‘Ergens hebben de Fransen wel gelijk: privatisering is de hel’

30 jaar na het begin van de privatiseringsgolf in het Verenigd Koninkrijk is het genoeg geweest. Dat vindt Cat Hobbs van de actiegroep We own it die ze oprichtte in 2013. Volgens haar zijn publieke diensten het mooiste en meest geciviliseerde dat mensen ooit hebben gecreëerd. Een interview.

Een kwarteeuw na de privatisering van het Brits spoorwegsysteem klinkt de roep om het terug in publieke handen te plaatsen steeds luider. 76 % van de Britse bevolking is ondertussen voorstander.

Hoge ticketprijzen, afgeschafte treinen en vertragingen zorgden de afgelopen jaren voor veel ongenoegen en protest bij de Britse bevolking.

Een drijvende kracht achter dit protest is Cat Hobbs. In 2013 richtte zij We Own It op, een drukkingsgroep die de hernationalisering (zelf spreekt ze liever van public ownership) van belangrijke nutsbedrijven op de politieke agenda wil plaatsen. Vijf jaar later is de steun voor haar plan enkel toegenomen. Vorig jaar mocht ze dat plan tijdens de Labour conventie voor een publiek van 1.500 mensen komen voorstellen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be