Ellende in Athene door draconische bezuinigingen

Van de 40 kinderen die twee weken geleden door een kinderarts in Athene werden onderzocht, bleken er 23 ondervoed te zijn, aldus Nikitas Kanakis, het hoofd van Doctors of the World in Griekenland. Volgens Giorgos Apostolopoulos, hoofd van het Centrum voor Daklozen in Athene, is het tekort aan voedsel inmiddels een drama aan het worden, en er moet voortdurend worden gebedeld om pasta en  andere voeding om het Opvangcentrum open te kunnen houden. Er worden dagelijks bijna 12000 (!) maaltijden uitgedeeld.

Afgelopen september rapporteerde de Griekse Minister voor Gezondheidszorg, Andreas Loverdos, dat het aantal zelfmoorden in de eerste maanden van 2011 met maar liefst 40% is toegenomen…. Verdere gevolgen en informatie over deze ellende kun je hier vinden.

We schreven hier op Krapuul al eerder over de tekorten in de gezondheidszorg en over het feit dat Artsen zonder Grenzen zelfs de basale gezondheidszorg probeert te leveren in Griekenland, de Staat kan de rekeningen niet meer betalen.

Het wordt tijd dat  deze mensen een gezicht krijgen, en dat we niet langer denken in termen van  banken en euro’s, maar aan de lijdende mensen daar. De top van de G20 zit zichzelf in Cannes lekker vol te vreten en rijdt rond in peperdure auto’s, terwijl het volk hongert en te ziek en ellendig is om nog in opstand te kunnen  komen.

Ik heb genoeg geleuter gehoord van de politiek en van van Henk en Ingrid die zo ontzettend veel denken te betalen aan Griekenland,  de banken worden rijker en het volk dreigt aan hun winsten te sterven. Wie zijn de volgende slachtoffers van deze Grootgraaiers?

25 gedachten over “Ellende in Athene door draconische bezuinigingen”

 1. Voor een hoop mensen is het een ver-van-mijn-bed-show. EN ze hebben het te druk met hun “eigen” crisis. Da´s geen excuus, maar wel een reden.

 2. En het zal nog erger voor de Grieken worden.
  Want men moet de volgende bezuinigingen uitvoeren, of eruit.
  Een referendum mag niet, hoezo democratie.
  Het ergste is nog, dat als de bezuinigingen uitgevoerd worden, de schuld nog steeds onhoudbaar is.
  Banken , landen ,IMF en de ECB zullen flink water bij de wijn moeten doen om het oplosbaar te maken.
  En ondertussen maar noodhulp organiseren voor de bevolking.

 3. en de Telegraf , Stijlloos en de Sprits , samen met SBS 6 enander gereutel op de TV ” De Grieken ” overal maar de schuld van geven …

 4. “We hebben het communisme overwonnen.”, zo zou volgens een vriend van mij de eerste Bush ergens in 1991 gezegd hebben. Er bestaat geen betere reclame voor het communisme dan dit failliete graai-bankiers en industrielen-Europa. Alle hoempa en joekskapellen in Griekenland speelden kommunistische liederen tegen de ellende die in hun land plaatsvind, op een nationale feestdag. Kijk aan, daar gaat de VVD-illusie van een zaligmakend neoliberalisme, dat in de praktijk alleen voor de rijken opkomt. Marx leeft!!!!

 5. 5
  Harry

  Ik betwijfel of communisme het antwoord is, op de problemen van nu.
  Er mag van mij verschil bestaan in functie beloning.
  Ik ben meer voor socialisme met de nadruk op vrijheid van meningsuiting en democratie.

 6. Harry Schreef:

  “We hebben het communisme overwonnen.”, zo zou volgens een vriend van mij de eerste Bush ergens in 1991 gezegd hebben.

  Hij meende echter: ” in deze strijd hebben we onze democratie laten sneuvelen die nu volledig vernietigd is!”.

 7. Harry Schreef:

  Kijk aan, daar gaat de VVD-illusie van een zaligmakend neoliberalisme, dat in de praktijk alleen voor de rijken opkomt.

  Nu hebben we een illusie minder. Da’s toch goed.

 8. #6. Ja, daar heb je gelijk in. Natuurlijk mag er een relatie bestaan tussen functie en beloning, maar die relatie moet wel in verhouding staan. De gouden handdrukken, bonnussen en weet ik wat nog niet meer, die gaan echt niet naar een uitzendkracht die pallets stapelt, maar waarschijnlijk wel meer zweet dan een bankier.

  #7~8 Ja, ´die´ illusie´ van de markt die ons aller ten goede zou komen, die raken mensen langzamerhand wel kwijt onder ´t huidige neoliberalisme. Het communisme zoals in de SU vertoond werkte voor niemand, maar het kapitalisme van nu werkt enkel en alleen voor een gelukkige elite, de ´happy few´, die dan in de telegraaf mogen verschijnen in een vleesjurk of onder de kop van ´Justin heeft een geheime relatie met Whoopsie´.
  Vooralsnog is de democratie nog niet volledig vernietigd, alsnog kan er op dit forum naar ieders goed- of tegenzin volgens politbureau vd Heuvel geageerd worden. (Sorry vd Heuvel, grapje) Maar je hebt gelijk dat het uiten van een linkse mening heden tendage sneller een agressieve tegenreactie oproept dan twintig jaar geleden. Ik zit mij alleen af te vragen of ik dan ook maar meteeen agressief terug moet reageren. Soms jeuken mijn vuisten wel…

 9. Ennik maar zoeken op heropening Tolstoitheater, heet het Bolshoitheater. Wat ik zeggen wou is dat over 20 – 25 jaar er ze in Griekenland altijd nog een opera over kunnen componeren [om op te voeren op de Akropolis?] zoals het in de Russische Federatie wordt gedaan en opgevoerd in het spiksplinternieuwe voor 700.000.000 US-Dollars verbouwde Bolshoi in st-Petersburg. Een opera over hou de Russische arbeiders het werk voortzette tijdens het uiteenvallen van hun USSR voor bloemen omdat er geen geld meer was voor het betalen van hun lonen. En zie het neoliberaalsocialistische plebs er eens van genieten, uitgekotst maar crises of niet, hen zal het niet deren. Dat is een globaal gegeven zolang de bezetters niet bezet worden. Occupy the occupy’rs! Ze knippen zelfs die bloemen eruit: http://www.youtube.com/watch?v=Eut37dasUjE
  Hier de volle 2 uur 17 min, The Bolshoi Theater Opening 28.10.2011: http://www.youtube.com/watch?v=2C-94EZxodw&feature=related les voor na het uiteenvallen van de EU? Ik versta er geen moer van maar ergens zullen die bloemen voor loon hopik wel langs komen want had ze toch echt even gezien in een van de scènes in die opera.

 10. Er is door Grieken ca. 200 miljard euro op Zwitserse bankrekeningen gezet. Blijkbaar laat de Griek liever zijn eigen buurtjes verhongeren dan dat hij ook maar een eurocent belasting over zijn vermogen betaalt. Beetje communistisch om dan gelijk over ’top’ en ‘volk’ te schrijven. Er is gewoonweg iets goed mis met de mentaliteit van alle mensen in dat land. Denk je soms dat die 200 miljard (dat is dus 200.000.000.000,- euro) alleen maar van bankiers en beleggers is?? Yeah right! Laat ze nu eerst eens solidariteit onder elkaar tonen. Dat opent de weg voor medeleven uit de rest van Europa. (bron http://tinyurl.com/68egrlj).

 11. raymond Schreef:

  enk je soms dat die 200 miljard (dat is dus 200.000.000.000,- euro) alleen maar van bankiers en beleggers is??

  raymond Schreef:

  Beetje communistisch om dan gelijk over ‘top’ en ‘volk’ te schrijven. Er is gewoonweg iets goed mis met de mentaliteit van alle mensen in dat land.

  O, de commies hebben het gedaan! Dacht je dat een gewone werkman en poetsvrouw zomaar geld kan wegzetten in Zwitserland? Probeer het zelf eens, voor minder dan een ton ben je er niet eens interessant voor zo’n bank. En dan nog moet je dure relaties en garanties hebben voordat je een sleutel krijgt.

  Ten tweede: Europa heeft zèlf Zwitserland ingesteld als bank. Waar andere EU landen
  gedwongen lidstaat moesten worden en hen de Euro in de maag werd gedouwd, werd Zwitserland volledig met rust gelaten. Wel eens afgevraagd hoe dat komt?
  Om dezelfde reden waarom Hitler Zwitserland buiten schot hield in Groot-Europa, want de Zwitserse kluizen zijn het zwartgelddepot van de wereld, de miljardenspaarpot van de kapitalistische elite.
  Nog altijd worden er vermogens beheerd van beroofde en vermoorde Joden in WO2.

 12. De lonen in Griekenland zijn gezien de productiviteit zo’n 30% te hoog om te concurreren met het buitenland. In feite zijn er dan twee keuzes: of uit de euro en invoering van een drachme die 30% minder waard is, of in de euro blijven en dan de lonen met 30% omlaag. Meer smaken zijn er voor Griekenland niet.

  Die 200 miljard in Zwitserland is overigens voornamelijk geld van Griekse bedrijven. Die zijn bij een bankroet van de Griekse staat hun geld in Griekenland automatisch kwijt en zijn dan dus ook failliet. Overigens haalt Shell op dit moment ook vanwege dezelfde risco’s het grootste deel van zijn geld weg uit de eurozone en verplaatst dat naar Azie.

 13. Theo Gerris Schreef:

  Banken , landen ,IMF en de ECB zullen flink water bij de wijn moeten doen om het oplosbaar te maken.

  Dat zal niet gauw gebeuren omdat de Duitsers, Nederlanders, etc. er weinig trek in hebben hun eigen pensioentrekkers en spaarders failliet te laten gaan alleen omdat Griekenland niet wenst terug te betalen. Andere landen zijn gekke henkie niet.

 14. Jos Schreef:

  Dat zal niet gauw gebeuren omdat de Duitsers, Nederlanders, etc. er weinig trek in hebben hun eigen pensioentrekkers en spaarders failliet te laten gaan alleen omdat Griekenland niet wenst terug te betalen. Andere landen zijn gekke henkie niet.

  Inderdaad het gaat helemaal niet om de Grieken. Die zijn al lang failliet en kunnen niets meer terugbetalen.
  Het gaat dus helemaal niet om ” niet willen”. Het is gebeurd.

  Het spelletje wordt door Merkozy in stand gehouden om ONZE banken te laten redden, oftewel niet failliet te laten gaan. Niemand geeft ene moer meer om de Grieken en al die kreten hier over “solidariteit” onder de Grieken zijn gewoon ordinair gelul want elke bedrijf in elke land (ook Nederland!) in moeilijke tijden exporteert zijn vermogen naar een veilig haven in het buitenland.

  Met al die maatregelen voor Griekenland zijn we nu onszelf aan het redden.

 15. @nexus m.
  Je kunt wel blijven vinden nexus m. Schreef:

  Met al die maatregelen voor Griekenland zijn we nu onszelf aan het redden.

  Waarom moet de Nederlandse regering Grieken die ver boven hun stand leven gaan steunen en de eigen bejaarden aan de bedelstaf helpen door hun pensioen en spaargeld af te pakken. Geef daar s.v.p. eens een antwoord op.

 16. Jos Schreef:

  Waarom moet de Nederlandse regering Grieken die ver boven hun stand leven gaan steunen en de eigen bejaarden aan de bedelstaf helpen door hun pensioen en spaargeld af te pakken. Geef daar s.v.p. eens een antwoord op.

  Dit doen we doorlopend al die tijd zonder enige ophouden want we helpen de Grieken niet, maar we helpen op die manier onze banken en verzekeraars die in een eventuele val worden meegesleept.

  Nog leuker: nu dat Papa Andreou opgestapt is, wordt hij door Papa Demos vervangen die de bestuurder van de ECB was toen Griekenland in de EU met gefalsificeerde documenten toegelaten werd. Papa Demos weet alle trucjes die toen uitgespeeld zijn geweest.

  Snap je nog niet het spelletje?

 17. Die banken en verzekering beheren het geld van de gepensioneerden, niet hun eigen geld.
  Snap je het nog niet?

 18. Dat als de Nederlandse banken dankzij Griekenland failliet gaan de Nederlandse bejaarden hun oudedagsvoorziening kwijt zijn. Ingewikkelder is het niet.

  Hetzelfde geldt ook voor Nederlandse bedrijven, verenigingen, etc. Ook die zijn al hun geld kwijt als de banken failliet gaan doordat Griekenland, Italie, etc. niet terugbetalen.

 19. Zou het dan niet beter zijn geweest dat ze dan van begin af aan niet aan de deze casino-spel mee deden?

 20. Je zou bijvoorbeeld ook dit in de gaten moeten houden: ” Nout Wellink vloog voor 13.000 euro naar Tokio”

  Tig bewijzen hoe plutocraten de gemeenschappelijke geld verkwanselen.
  Kijk niet alleen naar de Grieken.

 21. nexus m. Schreef:

  Zou het dan niet beter zijn geweest dat ze dan van begin af aan niet aan de deze casino-spel mee deden?

  Spaarders, obligatiehouders en deelnemers aan pensioenfondsen hebben in tegenstelling tot aandeelhouders niets te zeggen over het beheer van hun geld door de bank of het pensioenfonds. Je kunt (terecht) vinden dat de bankbestuurders verantwoordelijk zijn, maar niet de spaarders en pensioentrekkers.

 22. Jos Schreef:

  nexus m. Schreef:
  Zou het dan niet beter zijn geweest dat ze dan van begin af aan niet aan de deze casino-spel mee deden?
  Spaarders, obligatiehouders en deelnemers aan pensioenfondsen hebben in tegenstelling tot aandeelhouders niets te zeggen over het beheer van hun geld door de bank of het pensioenfonds. Je kunt (terecht) vinden dat de bankbestuurders verantwoordelijk zijn, maar niet de spaarders en pensioentrekkers.

  Dat heb ik niet gezegd.
  Als je op straat een misdrijf gaande ziet en schouderophoudend verder doorloopt?

 23. 15
  Jos
  U dient te weten dat pensioenfondsen al afgeschreven hebben op Griekse obligaties.
  U dient te weten dat er een garantie bestaat voor spaarders tot 100.000 Euro.
  En u laat de Grieken over aan hun lot.
  Hoe moet er dan ooit een stabiele Euro-zone komen.
  Wat in mijn ogen toch al onmogelijk is.

Reacties zijn gesloten.