie in Griekenland is nog veel beter dan die in verschillende USA staten waaronder heel grote zoals Californië , maar toch brabbelt men niet op de zelfde manier over een crisis in de USA ..
Kijk eens wie de macht krijgen in de zogenaamde crisislanden , voormalige medewerkers van grote USA banken … dit is een in scene gezette coup van het grootkapitaal . Terugkeer naar de gulden is een irrelevante navelstarende “oplossing ” , en terwijl je in je navel staar steelt het kapitaal je zakken leeg …
4
LeRoiDanse
Hoe dat ding gaat heten is onbelangrijk.
5
Al Bakrastani
Kunt u zich indenken een periode zonder Euro, zoals voor de invoering ervan.
Ik begrijp de argumenten van voor een politieke unie.
Maar er zijn ook nadelen.
En dan bedoel ik vooral voor de zuidelijke landen.
@6 Theo Gerris
Als we dan toch bezig gaan met verbonden verbreken , waarom niet het verbond “Nederland ” opheffen … Provincies als Limburg hebben ook massa’s nadelen ….
De Usa overleeft prima met zwakke en sterke staten en heeft dit altijd gedaan , het zelfde geld voor andere grote gebieden met één munt en sterke en zwakke gebieden .. Brazillië . China , India .. als je de Zuidelijke staten heb weggewerkt , wat dan ?? doorduwen tot er alleen een soort groot-Duits rijk over is … ???
Theo Gerris Schreef:
Volgens mij valt dit nogal mee. Als ik het goed begrijp heeft de euro intussen veel meer opgeleverd dan een redding zou kosten. Samenwerken betekend ook solidariteit tussen landen, en niet bij de eerste de beste tegenslag de zwakkere broeders buitensluiten. Natuurlijk moeten landen als Griekenland ook eens leren dat belasting ook geïnd moet worden en zo, maar het probleem op zich is net zo groot als we het hier maken.
Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat de euro verdwijnt, en het verdwijnen van de EU zou al helemaal een ramp zijn.
7
Al Bakrastani
Schijnbaar heb ik het onduidelijk opgeschreven.
Ik bedoel dat de zuidelijke staten veel harder getroffen worden met Euro, als zonder Euro.
Wat denk je , wat de Italianen wacht, nu ze gaan bezuinigen met een recessie.
Willen ze kunnen concureren zullen de salarissen 30% moeten zakken.
Dan krijgen we een 2 de Griekenland.
Willen we dit ?
8
GJ
De samenwerking heeft niets met solidariteit te maken.
De noordelijke landen profiteren van de zuidelijke.
Want concureren kunnen de zuidelijke niet, zijn ze veel te duur voor.
Ik wil weer terug naar economische samenwerking.
8 GJ
“‘Natuurlijk moeten landen als Griekenland ook eens leren dat belasting ook geïnd moet worden en zo”‘
Dat is te makkelijk gesteld, De rijke grieken hebben hun belasting ontduikend verworven kapitaal allang elders veilig gesteld , de vraag is wie er nu moeten leren dat belastingen geeind moeten worden?
Ik zag op een programma dat het de ”gewone” grieken zijn die handje contantje in de rij voor het belasting kantoor staan om extra belasting af te dragen , electriciteit wordt bv. sans pardon afgesloten indien daar niet aan wordt voldaan.
Zou het dat schulden sanering op geen andere wijze mogelijk was dan om de gewone man en vrouw. gezin er voor te laten bloeden?
De vraag hoe de crisis het hoofd te bieden zou aan de griekse burgers zelf horen te worden voorgelegd. Ik herinner me bv. dat een jonge griek met het voorstel in de media kwam om in de griekse zon , zonne energie te investeren ; niets meer van gehoord terwijl de airco .s ter verkoeling op volle toeren bij de bevoordeelden blijven draaien..
Theo Gerris Schreef:
En ik wil de staatsloterij winnen.
Voordat de euro er kwam, hadden we de zogenaamde slang, of het Europese Monetaire Stelsel (EMS), waarin de munten van de EU-landen in een vaste verhouding tot elkaar stonden. Dat EMS werkte niet goed. Daarna kwam de euro, waarin de deelnemers niet meer zo snel kunnen uitstappen. Maar dat blijkt evenmin goed te werken.
Met andere woorden: je kunt veel willen, maar je moet in de praktijk kijken of het functioneert.
11
Sjaax
En ik verbaas mij erover, dat men met steeds meer Europa, een falend systeem wil redden.
Steeds verder in het moeras gezogen worden, zal het resultaat zijn.
En dat voor een munt , die niets dan ellende heeft gebracht.
Een munt die niet het juiste fundament heeft gekregen om goed te functioneren.
De welvaart komt uit economische samenwerking.
Sterker nog, een munt die momenteel de economie grote schade toebrengt.
9 DECEMBER is de dag!
Dat voor velen de Euro vallen mag!
Was er maar 1 die wist wat er ging gebeuren!
Als door het vallen van de Euro het slecht afloopt met hun,dan moeten zy niet zeuren!
Theo Gerris Schreef:
Dat snap ik niet. Voorzover ik weet heeft de euro de economie alleen maar opgeleverd. Mij wel in ieder geval, plus dat we van een heleboel rompslomp verlost zijn.
Kun je je beweringen kracht bijzetten met wat voorbeelden? Of bronnen die je mening onderschrijven?
Ik ben geen econoom, ik zie alleen mijn knip.
14
GJ
Het mag toch onderhand bekend zijn dat landen zoals Zweden, Denemarken en Zwitserland het economisch beter doen dan Nederland met Euro.
Momenteel veroorzaakt de Euro alleen maar ellende.
Binnen en zelfs buiten de Eurozone.
Er wordt namelijk niet meer geinvesteerd in de Eurozone, omdat niemand weet wat er staat te gebeuren.
Bedrijven zoals Siemens halen hun geld van de bank en stallen het bij de ECB.
Omdat ze geen enkele bank meer vertrouwen, nee, ze willen zelfs een eigen bank oprichten.
Vele bedrijven vluchten uit de Euro.
Want straks is hij misschien niks meer waard.
En geen investeringen, met de vlucht uit de Euro is funest voor de economie.
Theo, ik ben geen econoom en heb weinig zich op het geld van Siemens 😉 Gelukkig heb ik zelf nog nergens last van en blijven de bedrijven die ik ken nog voldoende investeren.
Wegens gebrek aan eigen deskundigheid houd de discussie hier voor mij een beetje op.
16
GJ
Ik ben werkeloos.
Werd 1 week geleden aangenomen door een bedrijf.
Wat mij afgelopen vrijdag afbelde, omdat hun afnemers minder bestelden.
Tja Theo, dat is dus helemaal ruk. Ik heb gedurende het begin van de crisis veel mensen hun baan kwijt zien raken. Dat maakt mij vanzelf wat minder uitbundig jubelig over m’n eigen situatie. Ik ben een hardwerkend ondernemertje met klanten over de hele wereld en van die hele crisis heb ik hier dus niks gemerkt. Ik neem een beetje aan dat de voedingsmiddelen industrie, farma, olie, gas, chemie industrien zijn die toch wel doordraaien, wat er ook gebeurd. Zo is het tenminste altijd geweest en ik hoop dat het zo blijft, maar dat wil niet zeggen dat ik me niet ongerust maak.