Als de Britse premier Theresa May had gehoopt dat haar speech in Florence de EU milder zou stemmen, komt ze bedrogen uit. De EU blijft vasthouden aan het standpunt dat Groot-Brittannië eerst de openstaande rekeningen moet voldoen, voordat verdere afspraken gemaakt kunnen worden over de relatie tussen de EU en GB ná Brexit. Daarnaast wil de EU ook eerst afspraken maken over de status van Noord-Ierland en de rechten van EU-burgers binnen het Verenigd Koninkrijk.
May pleitte vorige week vrijdag in Florence voor een overgangsperiode na het vertrek van GB uit de EU. Gedurende die overgangsperiode zou Groot-Brittannië toegang moet blijven houden tot de interne markt. EU-onderhandelaar Michel Barnier weigert echter daarover te praten. Eerst de scheiding regelen, dán pas praten over een overgangsperiode:
Het bespreken van een overgangsperiode kan alleen beginnen als we een akkoord bereiken over een ordelijke terugtrekking. Dat is het mandaat dat ik op dit moment heb.
De EU en GB lijken daarmee af te koersen op een openlijk conflict. David Davis, de Britse brexit-minister, gaf juist aan eerst te willen praten over de toekomstige verhouding tussen de EU en GB. De starre houding van Londen is opmerkelijk. Ze lijkt eerder het gevolg te zijn van May’s binnenlandse problemen – ze staat onder zware druk van de ‘harde’ vleugel van haar eigen partij – dan van een coherente strategie. Gisteren liet de Minister van Financiën, Philip Hammond, May in feite keihard vallen door bij herhaling te weigeren zijn steun voor haar aanblijven uit te spreken.
Het probleem is dat er eigenlijk geen alternatief is voor May. Boris Johnson wordt gezien als een opportunistische ‘backstabber’ wiens tomeloze ambitie een bedreiging vormt voor de eenheid van de partij, en Jacob Rees-Mogg als een elitaire betweter met de uitstraling van een naaktslak. Vermoedelijk zal May het einde van haar termijn dan ook wel halen – zij het met hangen en wurgen.
Bron: The Independent
.