Een week voor de lokale verkiezingen heeft (extreem)rechts al gewonnen

De linkse partijen in Rotterdam, GroenLinks, SP en PvdA, hebben gisteren hun pact met Nida tegen Leefbaar Rotterdam opgezegd. Aanleiding is een tweet uit 2014 waarin een kandidaat van Nida vergelijkingen trekt tussen de misdaden van Israël en de misdaden van ISIS. Dat is in Nederland een doodzonde en kritiek op Israël mondt al snel uit in beschuldigingen van antisemitisme. In 2014 viel Israël Gaza opnieuw aan wat leidde tot duizenden doden en iedere keer als dat gebeurt zwelt ook de kritiek op Israël aan. Na dagenlange hetze door CIDI en rechtse media zijn de linkse partijen gezwicht. Eerder sloten dezelfde linkse partijen in Amsterdam een coalitie met Bij1 en de PiratenPartij tegen Forum voor Democratie. Of die alliantie zal standhouden valt nog te bezien.

Nida bezet momenteel twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad en presenteert zich als progressieve partij. De partij is opgericht door oud-GroenLinks lid Nourdin El Ouali. Het college wordt gevormd door een coalitie van Leefbaar, D66 en CDA. Leefbaar Rotterdam heeft een paar dagen geleden een anti-moslim pact gesloten met Forum voor Democratie in Amsterdam. Voor verontwaardiging over zulke motieven is er geen plaats meer in Nederland. Je loopt dan immers het risico niet alleen als landverrader maar ook als jodenhater te worden bestempeld en dan kun je het wel vergeten in het land waar naar verhouding de meeste joden werden opgepakt en vermoord. Tenzij je lid bent van Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie. Dan kun je je antisemitisme naar hartelust uitleven en word je er zelfs voor beloond.

Het is geen geheim dat lijsttrekker voor FvD in Amsterdam, Annabel Nanninga, regelmatig lollige tweets de wereld in stuurde over het vergassen van joden en de Holocaust. Of dat Thierry Baudet en Geert Wilders allerlei gezellige ontmoetingen hadden met belijdende neonazi’s en Holocaustontkenners. Dat is allemaal geen probleem, zolang je maar geen allochtoon of moslim bent. Trouw publiceerde onlangs een bericht naar aanleiding van een promotie-onderzoek waaruit blijkt dat Nederlanders liever geen allochtonen en moslims zien in de politiek. Dat zijn immers geen echte Nederlanders en echte Nederlanders lopen dan het risico te worden uitgeroeid, zo is de gangbare opvatting. En zo mag Elsevier-columnist en hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de universiteit van Leiden Afshin Ellian bij de Telegraaf-omroep WNL vertellen in hun ontbijtprogramma dat Nida-aanhangers neonazi’s zijn. Ophef nul.

Afgelopen zondag was er weer een Pegida-demonstratie in Amsterdam met zo’n 15-20 deelnemers. Pegida beweert tegen het nazisme te zijn, maar in Nederland lopen er gewoon neonazi’s mee, Nederlandse en Duitse die trots hun SS-tattoe’s toonden. De demonstratie werd opnieuw afgeschermd door een kleine 80 politieagenten en er werden alweer natuurlijk vooral tegendemonstranten opgepakt. Een protest tegen fascisme wordt gezien als een misdaad, want het ondermijnt het recht van fascisten op demonstratie. Het is geen geheim dat veel politieagenten sympathiseren met Pegida en hun politieke vertegenwoordigers van PVV en FvD. Eerder wilde Pegida demonstreren bij het monument van de Dokwerker en klaagde erover dat de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking een links feestje was.

De Telegraaf kwam vanochtend met het bericht dat GroenLinks in Amsterdam nu ook DENK uitsluit van samenwerking, volgens de krant ondermeer vanwege hun opstelling met betrekking tot de Armeense genocide. Nu wil het toeval dat de staat Israël en de Knesset de Armeense genocide weigeren te erkennen. Maar dat is geen reden om bijvoorbeeld de stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv op te schorten. Ook DENK wordt antisemitisme verweten door media en politici die openlijk koketteren met Holocaustontkenners en neonazi’s. Dat laatste is als gezegd geen enkel probleem. Integendeel, een groot deel van Nederland is juist heel blij dat ze hun eigen misdaden onder het tapijt kunnen vegen. En daarom gaan ook deze lokale verkiezingen niet over het parkje in de buurt, de kosten voor parkeren bij winkelcentra of het onderhoud van rioleringen, maar over het streven naar uitsluiting van 20% van de Nederlanders en het bestempelen van allochtonen als onechte Nederlanders. Omdat daarvoor draagvlak is onder de bevolking kan rechts en extreemrechts de verkiezingswinst niet meer ontgaan.

Aanvulling redactie: de SP heeft het verbond niet opgezegd.