De UvA wil een eredoctoraat toekennen aan de Indiase multimiljardair Ratan Tata. Volgens de commissie van de UvA ontvangt Tata dit eredoctoraat ʻvoor zijn grote bijdrage aan de wereld¬wijde expansie van de Tata Group, waarbij hij economische groei liet samengaan met een uitgebreid corporate social responsibility-programma van het concern.ʼ Tegen de beslissing van de UvA wordt vanmiddag geprotesteerd.
Tata wordt geprezen om zijn ondernemerszin, maar hij had nooit zoveel winst kunnen maken zonder subsidie van de Indiase staat. Duizenden boeren werden door het Indiase leger en de politie van hun land gedreven om plaats te maken voor Tata’s mijnen en fabrieken. Op deze manier creëert de Indiase staat tegelijkertijd een grote onderklasse van landloze boeren die gedwongen zijn in de steden hun arbeidskracht te verkopen. Zelfs het Ministerie van Plattelandsontwikkeling in India schrijft in een rapport: ʻMijnbouwbedrijven zoals Tata plegen “de grootste roof van inheems land sinds Columbus”.ʼ
Een kleine groep wordt ontzettend rijk, terwijl het een veel grotere groep in India de armoede instort. De puissante rijkdom van een familie zoals die van Tata komt voort uit de gigantische armoede voor de meerderheid: het zijn twee kanten van dezelfde neoliberale medaille. Volgens de Wereldbank leeft een derde onder de internationale armoedegrens terwijl 68 procent van de Indiërs probeert rond te komen van 2 dollar per dag.
Met het toekennen van dit eredoctoraat helpt de UvA mee deze ongelijke situatie in stand te houden. In wat voor wereld leven we wanneer in plaats van solidariteit met de strijd van mensen die in India van hun land worden gedreven, de universiteit ervoor kiest degene te prijzen die dit, samen met de staat, op zijn geweten heeft?
Bij Tata Steel/Corus in IJmuiden zijn twee jaar geleden alle 800 uitzendkrachten ontslagen, terwijl het bedrijf de komende jaren nog eens 1000 vaste krachten wil wegwerken.
Ons onderwijs is niet te koop!
De UvA probeert op deze cynische manier ook nieuwe middelen aan te boren. Met het eredoctoraat hoopt de UvA de miljardenbedrijven waarmee Tata in contact staat aan zich te binden. Dit is niet in het belang van studenten en docenten. Samen hebben we er belang in dat de waarde van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek leidend is voor het toekennen van een doctoraat en niet de winst van bedrijven.
De UvA doet alsof we blij moeten zijn dat er in tijden van crisis extra geld naar onderwijs gaat, want ‘er moet toch bezuinigd worden.’ Dit is niet waar, want op hetzelfde moment dat er bezuinigt wordt op onderwijs, gezondheidszorg en woningen, ontduiken juist grote bedrijven (zoals die van Tata) belasting en worden de rijken alleen maar rijker. Nederland is een belastingparadijs voor multinationals. Bezuinigingen op onderwijs of steekpenningen van miljardairs zijn niet nodig als we het geld halen waar het zit!
Doe daarom mee met de acties van de campagne ʻHaal Het Geld Waar Het Zitʼ, want bezuinigingen zijn niet nodig en een andere wereld is mogelijk! Volg ons via Facebook en laat je gegevens bij ons achter. De campagne is een initiatief van de Internationale Socialisten.
Zie het protest van twintig UvA-medewerkers in De Volkskrant en de Facebook-pagina van de campagne Haal Het Geld Waar Het Zit.
Verscheen eerder op socialisme.nu. Auteur: socialisme.nu.
Een eredoctoraat van de UvA voor Grootgraaigeboefte.
Hoe diep zijn we gezonken.
Het is een planmatige ontwikkeling die direct aan de bezuinigingen op het hoog onderwijs gekoppeld is.
Dit is staatspolitiek.
Door de bezuinigingen zijn o.a UvA en andere universiteiten in de letterlijke positie van hoeren op zoek naar geldschieters geraakt.
Ze doem alles met of zonder slipje voor degen die het meest betaalt. Kennishoeren.
Ik ken ook het verhaal van een Universiteit in Noord Brabant waar een faculteit heeft een ambtenaar van de Verzekering aangetrokken om de specialisten hun programma te doen voorbereiden zodat ze in de tang tussen de Verzekeraar en deze Universiteit raken. Geen vrije keuze meer. geen onafhankelijk onderwijs meer. De staat wordt geacht toch deze kartelonderwijs te steunen.
Daarvoor krijgen de Universiteitshoeren natuurlijk beloning.
Verzekeraar en zijn ambtenaar superblij mee.
Een teken van verhoering was al het eredoctoraat voor Albert Heijn, omdat de gelijknamige gruttersketen zo leuk de streepjescode had ingevoerd 😆 of 😥 ?
Streepjescode was verhoering mét slipje, Radan Tata zonder.