Eerste interview van president Dilma Rousseff na de ‘coup’

Op dinsdag 17 mei 2016 sprak journalist Glenn Greenwald met president Dilma Rousseff in het presidentieel paleis. Het is haar eerste interview sinds ze werd geschorst.

GG: “Wat betreft de beschuldigingen tegen uw persoon. Ik weet dat andere presidenten, waaronder Fernando Henrique Cardoso en een aantal provinciegouverneurs gelijkaardige budgettaire manipulaties hebben uitgevoerd zoals u, misschien niet in dezelfde mate, maar ze hebben het wel gedaan. Ik weet dat u benadrukt dat deze budgettaire daden geen grote misdaden of wangedrag zijn waar een afzetting voor van toepassing is…”

DR: “Dat zijn geen grote misdrijven net zomin als het misdrijven zouden zijn tegen de begroting. Het zijn gewoon geen misdrijven.”

GG: “Bent u het er mee eens dat de Wet op Fiscale Verantwoordelijkheid ze verbiedt?”

DR: “Neen, dat wordt niet verboden door de Wet op Fiscale Verantwoordelijkheid. Wat word beschouwd als een budgettaire manipulatie? De begrotingswet (van 2014) voor de uitgaven (voor 2015) staat een procedure toe die bekend staat als complementaire kredieten. Wat zegt die wet? Die zegt dat wanneer je verwacht dat er extra fiscale inkomsten gaan komen van een specifiek initiatief, dat je dat surplus mag herinvesteren in het budget. Laat me jou deze vraag stellen: Waar komen deze regels vandaan? Van het Hoge Verkiezingshof. Het krediet dat ik toestond was aangevraagd door het ministerie van justitie, door het gerecht.“

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be