Eis van een jaar tegen Podemosraadslid in Madrid vanwege haar activisme

Rita Maestre, deelneemster aan de #15M-demonstraties van 2011, lid van Juventud sin Futuro, is inmiddels gekozen tot gemeenteraadslid in Madrid. Zij wordt nu door het openbaar ministerie aangeklaagd wegens het kwetsen van religieuze gevoelens. Op 10 maart 2011 heeft zij, met andere demonstranten die prettig ongeïdentificeerd blijven, een kapel op de campus van de Universidad Complutense betreden en zou hier met ontbloot bovenlijf hebben gelopen bij het altaar. Hierbij werden leuzen geroepen als Contra el Vaticano poder clitoriano (die hoeft dunkt mij niet vertaald), “Jullie zullen branden als in ’36” (een verwijzing naar de Kerk die partij koos voor Franco en diens staatsgreep tegen de republiek – in het Spaans rijmt het) en “Gooi uw rozenkrans uit onze eierstokken”. Baas in eigen buik, maar hiernaast ook een protest tegen de aanwezigheid van de kerk op een universiteitsterrein. Bijkomende eis: opheffen van het passief kiesrecht, met andere woorden: intrekken van haar mandaat als gemeenteraadslid en eventuele verder politieke activiteiten in vertegenwoordigende lichamen.
Wederzijds getuigenverhoor donderdag 18 februari.

Het is een los nieuwsbericht, het getuigt van de polarisatie in Spanje waar de geest die geleid heeft tot de burgeroorlog niet tot rust is gekomen.
In de luwte van allerlei blijkbaar veel belangrijker nieuws wordt gewerkt aan een coalitie tussen de #15M-beweging Podemos en de oude sociaal-democraten van PSOE in Spanje. We moeten er hier ook maar meer op gaan letten, evenals op het proces tegen Maestre.

Spaanse bronnen: La Razón, El Mundo.
The Guardian had er ruim een half jaar geleden iets over.

2 gedachten over “Eis van een jaar tegen Podemosraadslid in Madrid vanwege haar activisme”

  1. Pingback: Strijdlied du jour: El tren blindado | Krapuul

  2. Pingback: 4380 euro voor het “kwetsen van religieuze gevoelens” | Krapuul

Reacties zijn gesloten.