Eigentijdse mensenhandel

Het is tegenwoordig ontzettend gemakkelijk om mensen van alles wijs te maken, vooral in tijden van conflict en onzekerheid. Zo waart al enige tijd een bericht rond dat de Islamitische Staat vrouwen, met name Jezidi’s, zou verhandelen als slaven, waarbij een jong meisje voor meer geld van de hand gedaan werd dan een oudere vrouw. Het bericht met bijgevoegde prijslijst werd enthousiast verspreid door de toetsenbord-strijders tegen de Islamitsche Staat, waaronder veel politici, journalisten en opiniemakers. Iedereen sprak er schande van en men deelde de opvattingen massaal met honderden tegelijk via sociale media en commentaren. Nu is mensenhandel per sé niks nieuws en heeft Nederland geen beste reputatie op dat gebied, maar in dit geval is er totale publieke verontwaardiging, want het gaat immers om de actuele volksvijand nummer één.

De Britse krant Independent kwam vandaag met een artikel dat het genoemde bericht naar alle waarschijnlijkheid onecht is. Volgens anti-terrorisme deskundige Charlie Winter van de Quilliam Foundation klopte er teveel niet aan het bericht. De prijslijst werd de wereld in geholpen door het Engelstalige blog Iraq News (2300 volgers op Twitter en 6700 likes op Facebook), nadat eerder een video was verspreid waarin een paar ISIS militanten lachend over de waarde van vrouwen spraken. Probleem met de prijslijst was volgens Winter dat er de Islamitische Staat van Irak (ISIS) bovenaan het document staat en niet de Islamitische Staat of het Islamitische kalifaat. Het is volgens Winter onwaarschijnlijk dat IS naar zichzelf zou verwijzen met een andere naam.

Volgens hem is het document gemaakt door iemand die tegen IS is of door concurrerende jihadi’s die IS willen ondermijnen; er zijn in Syrië een kleine honderd en in Irak tientallen concurrerende groepen actief. Er zijn vele andere groepen die een probleem met ISIS hebben en valse berichten verspreiden zijn een gangbaar propagandamiddel. Vele groepen zijn ook heel actief op sociale media. Winter stelt als voorbeeld dat Al-Qaïda geen maîtresses toestaat en het dus belangrijk is om te differentiëren. Naast dat het bericht waarschijnlijk is gepost om IS dwars te zitten is volgens hem het probleem dat mensen geloven dat het bericht waar is. Veel mensen willen immers niet zien dat het niet waar is. Voor hen maakt het ook niet uit of het over IS, ISIL, ISIS of welke groepering dan ook gaat. Ze zijn toch allemaal hetzelfde want moslims. En wie zegt dat de prijslijst niet waar is moet dat eerst maar eens bewijzen en is anders iemand die misdaden goed praat, zo is tegenwoordig de algehele opvatting.

Wat wel waar is maar wat veel minder wordt gedeeld op sociale media is dat op een seminar voor de tuinbouw Slowaakse uitzendkrachten gratis worden aangeboden en een tiental worden verloot onder de deelnemers. Het werd op 6 november opgemerkt door Anja Jongbloed van FNV. Haar tweetal tweets werden sindsdien slechts drie keer gedeeld, maar vandaag is het nieuws op de website van de Telegraaf. Conclusie: er is weinig belangstelling voor zulke schandelijke zaken en niet iedereen is de juiste boodschapper. Men woelt zich liever in trends en zoekt permanent bevestiging van het het eigen, domme gelijk. Het is immers veel erger dat het lijkt alsof er slaven worden verhandeld in het barbaarse Verweggistan dan dat er eigentijdse slaven gratis om de hoek worden aangeboden in Leusden. Als klap op de vuurpijl meldt de Raad van Europa vandaag dat Nederland ook uitgeprocedeerde vluchtelingen humaan moet behandelen en hen bed, bad en brood moet aanbieden. Het is nu wachten op de officiële reactie van Nederland of men de beschaving opnieuw in de uitverkoop doet.