Elkaar helpen of toch maar niet?

Een terugtredende overheid en de-regulering zijn noodzaak zo wordt ons wijsgemaakt. De burgers moeten het weer zelf gaan doen, want dat is “gewoon” goed en noodzakelijk. Daar krijg je verantwoordelijke, zelfredzame en ondernemende mensen van. Alsof dat op zichzelf een groot goed zou zijn. Het ene na het andere rapport verschijnt erover, ook universiteiten lenen zich voor het onderzoeken en het quasi-wetenschappelijk onderbouwen van deze Quatsch.

Ik heb heel wat van die studies gelezen, en heb maar één conclusie kunnen trekken: Het zijn drogredenen pur sang. De werkelijke reden van al die de-reguleringsdrift is dat het Grootkapitaal vrij baan wil hebben om de wereld nog onbeschofter uit te kunnen persen. Gelooft u werkelijk dat het Rutte en die andere griezels ene mallemoer kan schelen hoe het met ons gaat? Willen is kunnen, en zoek het verder maar lekker zelf uit, dat is het mantra en verder niets. Het hele idee ( meer is het niet) wordt zelfs aangewend als reden om aan de onderkant van de samenleving mensen verder uit te melken: gehandicapten moeten elkaar maar helpen, infrastructuur moet ook worden overgelaten aan zichzelf, komt allemaal goed, en zo verder, en zo meer.

De Overheid is per definitie een slecht instituut, het liefst maar helemaal weg ermee. Ayn Rand draait zich in haar graf nooit meer om, ze ziet dat de wereld die ze zich in haar dromen en ideologie voorstelde een puike boel geworden is. In de VS is het tot religie verklaard: zo egoïstisch mogelijk zijn.

De afvalbak waarin de mensen liggen die het niet meer redden wordt steeds groter. Ze wilden immers wel deelnemen aan de maatschappij, maar konden het eeuwige gevecht niet meer opbrengen. Zonder geneeskundige zorg, tekort aan voeding, geen dak meer boven je hoofd en geen inkomen. Geen paspoort meer want in je land was oorlog, en zo werd je pardoes illegaal: op de hele planeet ongewenst, opgejaagd, en door Teeven en de rest van het bruine stinkkabinet hier ten lande ook nog eens tot crimineel verklaard. Als vertrapt mens krijg je zelfs een boete, want het afval van de planeet zijn is ook al je eigen schuld, daar ga je gewoon je verdiende straf voor krijgen.

Natuurlijk helpen wij elkaar, toch? Wel 100 mensen die zich druk maken om de vluchtelingen. Het houdt niet echt over eerlijk gezegd, maar ok.
Je gaat je buurvrouws boodschappen doen want ze krijgt geen hulp meer. Allerlei buurtinitiatieven worden opgericht om malkander te helpen. Prachtig toch?

Nou, uhm, daar zit ik wat mee, ik weet het niet echt. In hoeverre en hoe lang blijven we dat doen? Is dit niet juist wat de neoliberale shitzooi wil? Zoek het allemaal maar zelf uit daar in die goot en val ons verder niet meer lastig? Helpen wij niet juist het verfoeilijke systeem? Doen wij zo onszelf de das om?

12 gedachten over “Elkaar helpen of toch maar niet?”

 1. Wederkerig hulpbetoon, daar draait het juist om, Peter Kropotkin zag dat in allerlei uitingen die de laatste jaren juist zijn afgeschaft: posterijen, internationale treinverbindingen, brandweer enzovoort.
  Maar als je bijvoorbeeld een gemeenschappelijke moestuin opzet op een verlaten landje wil de Overheid graag met de knuppel en de bulldozer langskomen om aan het wederkerig werk een eind te maken.

 2. @1: Arnold:

  Over tuintjes gesproken: Ik heb aan ongeveer 100 groenbedrijven van gemeentes een email gestuurd met de vraag waarom er in plaats van die sierbomen bijvoorbeeld geen fruit- en notenbomen geplant worden. Of groentes en bessenstruiken overal, is toch ook mooi nietwaar? Niet één reactie gekregen. Ja, dat ze mijn mail hadden ontvangen, waarvoor hartelijke dank -P

  Zal wel niet magge van de EU, weet ik veel.

 3. In het industriegebied hier in Rijswijk staan twee straten met hazelnoten dus magge doeit ut wel …

 4. @3: Bakra,

  O, dan heeft het zeker iets te maken met inteelt, hazelnoten zijn autochtoon. En ananassessesen kunnen dan niet omdat ze allochtoon zijn.

 5. Annanananananassen kunnen slechts in kassen , of wilde jij ze passe voor kleine winterjasse ???

 6. Elkaar helpen ????
  De overheid preekt al jaren dat vitale ouderen meer vrijwiligers werk moeten gaan doen en hun minder vitale zieke en oudere medemensen moeten helpen om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven.
  Maar doe het maar niet want dan wordt je gelijk door de SVB beschuldigd van een vorm van samenleven en/of word de persoon die jij helpt beschuldigd van financieel voordeel en dan kunnen ze je gelijk korten op je AOW en als je pech hebt laten ze je ook nog een deel terug betalen met 100% boete.

 7. Ontwikkeling van onderlinge hulp-structuren in eigen beheer, coöperaties, etc. zonder winstoogmerk: het is weer dringend nodig. Niet wachten tot de “geprivatiseerde” molochs instorten. Dat is “Verelendungs-” politiek. Hebben we deels de machtsgreep van Hitler aan te danken.
  We noemden het “zelfbeheer”. Je hoeft er geen aanhanger van Kropotkin voor te zijn.
  Het is de basis van een echt socialistische samenleving.

 8. @8: Huib:

  Zeker, het is en/en.
  Het is natuurlijk niet zo dat ik voor Verelendung zou pleiten.

  Wel dat bestaande, bruikbare structuren niet ook weggemieterd moeten worden,wat goed is houden, en de rest zelf gaan organiseren. Nu al, inderdaad dringend nodig.

 9. natuurlijk onderling hulpbetoon neem bv woningcorporaties soms opgebouwd met dubbeltjes en kwartjes van arbeiders die het niet breed hadden. en zonder winstoogmerk betalen ze hun bestuurders nette bonussen en salarissen uit en iedereen woont netjes en betaalbaar toch?

  kropotkin en prof.pannekoek en henk sneevliet etc. zagen in dat een klasse van regelneven BOVEN de werkende bevolking de vryheid afknypt.

  dus Huub heeft m.i. gelyk

 10. natuurlijk onderling hulpbetoon neem bv woningcorporaties soms opgebouwd met dubbeltjes en kwartjes van arbeiders die het niet breed hadden. en zonder winstoogmerk betalen ze hun bestuurders nette bonussen en salarissen uit en iedereen woont netjes en betaalbaar toch?

  kropotkin en prof.pannekoek en henk sneevliet etc. zagen in dat een klasse van regelneven BOVEN de werkende bevolking de vryheid afknypt.

  dus Huub heeft m.i. gelyk

Reacties zijn gesloten.