De Griekse minister-president heeft besloten tot een referendum over de zogenaamde verdragen – die verdacht veel op dictaten lijken – met betrekking tot de Griekse staatsschuld.
Dit is als het ware het Griekse equivalent van een pleinrevolutie zoals in Tunesië en Egypte eerder dit jaar, niet de vorm – die verspreidt zich nog steeds verder over de wereld – maar het resultaat.
Griekenland is al generaties lang scherp politiek gepolariseerd en het is vrijwel ondenkbaar dat er het Brede Midden dat “gewoon” aan de eisen van de Heilige Markt voldoet, zomaar wordt geaccepteerd. Het gevaarlijke van de Griekse situatie is dat “het volk”, de meerderheid van degenen die de beoogde gedupeerden zijn van de dictaten, het eens lijkt te zijn: weg ermee, blijf van ons land af, van onze schamele sociale verworvenheden (waarover allerlei leugenachtige kletspraatjes de ronde doen), van onze banen, van onze publieke sector.
Papandreou kan zich na januari verschuilen achter de uitslag van het referendum. De situatie wordt vergelijkbaar met die van IJsland, waar ook nationale uitverkoop bij referendum is afgewezen.
Een gewelddadige omverwerping van het via parlementaire verkiezingen aan de macht gekomen regime – waar zou het op uitgedraaid zijn? Op 20 oktober was er een confrontatie op het Syntagmaplein voor het parlementsgebouw, men zegt tussen anarchisten en communisten, waarbij de laatsten het parlement beschermden. Als het klopt moet ik als anarchist toch zeggen: wat zou er gebeurd zijn als het parlement echt bestormd was, bezet, de leden de laan uitgestuurd of wat dan ook? Er is (nog) geen zicht op een andere maatschappij-inrichting voorbij kapitalisme en parlement. En al helemaal niet in slechts één land.
Het lijkt wel dichterbij te komen. Dit referendum kan een stap op weg zijn.
In feite kon Papandreou niet anders: met geweld een orde opleggen waarvan hij weet dat de Grieken weten dat die ingegeven is door racistische en neokoloniale praat zou het einde van de middenpartijachtige orde zijn geweest, hoe dan ook. Het referendum biedt een uitweg zonder groot gezichtsverlies en wellicht zonder bloedbad.
Het is dan ook niet alleen de nachtmerrie van de bestaande machten in Griekenland, maar die in de Noordatlantische wereld in het algemeen, met hun Markten die toch al zo ter discussie staan – schijnbaar onverwacht, maar wie heeft opgelet heeft het al zeker al twee jaar lang zien aankomen.
Wij weten wat de EU vindt van referenda. De waarschijnlijke consequentie van een negatieve uitslag in Griekenland zal moeten zijn dat het land uit de euro en de hele EU stapt.
Dit is in overeenstemming met de status van Derde-Wereld-neokolonie die de bankensector, het IMF en met deze de EU in gedachten had.
Een mogelijke staatsgreep van het leger kan stuiten op de onmogelijkheid deze ook maar enigszins ideologisch te rechtvaardigen: het gaat juist om de soevereiniteit van Griekenland bij het verzet. Een regime van geüniformeerde zetbazen van Brussel en Washington betekent hoe dan ook het einde van “het huwelijk tussen kapitalisme en democratie”. Daarbij: Griekenland kent nog de dienstplicht, zijn de soldaten in het gareel van putschistische officieren te brengen? Onwaarschijnlijk.
Wij hoeven ons niet te vervelen met het internationale nieuws, ook al lijkt Nederland daar niet op te letten.
Papandreou zag dat zijn parlementaire meerderheid slonk.
Steeds meer kamerleden van zijn partij stapten eruit.
Neemt niet weg dat dit een zeer moeilijke beslissing is voor de Grieken.
Verder onder het juk van Europa of uit de Euro stappen.
Dit zal waarschijnlijk ook de richting aangeven in welke Europa zich zal ontwikkelen.
Mijn enigste vrees is dat financiele markten Europa niet meer de tijd geven, om dit referendum af te wachten.
Papandreou moet met verlies van zetels in het Parlement rekenen want leden van zijn partij hebben aangekondigd dat ze ervan af stappen want ze zijn met de koers niet mee eens.
De betogingen op straat gaan maar door.
In face of trouble heeft Papandreou besloten om een Referendum te houden en de Europese bankiers voelen het aan hun klompen dat deze zaak gaat vastlopen.
goed artikel nolly
eindelijk iemand die het een beetje snapt
@1
Als men zegt “financiële markten” heeft men het dus over speculanten.
En daarom staan er mensen, steeds meer, op pleinen met hun tent (en bespreken zij intussen hoe het anders moet).
4
Arnold j. van der Kluft
Klopt.
Maar het heeft uitwerkingen voor de hele Euro- zone.
De rente op obligaties voor Italie stijgt naar 6,2%.
Bedenk hierbij dat 7% de kritische grens is.
En Italie moet dit jaar nog een 100 miljard herfinancieren.
Volgend jaar iets van 260 miljard en in totaal tot en met 2015 800 miljard.
@5
Achthonderd miljard is precies wat de niet-financiële concerns in de EU aan geldreserves hebben (S&P)
Maak het verhaal af en kleur de plaatjes (wel eerst Berlusconi en zijn maten weg).
“… het einde van “het huwelijk tussen kapitalisme en democratie”. ”
Slavoj Zizek zei vandaag nog op Occupy dat het een mythe is dat die 2 bij elkaar horen. (Wat hem betreft zoeken we niet alleen alternatieven voor kapitalisme, maar ook voor democratie.)
“Griekenland is al generaties lang scherp politiek gepolariseerd en het is vrijwel ondenkbaar dat er het Brede Midden dat “gewoon” aan de eisen van de Heilige Markt voldoet, zomaar wordt geaccepteerd. Het gevaarlijke van de Griekse situatie is dat “het volk”, de meerderheid van degenen die de beoogde gedupeerden zijn van de dictaten, het eens lijkt te zijn: weg ermee, …”
Waarom noem je een situatie waarin de politiek het oneens is en het volk eensgezind, gevaarlijk? Ik bedoel: zie waar het polderen ons gebracht heeft.
Joke Mizée Schreef:
Ik weet eigenlijk niet of je hier over eensgezindheid kunt spreken.
“Het volk” bestaat uit allemaal individuen die op het moment dat er een beslissing over de persoonlijke knip genomen moet worden niet erg solidair zijn maar puur een beslissing zullen nemen ten gunste van die eigen knip.
En dan vind ik het niet eensgezind maar gewoon een heleboel neuzen die niet verder kijken dan het eigenbelang en daarmee per ongeluk dezelfde kant uitwijzen.
@8: Ja, laten we wachten tot iedereen over een verstandige (de onze natuurlijk) zienswijze beschikt…. Als iedereen, van links tot rechts en van boven tot onder, het er over eens is dat ze bepaald beleid zat zijn, dan is dat veelzeggend.
De Grieken zijn denk ik niet zo a-politiek als de gemiddelde Nederlander. Ze hebben daar sowieso een behoorlijke infrastructuur ohgv sociaal verzet. En de strijd woedt daar inmiddels al een paar jaar, dus er zal vast wel wat gegroeid zijn aan bewustwording onderling.
@7
Joke ik hoopte dat duidelijk was dat dit gevaarlijk is voor de (politiek-economisch) heersende klasse
Joke Mizée Schreef:
En dat betwijfel ik dus, dat eens zijn. Ik denk dat op het moment dat er bezuinigd moet gaan worden men het helemaal niet eens is, maar gewoon alleen aan zichzelf denkt. Geen mooie gedachten, geen solidariteit maar gewoon de eigen poen. En als iedereen aan zichzelf denk dan heeft iedereen wel dezelfde gedachte maar is men het zeker niet eens. Ik denk dat er op dit moment juist het lelijkste in de mens aan het bovenkomen is bij het grootste gedeelte van de Europese bevolking.
Griekse legertop vervangen
Vanavond werd ook bekend dat de Griekse legertop wordt vervangen. Dat heeft de Griekse minister van Defensie Panos Beglitis aangekondigd tijdens een bijeenkomst met een aantal belangrijke leden van de regering.
De oppositie heeft direct kritiek geuit op de aankondiging, die komt op het moment dat de regering wankelt.
( uit die nrc), zal even verder zoeken)
http://www.welingelichtekringen.nl/hele-top-van-het-griekse-leger-is-ontslagen.html
Dom van die Grieken. Hebben ze de kans, gaan ze er zo mee om. Maar alles was te voorkomen geweest. Lees dit maar even: http://wp.me/p1zDUu-z3
Ik vind het ook niet bijster intelligent van de Grieken. Punt is dat de situatie voor Griekenland al dusdanig uit de klauwen gelopen is dat ze nu in een positie zitten dat “beggars can’t be choosers”, willen ze er weer bovenop komen.
En wat als ze weigeren? Er is een grote kans dat dit gaat gebeuren. Weigering = dus geen noodhulp, hulp die het land bitter nodig heeft. Bij weigering gaat Griekenland dus op de fles. Ik geloof met de beste wil van de wereld niet dat ze er zelf uit kunnen komen, de hele structuur daar weerhoudt het land er van. Maar, willen ze er wel uitkomen?
Volgens de Grieken zelf is het uiteraard allemaal de schuld van anderen – ik durf dat te betwijfelen. Wanneer een bedrijf failliet gaat, komt er een curator die de zaken afwikkelt, op orde stelt en er voor zorgt dat er eventueel een doorstart mogelijk is. Wanneer een land failliet gaat, zou dat ook moeten.
Kijk, ik snap best wel dat het achterliggende verhaal van de noodhulp een verhaal van banken is die anders al dan niet bankroet zouden gaan, maar ik heb ook zoiets van het toch ook bedoeld is om de Griekse bevolking te redden van het faillissement dat komen zal indien men de hulp gaat weigeren. Trots is één ding, stupiditeit een ander. Helaas gaan beiden nogal eens hand in hand. Maar zoals het nu gaat, bekruipt me toch het gevoel dat het eea wat ondankbaar overkomt.
MvG,
@16
Deze “hulp” kunnen de Grieken missen als kiespijn. Het is subsidiëring van de banken bij wie de Griekse overheid in het krijt heet te staan.
misschien moeten ze naast de stembus meteen maar een collectebus zetten om het tekort een beetje aan te zuiveren…
met een dergelijke insteek zullen ze waarschijnlijk al op korte termijn de keuze krijgen tussen de euro en de drachme 2.0
@17
Banken subsidiëren is per definitie fout, maar denkt u zelf ook niet dat het ook voor een belangrijk deel ligt aan slecht beleid van de Griekse overheid (en het gemak waarmee de Griekse bevolking dat accepteerde, zonder te denken dat de situatie zo natuurlijk nooit goed kon gaan) waardoor men overmatig veel diende te lenen bij minder duidelijke buitenlandse banken?
18
kaaskop
Er wordt op rtlz gemeld , dat de Grieken zeer creatief zijn.
Hebben geen collectebus nodig.
Is het niet opgevallen dat men de hele tijd schoof met tijd waarop de Grieken zonder geld zouden komen te zitten.
De Grieken schrijven gewoon obligaties, geeft deze aan een Griekse bank, die ze vervolgens bij de ECB int, en dan hetzelfde ritueel terug.
Dit is een manier om nooit failliet te gaan.
Er kan dus rustig gewerkt worden aan een referendum.
@20
dus eigenlijk zijn de andere landen in de eurozone gewoon gekke henkies
lang leve de geldpers
21
Kaaskop
Ja, de ECB drukt wel.
Is alleen niet zo gunstig voor de burgers.
Sarkozy en Rutte, en de Nederlandse kamerleden die riepen dan krijgen ze geen geld meer staan voor aap.
achteraf gezien hadden we waarschijnlijk beter Turkije in de euro kunnen hebben en Griekenland er buiten
Groot gelijk hebben de Grieken als ze dit allemaal afwijzen , het Kapitaal probeert de door haar gecreeerde crisis op Jan met de Bouzouki af te wentelen en S&P en andere vertegenwoordigers van de Banken verhogen rentes wat juist de problemen veroorzaakt !!! en dat allemaal omdat Griekenland achterloopt met de uitverkoop van de collectieve eigendommen … en de Retoriek die ik hier in de reacties zie , alsof de “gewone griek ” hieraan schuldig is , “en het gemak waarmee de Griekse bevolking dat accepteerde, zonder te denken dat de situatie zo natuurlijk nooit goed kon gaan” Ik hoop dat “John” geen dochter heeft die ooit na een paar drankjes word verkracht , dan kan de dader worden vrijgesproken vanwege : “het gemak waarmee ze de drankjes accepteerde, zonder te denken dat de situatie zo natuurlijk nooit goed kon gaan”
Theo Gerris Schreef:
De Grieken , om wat de regering doet , o.k. De Nederlanders zetten minderjarige asielzoekers uit , De Nederlanders steunen Israel en haar genocide op de Palestijnen ect ect
Ik ben niet `verbijsterd’ door Papanda’s oproep tot referendum. Als ze toch failliet gaan en aan de leiband van de EU moeten lopen, onder curatele, dan maar met rechte rug. Een land heeft tenslotte ook nog z’n eer.
Beschamend, het gemak waarmee Rutte en consorten in de Kamer doen alsof Griekenland een steuntrekker is die strafkorting moet krijgen.
Dat voorzagen we en daartegen demonstreerden we in de jaren negentig, een EU waarin een lidstaat mogelijkerwijs moet bukken voor de wil die een economisch welvarender meerderheid het kan opleggen zodat het aan de schand- en wurgpaal komt te liggen.
Zodoende is de EU-droom een nachtmerrie geworden die voor betrokken burgers voelt als een terugval naar 1940.
Ik vond de oplossing van#15 Peter Miedema ècht leuk genoeg om verder over cijfers, dwz homo calculus aan de macht weer verder na te denken.
Als terzijde kan de mens alles bedenken om het bedachte ten goede of ten kwade, kwetsbaarheid als inherent aan dezelfde verbeeldingskracht , uit te voeren.
Ik struikel over een moeilijke die wellicht juist met eenvoudige afspraken te herstellen kan zijn.
Cijfers en getallen werden bedacht. Het getal nul deed dienst als oneindig en de cijfers 1 tot met 9 als onlosmakelijk van nul om afspraken in het belang van handel , rechten en orde in het oneindige niets mee te maken.
We drukken bezit of schuld in een aantal cijfers met een aantal nullen voor of achter de komma erbij uit.
Het maakt dan ook niets uit of men 123456789.000.000.000.000. of 1.000.000.000.000. bezit of schuld op zijn konto heeft, de nullen waren immers van oneindige waarde.
In de praktijk van dit cijfer system worden de cijfers 1 /m 9 als iets van meetbaar waarde berekend terwijl ze onlosmakelijk aan het onmeetbare niets van de nullen verbonden zijn.
Voor de handels methode Peter Miedema zou het bezit van 100,00 euro , d.w.z. cijfer 1 nodig zijn om oneindig mee te blijven handelen, de nullen zijn immers van oneindige waarde..
Ter vermeerdering van tastbaar goed hebben we geleerd dat 1 en 1 samen 2 is.
Deze vermeerdering bestaat in de hoofden van mathematici die van de hypothese uitgaan dat 1 en 1 samen 2 is.
Ik kan alleen maar met een keukentafel voorbeeld komen om aan te geven dit in relatie tot een telbare hoeveelheid wel zo zou zijn maar in relatie tot tijd niet klopt.
Als ik 1 willekeurig brood naast het andere leg, tel ik 2 broden..
Hoelang men met 2 broden gevoed kan worden is afhankelijk van de inhoud daarvan: een zwaar meergranen zuurdesem brood voedt veel langer dan een luchtig wit brood.
M.a.w. getallen 1 of 2 brengen eigen houdbaarheids tijdsduren, bestaandstijden met zich mee die buiten de optelsom worden gelaten.
Hiermee zou je dus al snel op het streven naar duurzaam produceren /ondernemen of nog beter naar cradle to cradle principe als tegenwicht uitkomen top een zorgeloze schooneheid beleving , geen zorgen over wat wij achter laten, terwijl er volgens mij iets veel ondoorzichtigers, ik weet niet hoe lang al, gaande is dat dit tegenhoudt..
Ik struikel over ons economisch cijferstelsel als grootste mirage omdat de nullen, die als oneindig afgesproken waren, als eindig in financiele modules worden mee gerekend.
De beurs cijfers oefenen per nano seconde in percentages van cijfers en nullen een tijdsdwang over de mensheid uit, men spreekt over zwarte dagen of bloed baden als de beurzen in de min gaan.
Mijn occupy stelling is dat dit tegen de afspraken is omdat nullen geen tijd kennen, geen nood of bloedbaden als gemene delers aan kunnen kondigen.
Als groffe schets bedacht ik het volgende over nog mogelijk herstel over cijfer afspraken, economie en levens over het bezit van vaste materie bezit.
Een mens kan 90 boten bezitten, de werkelijk waarde is 9 stuks.
Een mens kan 100.00 huizen bezitten, de werkelijk waarde 1 huis.
Voor de beurzen, liberale handel/ aandelen gedachte , kan een een mens maximum aan 123456789.000.000 000.000 (oneindig) aantal aandelen bezitten , de opgetelde waarde is 44 stuks om in mee te inevesteren.
Duizend gram aan goud is 1 gr.gram bezitten.
Hoe meer je aan nullen als bezit of schuld hebt , hoe minder je als handels waar hebt.
Dit zal ook wel niet kloppen maar kan volgens mijn verbeelding met de juiste expertise wel kloppend gemaakt worden.
Dat er met cijfers rechtmatig getoverd wordt is duidelijk genoeg ;dat er naast met cijfer materie met tijd als mirage getoverd wordt, de mens van het recht op tijd beleving en verbeelding beroofd wordt, is minder duidelijk en des te ernstiger.
Mijn occupy idée is in eider geval om het economisch cijfer/nullen stelsel onder een multidisciplinaire loupe te nemen voordat men denkt het kapitalisme of democatie als de boosdoener en onrecht aan te wijzen.
Smilies ? Ja en heel veel graag als het even kan al klopt er nog niets van!?..
Wat vinden we hiervan.
http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1522:waarom-het-bankensyndicaat-papademos-noemde-als-nieuwe-griekse-premier&catid=15:financieel&Itemid=28