Enorm verlies voor democratie: Koppejan niet terug in Kamer

Na Kathleen Ferrier heeft nu ook Ad Koppejan besloten niet meer op de lijst van het CDA te gaan staan. Oorspronkelijk wou hij dat trouwens wel, maar de plaats die hem aangeboden werd was te laag naar zijn smaak:

 Hij twitterde vanmorgen: ‘Ik heb mij teruggetrokken voor de 2e Kamer. Er zat geen goede plek op de lijst voor mij in. Jammer, ik blijf strijdbaar!’

Nou mooi hoor. We hebben gezien waar een strijdbare Ad Koppejan allemaal toe in staat is, het afgelopen anderhalf jaar. Boerkaverboden, Polenmeldpunten, ondergelopen Hedwigepolders; hoever zouden we daarmee zijn gekomen zonder Ad Koppejan?

Ruth Peetoom heeft zich al gehaast om te verklaren dat die lage plek NIETS maar dan ook helemaal NIETS te maken met zijn *KUCH* dissidente gedrag te maken heeft, zoals ook een Kathleen Ferrier HELEMAAL niet is weggegaan omdat ze samen met Koppejan kalltgestellt zou zijn, maar dat heeft allemaal te maken met nieuwe uitdagingen en kansen en hele fijne lieve mensen met wie ze altijd zo fantástisch samengewerkt heeft maar die ze nu even liever niet meer ziet voor de rest van haar leven.

 Ook ‘oude gezichten’ als Ger Koopmans, Henk Jan Ormel, Pieter Omtzigt, Coskun Cörüz zullen vertrekken. Van de huidige Kamerfractie van 21 mensen, keren er slechts negen terug op de lijst.

Nou dat komt dan mooi uit, want veel meer zal het CDA er ook niet nodig hebben.

10 gedachten over “Enorm verlies voor democratie: Koppejan niet terug in Kamer”

 1. CDA heeft afgelopen jaren vastberaden aan deze situatie toegewerkt. Halleluja! 🙂

 2. Van de genoemden vind ik de naam van Coşkun Çörüz extra opvallend. Geen plek meer voor moslims in het CDA?

  Op zich wel goed. Ik houd niet van ‘newspeak’. Als de partij zich christelijk noemt, dan moet je geen moslims selecteren. Of anders de naam veranderen in RDA (religieus democratisch appèl).

 3. Toch zal ik na zeven jaar in de Tweede Kamer deze principiële man gaan missen. Dankzij hem heb ik het staren naar een deur leren waarderen als zijnde een vorm van opperste transcendente meditatie. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor.

  Daarnaast heeft hij één van de mooiste momenten in het politiektheater geregisseerd: de Macbethiaanse uitspraak van Verhagen “een feest van democratie”
  en de imponerende verschijning van Camiel Eurlings in congreszaal vol met toeschouwers luidkeels roepend ‘Jij zult je idealen nooit verloochenen,’ ‘Zo heb ik je altijd gekend!’ En dan het prachtige saluut aan de leider waar gans het land nog kippenvel van krijgt.

  Regelmatig zet ik de DVD op om dit making off van dit prachtige theater te zien. Wanneer ik dan kijk naar de karakteristieke kop van Ad Koppejan besef ik dat wij een groots mens aan het werk zien en ik ben hem dankbaar daarvoor. Het is een gemis voor het CDA en de Nederlandse politiek dat deze echte Zeeuw met een ruggengraat-lenigheid waar menig turner jaloers op mag zijn zich gedwongen voelt zich terug te trekken achter de dijken. Ik hoop dat hij de rust zal krijgen die hij verdiend.

 4. #3, Peter, super: “de Macbethiaanse uitspraak van Verhagen “een feest van democratie” 😆

  “Regelmatig zet ik de DVD op om dit making off van dit prachtige theater te zien.’

  Nu zijn we beter in staat te begrijpen waarom deze Bruine regering alle subsidies op cultuur heeft afgeschaft. Subsidies zijn niet nodig. Indien de rechtse politieke partijen als CDA dit soort theater voor elkaar krijgen, dan de rest van de theateracteurs zijn gewoon klungels, weetjewel. 🙂

 5. @2 ik snap niet dat je als moslim niet sterft van schaamte als je doodleuk in een fractie blijft zitten die samenwerkt met de PVV.

 6. Laurent, het plaatsen van dat Volendamse viswijf op plaats twee, laat alles open voor verdere nauwe samenwerking met de fascisten van de PVV. Dit mede gezien haar uitspraken.

  Het vertrek van Coskun Cörüz is enkel maar toe te juichen.

 7. @2
  Het CDA heet uitdrukkelijk niet voor niets niet christelijk maar christen-democratisch.

 8. Mooi stuk Laurent! Ik hoorde Peetoom vanmorgen op het nieuws iets mompelen van dat de partij strijdbare, kritische mensen nodig heeft. Nou die zaten er dus niet, blijkbaar. Ook een Koppejan is wat dat betreft aardig door de mand gevallen. Had zo Lijst Koppejan kunnen beginnen!

  @3 Peter 😆

Reacties zijn gesloten.