Elf dagen na oudejaarsavond in Keulen: eerste pogrom is een feit

Elf dagen na de incidenten op oudejaarsavond in Keulen blijft het debat woeden. We zetten hier de feiten bij elkaar. Het aantal klachten steeg. Over de verdachten is nog altijd weinig bekend. In de nasleep vielen neonazi’s mensen van kleur aan in Keulen. In Leipzig werd een pogrom georganiseerd in een ‘linkse’ wijk.

Het aantal klachten is gestegen tot 653. Iets meer dan 40 procent daarvan gaat (ook) over zedendelicten.

Het onderzoek is nog altijd aan de gang en ook na 11 dagen is er nog weinig bekend over de daders. De bondspolitie (vergelijkbaar met onze federale politie) die op oudejaarsavond verantwoordelijk was voor de beveiliging van het station en de onmiddellijke omgeving, identificeerde 32 verdachten. Dat is nog altijd evenveel als vier dagen geleden. Het gaat onder meer om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs, één Irakees, één Serviër, één Amerikaan en twee Duitsers. Van die 32 zijn er 22 asielzoekers. Maar zij worden enkel verdacht van diefstal en gewelddelicten en dus niet van zedendelicten.

De lokale politie van Keulen heeft 23 namen van personen die mogelijk strafbare feiten gepleegd hebben op oudejaarsavond. Tien van hen zijn asielzoekers, negen zouden geen papieren hebben. Van die 23 verdachten zou er geen een in Keulen zelf wonen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be