Elk jaar nog steeds onveilige abortus voor 25 miljoen vrouwen

Jaarlijks worden 25 miljoen zwangerschappen afgebroken op een onveilige manier, zegt de VN-Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Voor 97 procent gebeurt dat in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Afrikaanse vrouwen overlijden het vaakst aan de gevolgen van een slecht uitgevoerde abortus.

Van alle abortussen die wereldwijd gebeuren, zijn er 25 miljoen per jaar oftewel 45 procent “onveilig”, zegt de VN-Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een rapport in het medisch tijdschrift The Lancet. 97 procent van die onveilige abortussen gebeuren in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. “Hier zijn veel meer inspanningen nodig om contraceptie toegankelijk te maken en abortus op een veilige manier te laten verlopen”, zegt Bela Ganatra van de dienst reproductieve geneeskunde van de WHO en hoofdauteur van de studie.

“Als vrouwen en meisjes geen toegang hebben tot contraceptie of veilige abortus, heeft dat enorme gevolgen voor hun gezondheid en die van hun gezin. Ondanks de grote vooruitgang op het vlak van nieuwe, veilige technologieën, vinden nog steeds veel te veel onveilige abortussen plaats.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be