Erdoğan staat open voor discussie herinvoering doodstraf

President Erdoğan heeft aangekondigd een discussie over de herinvoering van de doodstraf in het Turkse parlement niet te willen tegenhouden:

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat het parlement moet kunnen debatteren over de toepassing van de doodstraf na de mislukte staatsgreep van vrijdagnacht. “Het is het recht in een democratisch land dat elke vraag bekeken en bediscussieerd wordt”, zei hij na oproepen van aanhangers in Istanboel.

Om het debat over de doodstraf te kunnen voeren “is geen toestemming vereist van waar dan ook”, merkte Erdogan nog op, enkele uren nadat mensenrechtenorganisatie Amnesty International nog had gewaarschuwd tegen de invoering van de doodstraf na de mislukte coup. (Nieuwsblad)

Je kunt je afvragen of het op non-actief zetten van ca. 2500(!) rechters te maken heeft met het willen invoeren van dit soort maatregelen, zonder daarbij gehinderd te kunnen worden door mensen die aan iets als een rechtsstaat hechten. Dat wil zeggen, dat je niet snel de wet aanpast als die je even niet goed uitkomt.